Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Vaccinatie tetanus

 

TETANUS

Paarden zijn veel gevoeliger voor tetanus, dan mensen.

 

WAT DOET TETANUS MET EEN PAARD?

Tetanus heeft een zeer naar ziekteverloop en uiteindelijk meestal een dodelijke afloop. Het lastige is dat de kleine kans op herstel eigenaren ook kan doen besluiten tot het einde te wachten en behandelen. Het paard moet voor de kleine resterende kans, dan wel door een bizar zwaar ziektetraject en gaat heel vaak alsnog dood. 

Wij hebben tetanus helaas al meerdere keren in actie gezien, bij eigenaren die enten waren vergeten of niet vergeten, maar bijvoorbeeld dachten dat het niet nodig was. Bij het zien van de directe desastreuze kracht van deze aandoening op het paardenlichaam, zijn wij de enting hoog gaan waarderen.

De tetanusbacterie kan zich al in een heel klein wond(je) vermeerderen. Het produceert een gif, dat via de bloedbaan in het zenuwstelsel terechtkomt. De tijd tussen het moment van besmetting en eerste verschijnselen van de ziekte bedraagt meestal 7-10 dagen. Het gif gaat nu kramp in het lichaam veroorzaken. Vaak zien we deze het eerst in de kauwspieren; daarom noemt men tetanus ook wel “kaakklem”. Ander kenmerk is het verschijnen van het derde ooglid en stuiptrekkingen bij licht geluid. Behandeling van een geïnfecteerd paard is vaak uiteindelijk niet effectief meer. Uit onderzoeken is gebleken dat bijna 90% van de paarden die tetanus krijgen overlijden. De verdere verspreiding van het gif door het lichaam, zorgt bij niets doen voor een bijzonder nare manier van doodgaan.

Onderschat tetanus liever niet. Door enten komt het thans weinig voor maar tetanus in actie is echt een bijzonder nare en harde aangelegenheid.

 

FREQUENTIE VACCINATIE

Vroeger ging tetanus altijd mee met influenza, maar dat is niet meer zo sinds er goede aparte entingen mogelijk zijn.

Er geldt, net als bij influenza, een basisvaccinatie voor tetanus. Daarna schat men in dat de tetanusvaccinatie eens in de twee jaar gegeven moet worden, om de bescherming op peil te houden.

BIJWERKING

Omstandigheden kunnen altijd samenlopen en een enting is een stof die van buiten het lichaam komt. Neem bij twijfel temperatuur op en bij verhoging contact.

Doordat nagenoeg alle paarden schematisch ingeënt worden, kwam tetanus de afgelopen jaren nog maar zelden voor. Maar de bacterie is er nog. Als verzorger van een paard, is het verstandig zelf ook geënt te zijn.