Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Vaccinatie tetanus

 

TETANUS

Paarden zijn veel gevoeliger voor tetanus, dan mensen.

Het goede nieuws is dan dat bijna alle paarden vaccinatie tegen tetanus krijgen. Daarom komt tetanus gelukkig nog maar weinig voor. Wij zagen eigenlijk nog nooit tetanus bij een paard, dat goed zijn vaccinaties kreeg.

We hebben tetanus helaas wel al meerdere keren gezien bij pony's van eigenaren die enten waren vergeten of dachten dat tetanus geen risico meer is.

Paarden hebben makkelijk kleine wondjes. Voor het ontstaan van tetanus hoeft het wondje niet eens zichtbaar te zijn. De reden dat tetanus in praktijk weinig voorkomt, is zeker gerelateerd aan de hoge vaccinatiegraad. 

 

WAT DOET TETANUS MET EEN PAARD?

Bij niet gevaccineerde paarden, is tetanus een onnodig vervelend risico. Bij een tetanus infectie gaan de spieren stap voor stap verder verstijven. Uiteindelijk is het paard zo stijf dat het om gaat vallen en in later stadium gaat het paard dood door verstikking. Tetanus heeft een naar ziekteverloop en uiteindelijk meestal een dodelijke afloop.

Lastig punt is dan, dat er een kleine kans op herstel is. Het paard heeft geen natuurlijk vijanden meer en het schuldgevoel kan eigenaren doen besluiten tot het einde te gaan hopen op herstel. Het moet voor deze kleine resterende kans dan wel door een extreem zwaar en kostbaar ziektetraject en gaat heel vaak uiteindelijk toch overlijden. Dan wordt tetanus een ware emotionele achtbaan, voor alle betrokkenen.

De tetanusbacterie kan zich al in een heel klein wond(je) vermeerderen. Het produceert een gif, dat via de bloedbaan in het zenuwstelsel terechtkomt. De tijd tussen het moment van besmetting en eerste verschijnselen van de ziekte bedraagt meestal 7-10 dagen. Het gif gaat nu kramp in het lichaam veroorzaken. Vaak zien we deze het eerst in de kauwspieren; daarom noemt men tetanus ook wel “kaakklem”. Ander kenmerk is het verschijnen van het derde ooglid en stuiptrekkingen bij licht geluid. Behandeling van een geïnfecteerd paard is vaak uiteindelijk niet effectief meer.

Uit onderzoeken is gebleken dat bijna 90% van de paarden die tetanus krijgen, overlijden.

 

FREQUENTIE VACCINATIE

Vroeger ging tetanus altijd mee met influenza, maar omdat influenza frequenter gegeven moet worden dan tetanus, is er een combinatie enting en een aparte tetanusenting.

Er geldt, net als bij influenza, een basisvaccinatie voor tetanus. Daarna schat men in dat de tetanusvaccinatie eens in de twee jaar gegeven moet worden, om de bescherming op peil te houden.

 

BIJWERKING

Omstandigheden kunnen altijd samenlopen en een enting is een stof die van buiten het lichaam komt. Neem bij twijfel temperatuur op en bij verhoging contact.

Als verzorger van een paard, is het verstandig zelf ook geënt te zijn.