Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Vaccinatie rhino

VACCINATIE PAARD RHINO

Vaccinatie van het paard tegen rhino, doe je om effecten van de gevaarlijkere varianten van rhino af te zwakken.

De meest voorkomende variant van rhino is de relatief onschuldige verkoudheidsvorm, deze komt vooral bij jonge paarden regelmatig voor. Bij deze variant zien we dan gemiddeld binnen 5-12 dagen we symptomen zoals hoesten, koorts, een snotneus en/of dikke benen. Meestal blijft het bij een mild verlopende infectie. Soms komt hier bronchitis bij, gaat de infectie in het oog zitten (witte vlekken) of wordt het overactief in de keel. Deze complicaties vragen om adequate behandeling.

Ten tweede kennen we de abortusvorm waarbij drachtige merries hun veulen verliezen.

Ten derde is er de neurologische vorm waarbij het virus het ruggenmerg gaat aantasten. Deze begint met koort maar kan snel omslaan, Symptomen van de neurologische vorm zijn meestal een slappere staart en ataxie (het lijkt dan of het paard dronken is). De verlammingsverschijnselen kunnen tot blijvende schade leiden. Bij uitbraak van de neurologische variant is het traject geheel onvoorspelbaar.

Bij de laatste twee varianten is er sprake van direct verlies van paarden. De laatste vormen, zijn natuurlijk de reden dat er vaccinatie is ontwikkeld. Echter bij paarden die veel last hebben van een terugkerende verkoudheidsvorm, kan deze enting soms zeker ook goede toegevoegde waarde hebben.

Een enkel paard vaccineren dat tussen niet gevaccineerde paarden staan, heeft voor het paard zelf geen waterdicht beschermend effect. Bij uitbraak wel effect, maar helaas onvoldoende waterdicht. Wel is bekend dat hij veel minder virus uit zal spreiden bij besmetting en zeker ook veel minder lang. Het belang hier van wordt sterk onderschat.  Dus deze enting gaat zeer duidelijk over infectiedruk beheersing. Hoe lager en korter de infectiedruk, hoe eerder de ziekte de stal weer uit is. Dat is bij een uitbraak geen nuance meer, want de tijd neemt erg veel spanning mee. 

 

Voor een goede bescherming moeten paarden eerst een basis vaccinatie krijgen. Daarvoor moeten zij 2 maal gevaccineerd worden met 4-6 weken tussentijd. Hierna moet de vaccinatie elke 6 maanden herhaald worden. Drachtige merries moeten op 5, 7 en 9 maanden van de dracht gevaccineerd worden.

 

UITGEBREIDERE INFORMATIE OVER RHINO

Voor de verdere overweging van enting tegen rhino is het nuttig, nog wat meer te weten over het virus en wat enting als extra maatregel wel en niet per paard kan betekenen.

Klik hier, voor het vormen van een vollediger beeld over rhino.

Heeft u daarna nog verdere vragen, bel ons dan gerust.