Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

PPID

 

Deze pagina is op 1 september 2019 aangepast.

PPID is een sluimerziekte waar veel oudere paarden mee te maken krijgen, een ontregeling van de hypofyse. Omdat PPID kan gaan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, is het veel beter het in vroeg stadium te herkennen, goed te behandelen en te monitoren.

Zoals ieder jaar, geeft Boehringer vanaf 1 september tot 31 oktober 2019 korting op de test. De korting die Boehringer op kosten lab geeft, bedraagt dit jaar 50%. Hier bovenop geven wij dit jaar 50% korting op kosten voor afname en opsturen van het bloed. Vorig jaar was de korting alleen voor nieuwe verdachte paarden, dit jaar geldt de kortingen voor ALLE PAARDEN, dus OOK voor de paarden die al eerder getest zijn. Bel op het spreekuur tussen 8 en 9 voor de planning en download hier alvast de voucher om in te vullen om de bijdrage van Boehringer te regelen.

Nog niet bekend met PPID? Hieronder volgen de signalen en verdere uitleg over het belang van behandeling. 

 

WAT IS PPID ?

Vroeger noemde men het de ziekte van Cushing. Na specifieker onderzoek naar de werking van deze aandoening bij een paard, noemt men het PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction.) Het werd duidelijk dat bij PPID de aanmaak van hormonen is ontregeld, waardoor bij paarden een sterk verhoogd risico op ziekte ontstaat.

PPID komt veel voor bij oudere paarden, uit studies blijkt dat 15-30% van de paarden ouder dan 15 jaar lijdt aan PPID en daardoor klachten ontwikkelen. In de natuur worden paarden gemiddeld niet zo oud. De natuur is een harde omgeving, goed beschermd blijven paarden veel langer fit. 

PPID komt ook wel voor bij jongere paarden (meestal wel ouder dan 10 jaar), maar gelukkig veel minder vaak dan bij oudere paarden.

 

 

SIGNALEN PPID

In een vroeg stadium zijn de signalen meestal: gedragsveranderingen, sloomheid of vertraagde verharing of soms al op bepaalde plekken overbeharing of verandering van de lichaamsvorm of abnormale vetverdeling. Soms zien we meerdere signalen tegelijk maar DAT HOEF NIET.

In verdergevorderd stadium: een compleet afwijkende vacht (lang en krullend) , of een hangbuik, abnormaal zweten, verlies van spiermassa, veel drinken/plassen, infecties zoals hoefabcessen, verhoogd bloedsuikergehalte, hoefbevangenheid, zenuwverschijnselen of blindheid.

Het is dus voor het paard of de pony vele malen beter, PPID in een vroeg stadium te gaan behandelen.

 

HET BELANG VAN DE DIAGNOSE

Bij twijfel omtrent aanwezigheid van PPID, kunnen we door middel van onderzoek het ACTH gehalte in het bloed bepalen. Bij paarden met PPID is deze waarde namelijk verhoogd. Het vroegtijdig diagnosticeren van PPID is zinvol, omdat we de kans op bijkomende soms zeer vervelende ziekteverschijnselen sterk kunnen terugdringen. De kans op chronische hoefbevangenheid neemt bij PPID paarden bijvoorbeeld sterk toe en via medicatie kunnen we die kans fors verminderen. Chronische hoefbevangenheid is voor paarden een zeer pijnlijke en dus gevaarlijke conditie. Tijdige diagnose en behandeling werkt dus sterk preventief. Een testje op PPID is eenvoudig te regelen.

 

BEHANDELING PPID

Vroeger was er voor paarden geen geregistreerd medicijn en noemden we PPID "cushing". We schreven dan een recept uit en paardeneigenaren konden dan pergolide bij de apotheek halen. Dit is verleden tijd, sinds oktober 2012 is er een middel voor de behandeling van PPID bij paarden geregistreerd, onder de naam Prascend. Het voordeel van Prascend is de zeer nauwkeurige samenstelling. Bovendien hoeft het slechts eenmaal daags gegeven worden. De meeste paarden verdragen dit middel goed.

Het duurt vaak een tijdje voordat het effect van de behandeling zichtbaar is en het paard weer terugkeert naar zijn normale uiterlijk en gedrag. Bij de meeste paarden treedt verbetering op tussen 6 -12 weken na het starten van de behandeling.

 

METEN IS WETEN

We meten de waarden ieder jaar in het najaar. Dat doen we om te weten hoeveel medicatie op zijn plaats is.

 

HET BELANG VAN BEWEGING EN VOEDING

We hebben de levenskwaliteit van vele oudere paarden met PPID inmiddels echt goed kunnen verbeteren via medicatie en gericht voedingadvies. Het “grote succes” is een prettig gegeven, eigenaren met oudere paarden hebben niet zelden een heel bijzondere band met hun paard opgebouwd en zien het paard heel graag onbekommerd genieten van een pretttige oude dag. Het belang van goede voeding en voldoende beweging is hier belangrijk bij.

In de gevallen dat PPID reeds de oorzaak is van hoefbevangenheid, een gevaarlijke aandoening, is het belangrijk te weten dat medicatie hier heel vaak veel verbetering kan geven.

Klik hier voor nog meer informatie op de speciale PPID site.

Op deze pagina staat foto en videomateriaal van Boehringer

Ontregeling aanmaak hormonen PPID
Aandachtspunt PPID PPID
Soms vreemde beharing PPID
PPID
Soms veel vermagering PPID
PPID snel ontstekingen PPID
Gerichte behandeling PPID PPID
Toch weer helemaal fit PPID