Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Paardendokters nieuws

Zand bij paarden
01.02.2023

Zand bij paarden

We merken het in gesprekken met eigenaren en lezen het ook op internet.  Er is veel onduidelijkheid over "zand bij paarden".

Op onze site gaat dit onderwerp niet over die mooie strandrit, maar over onduidelijkheid bij paardeneigenaren over zand in de paardendarm. Zand kan daar negatieve effecten geven op gezondheid. Daarom schreven we een nieuwe pagina over de rol van zand. Klik hier door naar "zand bij paarden".

Peesblessure: stamcel, PRP of shockwave?
10.10.2022

Peesblessure: stamcel, PRP of shockwave?

Het was al lange tijd een belofte: stamceltherapie gaat in de paardengeneeskunde veel moois toevoegen.

Maar brochures vullen met beloftes is makkelijker dan daadwerkelijk gaten in pezen vullen. De daadwerkelijke praktische doorgroei van dit veelbelovende onderwerp naar goed bruikbaar middel, bleef langere tijd uit.

Reden was dat stamcellen voor peesherstel voor effectiviteit bij voorkeur goed op tijd toegediend worden. Dat stond lange tijd haaks op de zeer lange bewerkingstijd die nodig was, om de cellen goed klaar voor dit gebruik te maken. 

Zo een tekortkoming is natuurlijk in te halen, maar dat kost tijd. Via een nieuw stuk productontwikkeling hebben alle meer gespecialiseerde praktijken nu veel verder gedifferentieerde stamcellen voor peesweefsel in een koelvat liggen. Het is altijd gebruiksklaar, opgeslagen direct naast onze behandelruimte.

Daarmee is de praktische barriere voor effectievere stamcelbehandeling bij paardenpezen nu ook verleden tijd. Zo zien we nu op hele concrete controlebeelden dat deze stamcellen nu daadwerkelijk praktisch goed bijdragen aan beter peesweefselherstel.

Een paard staat hele dagen op zijn benen en ligt nauwelijks. Een langdurig pijnvrij en blij bewegend paard is het toppunt van paardengeluk. Startend conditieverlies in peesweefsel staat daar 100% haaks op en het is dus echt super leuk om te zien dat deze behandeling nu daadwerkelijk goede resultaten geeft.

Om scherp te bepalen of een paard veel baat bij stamcellen kan hebben, doen wij er alles aan bewegingsonderzoek zo nauwkeurig en scherp mogelijk uit te voeren. Bij een eventuele peesblessure verteld een echo onderzoek ons vervolgens hoe we herstel in de specifieke situatie het allerbeste kunnen "boosten". Een keuze voor stamcel of bijvoorbeeld PRP en combinatie met shockwave of laser hangt dan af van de exacte echobeelden en omstandigheden.

Dat stamcel herstel van een pees geen loze belofte is maar goed herstel kan "boosten" staat inmiddels als een paal boven water. Helaas blijft het nog belangrijk dat pezen snel behandeld worden, bij twijfels op tijd overstappen naar gedegen bewegingsonderzoek blijft dus belangrijk maar kan nu weer iets sneller extra paardjaren gaan opleveren.

Meer informatie over stamceltherapie bij pezen vind je hier.

 

 

 

 

 

 

Nieuwe scoop
01.09.2022

Nieuwe scoop

Nieuw speelgoed. Onze oude scoop was helemaal niet oud, maar bleek niet meer te repareren. Een scoop is geen heel goedkoop apparaat.. dus niet repareren was even heel pijnlijk. Zeg maar een -ik neem ook wat novacam hoofdpijn momentje-.

Maar vandaag kwam de nieuwe scoop met toch weer nog net iets meer opties, dus de pijn weer vergeten en even leuk spelen met nieuwe knopjes!

Kortingsactie PPID test 2022
25.08.2022

Kortingsactie PPID test 2022

PPID is een sluimerziekte waar veel oudere paarden mee te maken krijgen, een ontregeling van de hypofyse.

Zoals ieder jaar, geeft Boehringer vanaf 1 september tot 31 oktober 2022 ook dit jaar weer 50% korting op de laboratorium kosten. Boehringer is de fabrikant van Prascend.

Daarnaast geven wij ook dit jaar 50% korting op kosten voor afname en opsturen van het bloed.

De kortingen gelden voor ALLE PAARDEN. Hij geldt dus OOK voor de paarden die reeds diagnose PPID hebben en onder behandeling staan met Prascend, waarbij de mate van PPID monitoren gewenst is.  

Inhoudelijke medische vragen voor de dierenarts? Dan graag bellen op het spreekuur tussen 8 en 9. Direct een afspraak maken, kan natuurlijk de gehele dag via onze assistente.

Nog niet bekend met PPID? Onder deze link meer informatie over signalen, gevolgen en behandeling van PPID.

Vacature paardenarts
11.07.2022

Vacature paardenarts

Horatius, miscere utile dulci. Het nuttige met het aangename verenigen?

Dit is een vacature omdat een van onze paardenartsen verliefd is geworden op een ander beroep.

DEZE VACATURE IS AL WEER INGEVULD

 

Influenza vaccinatie
03.01.2022

Influenza vaccinatie

De pagina met alle informatie over de influenza vaccinatie is uitgebreid met KNHS wijzigingen voor paarden en pony's geboren vanaf 2022.

Voor een compleet overzicht over influenza vaccinatie klik je hier. 

Een beslissing over vaccinatie neem je zelf, we zorgen dat je informatie over dit onderwerp up to date is.

Mijt bij paarden
03.01.2022

Mijt bij paarden

Mijt als veroorzaker afname van huidkwaliteit en eventuele verdere beschadiging.

Klik hier voor meer uitleg over mijt bij het paard.  

Uitbreiding team met paardenarts Jade Rohof
01.01.2022

Uitbreiding team met paardenarts Jade Rohof

De afgelopen jaren mochten we veel nieuwe paardeneigenaren verwelkomen. We willen eigenlijk niet te groot groeien, maar uitbreiding van ons team was noodzakelijk.

Jade liep in 2021 een aantal weken mee met onze paardenartsen om de praktijk te verkennen en iedereen werd zo blij van haar leuke persoonlijkheid en gedrevenheid ! Haar afstudeeropdracht was super leuk, "de invloed van EMS op vruchtbaarheid van paarden".

Daarna werd Jade Rohof "part of our team".

 

PPID Prascend nog voordeliger
16.07.2021

PPID Prascend nog voordeliger

Pergoquin leek even een goedkoper alternatief te gaan worden voor Prascend van Boehringer. 

We houden deze ontwikkeling graag voor je in de gaten, want een gelijkwaardig, goedkoper alternatief om PPID onder controle te houden, is natuurlijk meer dan welkom.

Echter, Boehringer geeft natuurlijk altijd ook nog het klantvoordeel van de jaarlijkse bloedtap aktie en via grote inkoop zagen we mogelijkheid de prijs van Prascend te verlagen.

Zo blijft Prascend voorlopig toch nog aantrekkelijker.  Meer informatie over PPID onder deze link.