Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Vaccinatie rhino

 

RHINO

De meeste paarden komen regelmatig met rhino in contact. Meestal is dit ongevaarlijk, maar er zijn meerdere verschijningsvormen.

De eerste is de relatief onschuldige verkoudheidsvorm, deze komt vooral bij jonge paarden regelmatig voor. Binnen 5-12 dagen zien we symptomen zoals hoesten, koorts, een snotneus en/of dikke benen. Meestal blijft het bij een mild verlopende infectie. Soms komt hier bronchitis bij, gaat de infectie in het oog zitten (witte vlekken) of wordt het overactief in de keel, complicaties die vragen om adequate behandeling. Ten tweede kennen we de abortusvorm waarbij drachtige merries hun veulen verliezen en ten derde de neurologische vorm waarbij het virus de ruggenmerg gaat aantasten. Symptomen van de neurologische vorm zijn meestal een slappere staart en ataxie (¨het lijkt alsof het paard dronken is¨). De verlammingsverschijnselen kunnen tot blijvende schade leiden.

 

UITGEBREIDERE INFORMATIE OVER RHINO

Het is mogelijk uw paard in te enten tegen rhino, maar het is belangrijk bij de overweging voor enting tegen rhino dat u weet wat het exact is. Daarom is er een uitgebreidere informatiepagina over rhino. Enting is slechts een onderdeel van de maatregelen die u kunt nemen. Zo kan het bijvoorbeeld zeer belangrijk zijn, geen nieuwkomers met koorts op stal te accepteren, nieuwkomers enige tijd apart te zetten, zorgen dat er niet onnodig mensen die bij andere stallen vandaan komen uw paarden gaan aaien enz.