Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Vaccinatie rhino

VACCINATIE PAARD RHINO

Vaccinatie van het paard tegen rhino, doe je om effecten van de gevaarlijkere varianten van rhino af te zwakken.

De meest voorkomende variant van rhino is de relatief onschuldige verkoudheidsvorm, deze komt vooral bij jonge paarden regelmatig voor. Binnen 5-12 dagen zien we symptomen zoals hoesten, koorts, een snotneus en/of dikke benen. Meestal blijft het bij een mild verlopende infectie. Soms komt hier bronchitis bij, gaat de infectie in het oog zitten (witte vlekken) of wordt het overactief in de keel. Deze complicaties vragen om adequate behandeling.

Ten tweede kennen we de abortusvorm waarbij drachtige merries hun veulen verliezen.

Ten derde is er de neurologische vorm waarbij het virus het ruggenmerg gaat aantasten. Symptomen van de neurologische vorm zijn meestal een slappere staart en ataxie (het lijkt dan of het paard dronken is). De verlammingsverschijnselen kunnen tot blijvende schade leiden.

Bij de laatste twee varianten is er sprake van direct verlies van paarden.

De laatste vormen, zijn natuurlijk de reden dat er vaccinatie is ontwikkeld. Echter bij paarden die veel last hebben van een terugkerende verkoudheidsvorm, kan deze enting soms ook goede toegevoegde waarde hebben.

 

UITGEBREIDERE INFORMATIE OVER RHINO

Enting is slechts een van de maatregelen die u kunt nemen. We blijven er graag op hameren, dat het echt belangrijk verschil kan vormen, nieuwkomers op stal niet gelijk in de groep te gooien. We zien keer op keer in praktijk dat als een nieuwkomer geen koorts of snotneus heeft, het voor meerdere redenen toch heel verstandig is nieuwkomers enige tijd apart te zetten.

Verlies van de bekende omgeving, opname in een nieuwe groep, verandering in voeding en verzorging, dat alles samen veroorzaakt veel stress bij een paard en in zo een periode komen eventueel aanwezige ziekten juist naar boven. Het gaat hier niet alleen om rhino, maar om meerdere infectieziekten die je niet graag gelijk door een hele groep ziet gaan omdat de infectiedruk dan ook gelijk veel hoger wordt. 

Voor de verdere overweging van enting tegen rhino is het nuttig, nog wat meer te weten over het virus en wat enting als extra maatregel wel en niet per paard kan betekenen.

Klik hier, voor het vormen van een vollediger beeld over rhino.

Heeft u daarna nog verdere vragen, bel ons dan gerust.