Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Wat te doen bij vocht in het been

 

 

MEERDERE OORZAKEN

Het ontstaan van vochtophopingen, kan meerdere oorzaken hebben. Heel globaal kun je zeggen dat transport van vocht wordt geregeld via de bloedbaan naar weefsel en weer naar bloedbaan. Slechts een gedeelte van dat vocht maakt een nog uitstapje via het lymfesysteem, een systeem dat het vocht kan ontdoen van schadelijke stoffen. Het lymfesysteem voert ook weer terug naar de bloedbaan.


Ziet u vocht maar weet u niet zeker wat de oorzaak is, ga niet rommelen met bandages, massages of tape. Bel dan liever eerst even voor overleg, want niet alle vochtproblemen vragen om eenzelfde begeleiding.

 

MEDISCHE AFWIJKINGEN

Bij bepaalde problemen zijn namelijk andere maatregelen nodig. Denk aan vocht dat kan ontstaan door medische afwijkingen. De oorzaak is geen overbelasting van het lymfesysteem zelf, maar problemen in omliggende systemen, vitale organen zoals hart en nieren. Denk ook aan vocht dat ontstaat bij schade in weefsel (schade in weefsel is vaak aan de buitenkant herkenbaar door explosie in weefselvocht). Is het lokaal bij peesweefsel, kijk dan op pagina vermoeden peesblessure .

 

Einschuss

Een andere, bij paarden vaker voorkomende oorzaak van vocht, is een bacterie-aanval op lymfe (einschuss). Dan is stimulatie van afvoer in eerste instantie niet wenselijk. Is de bacterie weg, dan is stimulatie van afvoer wel goed. Een aanval op het systeem van buitenaf komt meestal via de benen. Uiteraard hebben paarden met heel veel haar hier sneller last van, want mijten, schimmels en bacteriën voelen zich goed beschermd in lange plukken haar. Zodra de huis onder sokken beschadigd is, komen ze. Strakke reinigingsmaatregelen nemen is dan echt belangrijk, want slechtere kwaliteit huid zet de deur open voor bacteriën. Veel chronische lymfeproblemen beginnen met terugkerende einschuss-aanvallen. Een einschuss die losbreekt willen we dezelfde dag nog behandelen.

 

ONSCHULDIGER VAN AARD

Dan is er gelukkig ook nog vocht dat iets onschuldiger van aard is.  Zo hebben zeker oudere paarden nog wel eens stalbenen en gallen op de benen. Bij afname van beweging ontstaat vocht, bij toename neemt circulatie toe en verdwijnt het vocht weer. Het vocht zit er altijd al en altijd op dezelfde plek, het paard loopt er prima mee en is voor de rest heerlijk gezond. Het is in dit geval louter een circulatieprobleem, de huid boven het vocht is zacht en alles beweegt goed, er is geen „druk”. Gallen kunnen ontstaan bij overbelasting, via meer lichtere beweging en veranderingen in voeding is het vaak prima in banen te leiden, bij stalbenen of gallen is er immers geen medische afwijking in het systeem.

In het algemeen, voel vaak aan de benen van je paard, zodat je ze goed kent. Dan merk je afwijkingen het snelst op. Bij veel vocht, is er zeker reden om te bellen.