MOK
De symptomen van mok zijn een rode en ontstoken huid in de kootholte, waarin horizontale kloofjes en korstjes ontstaan. Vaak begint het met een klein plekje en blijft mok onschuldig.
Bij pech of niet tijdig handelen of weg kunnen nemen van de oorzaak, kan mok soms heel irritant gaan worden. De hele kootholte en eventueel zelfs de kogel en delen van de pijp worden aangetast. Wanneer mok strak door gaat zetten, kan de huid in de kootholte verdikken en het been zelfs permanent dik blijven. Dat is zeer ongewenst, want dat been wordt een kwetsbaarder been. Mok is dus vaak onschuldig, maar kan soms uit de hand lopen.
OORZAKEN
Beginnend mok heeft verschillende oorzaken, maar komt meestal op bij veel staan in vocht of na zonnebrand of schurftmijt of is indicator van verminderde weerstand. Verminderde weerstand kan op zichzelf heel veel verschillende oorzaken hebben. Vanzelfsprekend is bij beschadiging van de huid, het handig het paard even niet meer verder in vocht of onbedekt in felle zon te zetten en te zorgen dat eventuele mijt echt weg gaat omdat anders de kans afneemt, dat herstel in zet. Soms is droger staan lasting te regelen. Maar met nat blijven staan, neemt de kans dat mok niet goed weg gaat, echt toe.
Het is logisch dat mok meer voorkomt bij paarden met veel behang/haar want beestjes voelen zich in lang haar prettiger dan op kort haar en mok wordt onder lang haar doorgaans later opgemerkt. Bij veel behang moet je zeer alert zijn op schilfertjes enz.
LIEVER NIET AAN DE VASTE KORSTEN TREKKEN
Paarden die gevoelig zijn voor mok, zijn gebaat bij zo min mogelijk vocht. Is er een klein beetje mok, dan kun je mok een keer schoonmaken, maar trek dan nooit aan kosten die nog vastzitten, want dan beschadig je de huid daaronder en dan gaat het herstel langer duren. Zorg dat je het been goed droogt na behandeling. Lange haren blijven lang nat, dus soms is afscheid nemen van lang haar beter dan het krijgen van verdere mok.
EVEN OVERLEGGEN
Als de mok niet snel weer weg trekt, bel dan even voor nader overleg. We kunnen bij twijfel wat schrapsel van de huid afnemen en kijken wat de oorzaak is. Vervolgens is er een nieuw protocol voor het behandelen van mok, dat we volgen.
ZWAARDERE GEVALLEN IN ONDERZOEK
Voor zwaardere mokgevallen loopt er thans ook een onderzoek, waar deelgenomen aan kan worden. De Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht heeft in samenwerking met ResearchDrive BV en Grovet en enkele paardenklinieken, wij doen mee in deze groep, een gericht onderzoek opgezet.
We onderzoeken dan of het gebruik van een actieve kool – zilver verband gedurende 14 dagen leidt tot betere genezing vergeleken met een simpel (niet-actief) bedekkend verband.
Welke paarden komen in aanmerking voor deelname?
-
Warmbloed paarden, die
-
minimaal twee benen met mok hebben, en
-
niet recent zijn behandeld met corticosteroïden zalf.
-
niet in vochtige prut hoeven te staan
-
en een eigenaar hebben die wil helpen in de algehele zoektocht bij behandeling van hardnekkigere vormen van mok.
Meedoen aan dit onderzoek is uiteraard niet zonder voordeel. Heeft of kent u een paard die hier aan voldoet, dan kunnen wij u verder informeren over de voorwaarden.