Een dik wordend been kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben. Einschuss is een oorzaak, waarbij directe behandeling belangrijk is.
KENMERKEN EINSCHUSS
1 spontaan dik been
zwelling van kogel gaat vaak richting of op het bovenbeen
meestal ook lichte koorts
er is een bacterieaanval op lymfe
niets zelf gaan doen, eerst bellen
maatregelen zijn afhankelijk van algehele situatie
Bacterie dringt binnen
Bij een einschuss is er een bacterie naar binnen gedrongen in de lymfebaan en soms de bloedbaan. Regelmatig zien we paarden die hierdoor een forse reactie in het been krijgen. Het been wordt erg dik, warm en pijnlijk, meestal vanaf het kootbeen uiteindelijk naar boven lopend. Het paard krijgt doorgaans ook lichte koorts (boven de 38,0 °C), maar dit hoeft niet.
Einschuss heet ook wel lymfangitis, de bacterie dringt binnen via een tekortkoming in de afweer van de huid (die kan ontstaan via piepklein wondje, mok/eczeem, zonnebrand, mijt, slechte huidstructuur enz) en doet een aanval op de lymfen. Je kan vaak ergens een heel klein wondje zien, maar soms is het wondje zo piepklein dat dat niet eens lukt met het blote oog.
Tegenwerken bacterie en zwelling
De lymfen kunnen nu hun rol in de vochtverdeling niet meer goed uitoefenen. Hoe langer de grote druk van de zwelling op het been hoog blijft, hoe sterker de lymfen onder druk staat. Aan het begin is er alleen een matig dik been, lastig is dan voor eigenaren dat dat ook andere oorzaken kan hebben. Belt u de praktijk, dan zullen we u vragen eerst de temperatuur te meten. Is er verhoging dan willen we het paard graag snel helpen. Bij einschuss geldt namelijk altijd, dat hoe eerder de therapie ingesteld wordt, de zwellingsdruk van de lymfe afgehaald wordt, hoe beter het lymfesysteem uit de strijd kan komen. Bij paarden die gelijk geholpen worden, loopt einschuss meestal snel terug. In veel gevallen volgen er na einschuss, geen verdere problemen. Een goed behandelde einschuss is dus niet direct een reden om als eigenaar met grote zorgen rond te gaan lopen.
Chronisch karakter
Als er te laat begonnen wordt met de medische therapie of het paard reageert niet goed op de therapie, kan lymfe verder beschadigen en bestaat er echter risico dat er in meer of mindere mate een dik been zal blijven bestaan. Dan ka de lymfebeschadiging een chronische aard krijgen, waar het paard in zijn verdere leven veel last van kan krijgen. Een been dat altijd gezwollen is, krijgt een minder goede huid en afvoer. Het paard kan dan minder fijn het been bewegen, de huid doet haar werk minder goed, twee punten die belangrijk zijn voor het onderliggende lymfesysteem.
Vatbaarheid verdere lymfeproblemen
Het lymfesysteem is een systeem dat nauw samenwerkt met de bloedbaan en zeer afhankelijk is van een goede kwaliteit huid en zeker ook van voeding. Chronische huidproblemen, problemen in de vaten, zeer lichte huid, vergroten de kansen op het terugkomen van einschuss. Uiteindelijk kan CPL ontstaan, Chronisch Progressief Lymfoedeem. Dat is natuurlijk een erg vervelende conditie voor het paard. Bij paarden die bijzonder vatbaar lijken voor lymfeproblemen kan soms veel progressie bereikt worden door aanpassingen in en toevoegingen op de voeding, meer kleine beweging, strengere preventie tegen mijt, manuele therapie op de huid, verhogen doorbloeding enz. We volgen ook op dit gebied extra bijscholing om begeleiding van gevoelige paarden zo goed mogelijk te kunnen in zetten, zie lymfetherapie.