Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

PPID

 

Deze pagina is op 20 augustus 2021 aangepast.

PPID is een sluimerziekte waar paarden mee te maken kunnen krijgen, het is een ontregeling van de hypofyse. De hypofyse is een belangrijk orgaantje in het hoofd en is centraal onderdeel van het  hormonale stelsel.

PPID is een chronische aandoening en kan bij alle rassen en alle leeftijden voorkomen. Feit is dat we het veel vaker tegenkomen bij oudere paarden (65% van de PPID-ers zijn tussen de 10 en 25), maar kan ook voorkomen op eerdere leeftijd. Omdat PPID kan gaan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals ontstekingen en hoefbevangenheid, willen we PPID als ziekteveroorzaker graag in vroeg stadium herkennen en onderdrukken.

PPID kwam vroeger waarschijnlijk ook voor, de diagnostiek is nu verbeterd waardoor we de klinische verschijnselen niet langer kunnen toeschrijven aan een gezond verouderingsproces. Onbehandeld is het een versneld aftakelproces.

Nog niet bekend met PPID? Hieronder volgen de signalen en verdere uitleg over het belang van behandeling.

WAT IS PPID ?

Vroeger noemde men het de ziekte van Cushing. Na specifieker onderzoek naar de werking van deze aandoening bij een paard, noemt men het PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction.) Het werd duidelijk dat bij PPID de aanmaak van hormonen is ontregeld, waardoor bij paarden een sterk verhoogd risico op ziekte ontstaat.

PPID komt veel voor bij oudere paarden, uit studies blijkt dat 15-30% van alle paarden ouder dan 15 jaar lijdt aan PPID en daardoor klachten ontwikkelen. In de natuur worden paarden niet allemaal oud, want bij ontwikkeling van ziekte worden zwakker wordende kuddedieren als eerste opgegeten (selectie door jagers).

Thans kiezen veel paardeneigenaren er voor hun paard of pony medicatie te geven tegen PPID als sluimerende verzwakker en in praktijk blijven paarden dan vaak nog veel jaren langer vrolijk gezond en fit.

PPID komt ook wel voor bij jongere paarden (meestal wel ouder dan 10 jaar), maar gelukkig veel minder vaak dan bij oudere paarden. Het is dus altijd belangrijk alert te zijn op signalen van PPID.

 

 

SIGNALEN PPID

In een vroeg stadium zijn de signalen meestal: gedragsveranderingen, sloomheid, prestatieverlies, of vertraagde verharing of soms al op bepaalde plekken overbeharing of verandering van de lichaamsvorm of abnormale vetverdeling of hoefbevangenheid. Soms zien we meerdere signalen tegelijk maar DAT HOEFT NIET.

In verdergevorderd stadium: een compleet afwijkende vacht (lang en krullend), een hangbuik, abnormaal zweten, verlies van spiermassa, veel drinken/plassen, infecties zoals hoefabcessen, verhoogd bloedsuikergehalte, hoefbevangenheid, zenuwverschijnselen of blindheid.

De kans op chronische hoefbevangenheid neemt bij PPID paarden sterk toe en via medicatie kunnen we die kans fors verminderen. Uit onderzoek bleek dat 67% van de hoefbevangen geworden paarden, PPID aanwezig was. Chronische hoefbevangenheid is voor paarden een zeer pijnlijke en conditie die de kwaliteit van leven sterk onder druk kan zetten.

Het is dus voor het paard of de pony vele malen beter, PPID in een vroeg stadium te gaan behandelen.

 

HET BELANG VAN DE DIAGNOSE

Het bij voorkeur vroegtijdig diagnosticeren van PPID is dus heel zinvol, omdat we de kans op bijkomende soms zeer vervelende ziekteverschijnselen sterk kunnen terugdringen. Bij twijfel omtrent aanwezigheid van PPID, kunnen we door middel van onderzoek het ACTH gehalte in het bloed bepalen. Bij paarden met PPID is deze waarde namelijk verhoogd.

Een testje op PPID is gelukkig eenvoudig te regelen.

 

PPID EN HERHAALTEST IN NAJAAR

Bij verhoging in de waarden, schrijven we PPID Prascend voor. Om de dosering goed vast te stellen is een jaarlijkse bloedtest in het najaar belangrijk.

Hiervoor geeft Boehringer ieder jaar vanaf 1 september tot 31 oktober 2021 weer korting op de test. De korting die Boehringer op kosten lab geeft, bedraagt dit jaar 50%. Hier bovenop geven wij jaar 50% korting op kosten voor afname en opsturen van het bloed. Ook in 2021 gelden de kortingen weer voor ALLE PAARDEN, dus OOK voor de paarden die al eerder getest zijn, mits uw paard bij ons in behandeling is.

 

BEHANDELING PPID

Vroeger was er voor paarden geen geregistreerd medicijn en noemden we PPID "cushing". We schreven dan een recept uit en paardeneigenaren konden dan pergolide bij de apotheek halen. Dit is helaas al lang verleden tijd, sinds oktober 2012 is er een middel voor de behandeling van PPID bij paarden geregistreerd, onder de naam Prascend.

Het grote voordeel van Prascend is dan weer de zeer nauwkeurige samenstelling. Bovendien hoeft het slechts eenmaal daags gegeven worden. De meeste paarden verdragen dit middel goed. Het duurt vaak een tijdje voordat het effect van de behandeling zichtbaar is en het paard weer terugkeert naar zijn normale uiterlijk en gedrag. Bij de meeste paarden treedt verbetering op tussen 6 -12 weken na het starten van de behandeling.

Het nadeel van Prascend is dat de prijs niet heel laag te noemen is. We houden goede alternatieven uiteraard voor u in de gaten. Recent leek Pergoquin even een goedkoper alternatief te gaan worden voor Prascend van Boehringer. Echter, Boehringer geeft natuurlijk altijd ook nog het klantvoordeel van de jaarlijkse bloedtap aktie. Bovendien zien we via grote inkoop zien we mogelijkheid de prijs van Prascend te verlagen. Zo is Prascend bij ons voorlopig op alle fronten, toch nog aantrekkelijker.

We zijn arts, geen webwinkel. Wij verstrekken Prascend dus alleen, indien het paard bij ons onderzocht is en we dus weten hoe te doseren. 

 

HET BELANG VAN BEWEGING EN VOEDING

We hebben de levenskwaliteit van vele oudere paarden met PPID inmiddels echt goed kunnen verbeteren via medicatie en gericht voedingadvies. Het “grote succes” is een prettig gegeven, eigenaren met oudere paarden hebben niet zelden een heel bijzondere band met hun paard opgebouwd en zien het paard heel graag onbekommerd genieten van een pretttige oude dag.

Blijf onthouden: staar je niet blind op een pil. Goede voeding EN voldoende beweging is ook ZEER belangrijk om ziektevorming tegen te gaan. Uiteraard kunnen we u helpen goede schema's op te zetten, rekening houdende met de mogelijke bijzonderheden die bij het paard van toepassing zijn.

In de gevallen dat PPID reeds de oorzaak is van hoefbevangenheid, een gevaarlijke aandoening, is het belangrijk te weten dat medicatie hier heel vaak veel verbetering kan geven.

Klik hier voor nog meer informatie op de speciale PPID site.

Op deze pagina staat foto en videomateriaal van Boehringer

Ontregeling aanmaak hormonen PPID
Aandachtspunt PPID PPID
Soms vreemde beharing PPID
PPID
Soms veel vermagering PPID
PPID snel ontstekingen PPID
Gerichte behandeling PPID PPID
Toch weer helemaal fit PPID