Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Aservo EquiHaler

Aservo EquiHaler

Bij het paard met zware astma vermindert de luchtstroom (vernauwt de luchtweg) en kan het uiteindelijk te veel moeite krijgen met normaal ademhalen.

Het gebruik van de EquiHaler kan voor paard en eigenaar eerst even wennen zijn. Hier staat extra informatie en tips voor gebruik.  

 

Hier een nederlands ondertiteld filmpje over de EquiHaler.

 

AANVULLING OP ANDERE MAATREGELEN

De EquiHaler is voor verlichting van symptomen van zeer ernstige astma (ook wel bekend als Recurrent Airway Obstruction (RAO), Summer Pasture Associated Recurrent Airway Obstruction(SPA-RAO)).

Het paard heeft een stofallergie. De EquiHaler is geen vervanging voor de besproken andere verzorgingsmaatregelen, zoals nat of gestoomd hooi, geen stof, goede ventilatie, overige medicatie enzovoorts. Gebruik van de EquiHaler is altijd een aanvulling.

 

WAAROM EEN INHALATOR?

Bij aerosoltherapie ga je zelf de medicatie middels verneveling direct in de luchtwegen van de patiënt toedienen.
Het eerste voordeel is dat de medicatie sneller op de plaats van het probleem komt want het hoeft niet eerst door het hele lichaam heen voordat het in de luchtwegen terechtkomt. Tweede voordeel is dat er minder risico op bijwerkingen te verwachten is dan bij andere vormen van toediening (zoals orale toediening of injectie). De totaal toegediende dosering kan aanzienlijk lager zijn dan bij orale toediening, terwijl de actieve dosering in de luchtwegen hetzelfde blijft of zelfs hoger kan zijn.

 

NOOIT AAN ANDER PAARD GEVEN

Gebruik dit middel uiteraard nooit zo maar voor een ander paard, dan waar het geneesmiddel voor is uitgeschreven. Gebruik dit middel niet bij paarden die minder dan 200 kg wegen of bij veulens. De veiligheid van het diergeneesmiddel is ook niet bewezen tijdens dracht of lactatie.


BESCHERM JEZELF!

Voor we verder gaan,,,, Zwangere vrouwen mogen dit diergeneesmiddel NIET toedienen. Het is bij mannen en niet-zwangere vrouwen vervolgens ook echt niet de bedoeling dat je dit diergeneesmiddel zelf inhaleerd via onbedoeld vrijkomen van verstuivingen van het diergeneesmiddel buiten het neusgat of zonder de neusadapter. Vermijd ook zeker contact met de ogen. Spoel de ogen met een ruime hoeveelheid water in geval van onopzettelijk oogcontact.

Toediening van het diergeneesmiddel moet gebeuren in een goed geventileerde omgeving en een aerosol filtermasker moet gedragen worden tijdens het hanteren en toedienen van het diergeneesmiddel. Gebruik dit masker, want inhalatie of intranasale toediening van corticosteroïden kan rhinitis, nasaal ongemak, neusbloedingen, voorste luchtweginfecties en hoofdpijn veroorzaken.

Mensen met een bekende overgevoeligheid voor het werkzame bestanddeel, corticosteroïden of één van de hulpstoffen, ethanol en zoutzuur, moeten het medicijn niet gaan toedienen.

Als de inhalator zichtbaar beschadigd is, mag deze niet meer worden gebruikt. Het is uiteraard ook belangrijk dit diergeneesmiddel buiten bereik van kinderen te bewaren.

HOE WERKT HET APPARAATJE?

Via de onderstaande link een duidelijke uitleg. Lees daarna verder op deze pagina hoe het paard kennis te laten maken.

https://www.info.equi-haler.com/nl/nl

 

STAP VOOR STAP KENNISMAKING MET HET PAARD

Je paard snapt aan het begin natuurlijk niet dat ding in zijn neusgat gaat helpen. Dus het paard moet het leren. Gebruik het apparaat eerst zonder de spray toe te dienen, laat het paard wennen aan het geluid en geef het steeds een rijkelijke beloning.  Het ene paard leert wat sneller dan het andere paard. Neem hier ruim de tijd voor, print het echt goed in.


Voor een effectieve toediening moet vervolgens de ademhalingsindicator in de kamerwand van de neusgatadapter geobserveerd worden: wanneer het paard inhaleert buigt het membraan van de ademhalingsindicator naar binnen. Tijdens het uitademen buigt het membraan van de ademhalingsindicator naar buiten. De spray moet worden toegediend aan het begin van de inhalatie, d.w.z. wanneer de ademhalingsindicator de kamer begint in te buigen.

Als de beweging van de ademhalingsindicatior niet waargenomen kan worden, kijk dan goed of de neusgatadapter goed in het paard zit. Kun je de beweging van de ademhalingsindicator nog steeds niet zien of gaat de beweging te snel, wacht dan tot het klopt en dien anders het diergeneesmiddel niet toe.

Geef het paard altijd een beloning na gebruik van het apparaat, zelfs de tiende dag nog.

 

DOSERING

Deze staat uiteraard in de bijsluiter, maar als je die op stal niet meer bij de hand hebt, staat hier de standaarddosering ook nog.

Het aantal toe te dienen verstuivingen is gelijk voor alle paarden. De totale behandelingsduur is 10 dagen:
        -  Dag 1 tot 5: 8 verstuivingen (overeenkomend met 2.744 μg ciclesonide) tweemaal per dag toegediend, met ongeveer 12 uur tussentijd.
        -  Dag 6 tot 10: 12 verstuivingen (overeenkomend met 4.116 μg ciclesonide) eenmaal per dag toegediend, met ongeveer 24 uur tussentijd.

 

VERDER

De Aservo EquiHaler bevat voldoende inhalatieoplossing voor één paard voor de gehele behandelingsduur van 10 dagen en een extra hoeveelheid voor het activeren en eventuele verliezen tijdens de toediening. Het kan een paar dagen duren voordat klinische verbetering optreedt. Wanneer u zich zorgen maakt over de behandeling moet u contact met ons opnemen. Maak de kuur af en geef het nooit zo maar aan een ander paard.

Houdbaarheid na eerste gebruik: 12 dagen.

 

NOG MEER INFORMATIE OVER PAARDEN MET ERNSTIGE ASTMA