Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Wereldwijd aandacht voor pezen

 

 

WERELDWIJD AANDACHT VOOR PAARDENPEZEN

Kijken we wereldwijd, dan houden enorm veel mensen sport- en hobbypaarden.

Paarden kunnen hele vreemde sprongen maken, maar gelukkig krijgt verreweg het grootste gedeelte paarden nooit last van blessureleed.

 

 

Natuurlijk zien we net als bij mensen, blessures regelmatig de sport tijdelijk of permanent stil zetten. We zien dit bij normale paarden, maar ook bij extreem dure sportpaarden.

Daarom wordt er wereldwijd echt heel veel onderzoek naar peesletsel gedaan. Wat dan inmiddels gelukkig al een feit is, is dat een deel van het blessureleed in „de weke delen” weer voldoende goed kan komen.

 

COMPLEXE ANATOMIE

Hoe kleiner de peesbeschadiging nog is, hoe groter de kansen op herstel nog zijn. Helaas is er ook een groep paarden, waarbij de blessure bij de eerste klap al te ernstig geworden is. Deze paarden lopen uiteindelijk voortdurend weer uit balans. Ongedwongen soepel intensiever kunnen bewegen, is dan geen optie meer.

Pezen genezen niet makkelijk, want er is relatief weinig doorbloeding. Ledematen van een paard bevatten een verbazingwekkend mooi stuk anatomie. Zo zitten er in het onderbeen van een paard geen spieren, maar is er een zeer ingewikkelde samenhang van pezen, bandjes en botten. Er zijn een paar grote banden, maar ook heel veel kleine bandjes. Veel blessures vinden we in grotere banden, maar helaas nestelen ze zich ook regelmatig in de kleinere bandjes. Ook die blessures in kleine bandjes zijn belangrijk om op tijd te vinden en behandelen, want ook kleine bandjes kunnen uiteindelijk een paard uit schakelen.

Wel is analyse en herstel bij kreupelheden, binnen paardengeneeskunde, een extra werkgebied geworden. Na het behalen van de dierenartsentitel moet nog heel veel extra scholing en meters gevolgd worden om steeds beter in dit gebied te worden.

 

VEEL ONDERZOEK

Peesblessures zijn frusterend. De enorme omvang van de wereldwijde paardenhobby en de algehele wens op een eerlijke manier met paarden te sporten, zorgt er voor dat er wereldwijd bijzonder veel onderzoek gedaan wordt naar blessures bij paarden. Specialisten onderzoeken voortdurend de complexe anatomie van het onderbeen, de verschillen in blessures, interpretatie van onderzoeksbeelden en alle mogelijke werkzame wegen om preventie en herstel bij verschillende soorten letsels te bevorderen.

Het exacte werk van wereldwijd slechts enkele zeer specialistische onderzoekers, is heel belangrijk, want zij moeten het onderscheid tussen kaf en koren maken. Het is namelijk verbazingwekkend wat mensen bij problemen allemaal gaan bedenken, om herstel van een peesblessure te bevorderen. Als er echter 1 gebied is, waar verkeerde gedachten via onderzoek door de mand gaan vallen, dan is het wel op dit gebied. Want het is hier heel simpel: er is na enige tijd daadwerkelijk weefselherstel op een echo te zien, of het is er niet.

Mensen weten de gekste dingen te verzinnen, maar dat wil niet zeggen dat het altijd helpt. Laat rare ideenen over herstel echter nooit ten koste gaan van de acties en therapievormen, die bewezen zijn.

 

VEEL EXTRA INZET

Het is voor iedere paardenarts na de universiteit echt nog een enorme grote kluif extra oefen/werkuren, om zoveel mogelijk letsels te leren vinden en interpreteren.

Inmiddels is Hans heel veel specifieke nascholingen, vijf echo’s en echt veel praktijkonderzoeken en behandeltrajecten verder.  Wij schreeuwen niet graag van daken, maar mogen inmiddels met gerust hart stellen dat we bij problemen, gedegen begeleiding kunnen leveren.

 

PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES

Op onze site staan geen unieke behandelmethoden, die je niet zou kunnen vinden bij andere ervaren artsen, op grote internationale praktijken. Dat lijkt weinig creatief en vooruitstrevend. Wij waken er echter echt voor, een eigenaar geen onzin te verkopen.

We moeten bedenken dat peesblessures bij paarden wereldwijd een enorme markt is, een enorm groot commercieel uit te nutten belang. Alles wat hier verbetering lijkt te geven, kan in een half jaar volledig doorgetest zijn. Blijft een "bijzondere scan" tientallen jaren lang hangen bij "een bijzonder goede lokale behandelaar", dan is er alle reden voor een paardeneigenaar, zeer alert te worden en je gaan af te vragen waarom dat zo is.

Praatjes vullen helaas geen gaatjes en al zeker geen gaatjes in peesweefsel. De kern ligt hier echt in preventie, fokkerij, het bewaken van de hoefstand, (wacht niet te lang met nieuw beslag, voorkom grote verandering in stand), gezonde training, niet duizenden malen oefeningen doen waar het paard qua beweging niet aan toe is, hersteltijd in het werk en het tijdig inzetten van kreupelheidsonderzoeken, door paardenartsen die hier veel extra ervaring opbouwden. Alle behandelmethoden die soms echt wat kunnen toevoegen, PRP, shockwave, tijdelijke wijziging van belasting enz zijn slechts subtiele aanvullingen op deze kern.

Er is wereldwijd aandacht voor problematiek met pezen, humaan en bij paarden. Maar nog altijd geldt dat behandeltherapieen geen sluitende effecten hebben en preventie en snel bijsturen sleutelwoorden moeten zijn.