Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Paardendokters nieuws

STABLELAB voor meten SAA (ontstekingswaarde) in 10 minuten
11.05.2020

STABLELAB voor meten SAA (ontstekingswaarde) in 10 minuten

Even voorstellen: de Stablelab is een mobiel hulpmiddeltje. Staan we op stal en vermoeden we ontsteking, dan kunnen we even wat bloed nemen en krijgen we via Stablelab binnen 10 minuten een meting van SAA. Serum Amyloid A is één van de belangrijkste bloedparameters, die typisch stijgt bij aanwezigheid van infectie/ontsteking en weer daalt als de ontsteking af neemt. 

Natuurlijk kunnen we alle bloedonderzoeken bij paarden verrichten, maar wat hier nieuw is, is dat we deze parameter nu direct ter plaatse kunnen pakken. Niet eerst naar het laboratorium, maar op het moment dat we nog naast het paard staan. Stablelab kan soms helpen bij het nemen van beslissingen, zoals starten of stoppen met antibiotica of een paard apart te zetten, het paard niet meer te gaan trainen enz.

De maag in topconditie
05.02.2020

De maag in topconditie

Op 4 maart 2020 is er een informatie avond met uitgebreide informatie over de maag en verschillende soorten maagproblemen. (VOL)

Deelname mok onderzoek Research Drive
04.02.2020

Deelname mok onderzoek Research Drive

Mok is meestal onschuldig, maar kan in enkele gevallen hardnekkig worden. De faculteit Diergeneeskunde te Utrecht heeft in samenwerking met ResearchDrive BV en Grovet en enkele paardenklinieken, waaronder Paardendokters, een onderzoek opgezet naar betere behandeling van de hardnekkige variant van mok. Deze link geeft meer informatie over mok.

Welk paard komt in aanmerking voor deelname? 

Een warmbloed, met minimaal twee benen met mok, niet recent behandeld met corticosteroïden zalf, die niet in vochtige bodem hoeft te staan, met een eigenaar die wil helpen bij een zoektocht naar effectieve behandelmethoden bij hardnekkigere vormen van mok.

Heeft u een paard op stal dat aan deze voorwaarden voldoet? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we het onderzoek verder gaan uitleggen.

 

Influenza vaccinatie schema
22.01.2020

Influenza vaccinatie schema

 

Er is dit jaar influenza geconstateerd in onze regio en dat leidt tot toename in vragen over de wijze waarop de bescherming via vaccinatie het beste kan werken. Vaccinatie kan in geval van uitbraak het paard zeker veel voordeel geven, bepaal bewust welke hoogte in de beschermingsgraad u kiest. Meer informatie over influenza en de beschermingsgraden via enting.

Veulentje opfokken
02.09.2019

Veulentje opfokken

Het einde van de zomer, dan gaat er voor veel veulentjes veel veranderen! Om de overgang naar een opfoksituatie geleidelijker en daarmee veiliger voor uw veulen te maken, hebben wij een aantal tips op de website gezet. Meer informatie

Jaarlijkse korting op de PPID testen 2019
01.09.2019

Jaarlijkse korting op de PPID testen 2019

PPID is een sluimerziekte waar veel oudere paarden mee te maken krijgen, een ontregeling van de hypofyse. Omdat PPID kan gaan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, is het veel beter het in vroeg stadium te herkennen, goed te behandelen en te monitoren.

Zoals ieder jaar, is er vanaf 1 september tot 31 oktober 2019 ook weer najaarskorting op de test. De korting die Boehringer op kosten lab geeft, bedraagt dit jaar 50%. Hier bovenop geven wij dit jaar 50% korting op kosten voor afname en opsturen van het bloed. Vorig jaar gaf Boehringer de korting alleen voor nieuwe verdachte paarden, dit jaar geldt de kortingen voor ALLE PAARDEN, dus OOK voor de paarden die al eerder getest zijn.

Download hier de voucher om in te vullen en bel even op het spreekuur tussen 8 en 9 voor de planning.

Nog niet bekend met PPID? Hieronder informatie over signalen en gevolgen PPID.

Birth Alarm Mobile Premium te huur
10.06.2019

Birth Alarm Mobile Premium te huur

U verwacht een veulen maar heeft geen geboorte alarm? Als we hem niet nodig hebben, verhuren we ons alarm. Uitsluitend voor relaties, tegen superscherpe condities. Meer informatie

Uitleg strakste koers tegen droes
15.05.2019

Uitleg strakste koers tegen droes

Op deze avond geven Erica en Rutger van der Peet omliggende stalhouders uitleg over de strakkere koers die is ingezet op stal 's-Gravenweg tegen droes. Op deze grote pensionstal was 23 jaar geen wolkje droes. Een nieuwkomer bracht daar in 2017 verandering in. De uitbraken die volgden waren voor alle betrokkenen echt vervelend, qua omvang, duur en impact overtroffen ze normale proporties.

Waar paarden meer sociaal contact en meer bewegingsvrijheid genieten, ontstaat het nadeel dat droes bij uitbraak ook meer vrijheid heeft. Stallen zijn verschillend qua opzet en dat zal leiden tot steeds meer verschillen in preventiebeleid. Rutger en Erica lopen nu spitsroede, vanavond leggen we uit hoe we op een grote stal het strakste beleid ingezet hebben. Op deze avond komen alle nieuwigheden aan bod, de huidige mogelijkheden maar ook de beperkingen, gekke momenten in de praktijk enzovoorts. Meer begrip voor het feit dat iedere stal anders is en dus ook iedere stal eigen beleid mag voeren.