Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Ons team

TEAM PAARDENDOKTERS

Bij Paardendokters werken we met een team van vijf Erkend Paardendierenartsen. In dit team bundelen we vele jaren praktijkervaring, veel aanvullende scholing met een scherp oog op alle nieuwe ontwikkelingen.

 

VOORTDUREND VERDER VERDIEPEN

Paarden zijn onze passie en ons werk, in die volgorde.

Alle artsen die bij ons werken zijn in vaste dienst en volgen voortdurend weer verdere scholing. Daardoor zijn ze automatisch ook opgenomen in het register van Erkend Paardenartsen. Dit is een individuele erkenning voor paardenartsen die alleen behouden kan worden, als een arts ieder jaar opnieuw bijscholingen blijft volgen.

Omdat de keuze van de extra cursussen vrij is, heeft deze Erkenning een extra sterk cumulatief effect op de kennis van een heel team. Om dat ook teameffect zo veel mogelijk te benutten, werken we allemaal dagelijks op of vanuit onze centrale praktijklokatie in Zwaanshoek. Jong leert zo snel en veel van de oudere artsen en oud soms ook van jong.

In onze praktijk groeide door werkindelingen en extra scholingen zeer uitgebreide kennis en ervaring in de tweede lijn (kreupelheden, inwendige ziekten enz). Maar er is ook terdege ambulante eerstelijns kennis en ervaring (stalwerk). Deze lijnen vloeien moeiteloos door elkaar.

Uiteraard geldt dat door factoren zoals ervaring, persoonlijke interesses en onderlinge verdeling van type werkzaamheden, teamleden allemaal hun eigen "speerpunten" ontwikkelen. Om hier een beeld van te geven, volgt hieronder wat meer informatie per persoon.

 

HANS COSTER

Hans zijn ouders hadden fokmerries. Als kind reed Hans al dressuur, springen en eventing maar ook mennen deed hij graag. Een paard afwisseling geven en zo steeds gezonder en sterker maken, vindt hij het allermooiste wat er is.

Na zijn studie diergeneeskunde koos hij in 1996 al voor volledige specialisatie in paard. Hij zorgde dat hij eerst de eerste lijns zorg heel goed onder de knie kreeg, dus goed leren handelen bij alle verschillende spoedgevallen en ziekten. Dit wordt vaak gezien als makkelijk werkgebied met veel standaardhandelingen. De eerste lijn is echter ook het gebied waar ook de meest uitzonderlijke problemen zich spontaan kunnen presenteren en goed handelen hele grote verschillen voor het paard zijn toekomst kan maken. In onze praktijk wordt het praktische belang van kwaliteit in de eerste lijn niet onderschat.

Na 10 jaar eerstelijn kreeg Hans steeds meer interesse in het begrijpen van bewegingsproblemen. Zo werd hij als een van de eerste paardenartsen ook erkend EDO-osteopaat. Hij koos voor de EDO opleiding want dat is de meest uitgebreide osteopathievorm, volledig gericht op paard. Opeens belande nuchtere Hans zo ook in het alternatievere circuit. Onder het mom, als iets werkt groeit het daar wel uit.  Hij haalde tienen voor zijn diploma want theorie ook echt praktisch in beweging zetten, is echt zijn ding.

In 2006 kwamen er ook meer collega's die het eerste lijns werk over namen. Hij bouwde een mooie nieuwe praktijklocatie in Zwaanshoek. Dit gaf hem tijd en ruimte om te gaan werken aan verdieping van kennis in de tweede lijn. Met zijn grote fascinatie voor een bewegend paardenlichaam, koos hij natuurlijk voor het medisch analyseren en behandelen van kreupelheid en klachten in de bovenlijn.
Hans houdt niet van half werk. Hij volgde heel veel extra medische scholingen op kreupelheidsgebied. Hij volgde ook ALLE modules van Iselp. Iselp is voor paardenartsen een zeer sterke medische verdieping voor het kunnen vinden en medisch goed behandelen van problemen in benen, hals en rug. Dat gaat dan over alle mogelijke medische behandelingen maar ook op optimalisatie van gebruik van echografie en rontgenologie. Alle extra theoretische kennis is inmiddels met een enorm aantal concrete kreupelheidsonderzoeken en behandeltrajecten aangevuld.

Na ruim zestien jaren dagelijkse onderzoek- en behandeltrajecten, overlegmomenten met andere specialisten en nog andere nascholingen is hij een zeer ervaren "rot" in dit specifieke vakgebied. Hij volgt de ontwikkelingen op dit gebied heel nauwkeurig. Zo hoorde hij in 2020 ook tot de eerste EquiMoves gebruikersgroep in Nederland, een sensorensysteem dat ons helpt in de beginfase van milde en duale kreupelheden. Bewegingsafwijkingen bij paarden waar nodig steeds sneller en meer gedetailleerd in kaart kunnen brengen, helpt ons locaties met pijnklachten scherper boven tafel te krijgen. Hij volgt in 2023 naast andere bijscholingen ook de allernieuwste Equine Gait Analysis Society Course om op dit gebied niets te missen.

Hans wil zijn werk als "normaal" paardenarts niet helemaal los laten. Hij vond het vroeger altijd al leuk en dankbaar werk om paarden staande te verlossen van slechte kiezen. Dit is lichamelijk soms zwaar werk, maar staand naar de tandarts is beter voor het paard en Hans vindt het leuk om te doen. Hij heeft inmiddels wel heel veel achtergelegen kiezen bij paarden verwijderd.  Tevens is het bij ons principe dat alle artsen elkaar helpen. Rare dingen in de spoeddienst, of minder voorkomende ziekten, hij heeft al veel gezien dus stuurt graag mee.

In praktijk betekende zijn enorme passie voor zijn beroep, dat hij veel jaren te weinig tijd nam om zelf nog een eigen paard te verzorgen. Maar zijn dochtertje ging studeren en haar jongste paard had Hans zijn hart verovert. Als 50 plusser weer echt gaan rijden is iets heel anders dan aan de zijlijn staan, maar in de avonduren gaat hij nu ook graag weer grondwerken, dressuren, springen en terreinrijden.

Leven met paarden, veel afwisseling, niets is mooier.

 

ERICA VAN DEN BROEK

Erica van den BroekErica is in 2007 bij Paardendokters gaan werken en heeft al heel veel gezien en meegemaakt.

Ook zij is sinds haar kleutertijd iedere dag met paarden in de weer. Voor haar afstuderen had ze diverse bijbaantjes als stalmedewerker en later ook als instructrice, ze ging vrijwillig op paardenklinieken meelopen enzovoorts. Ze droomde er echt van, ooit een "echte" paardenarts te zijn.

Van droom naar dagelijkse praktijk, het ging haar makkelijk af. Uiteraard heeft ze na vele jaren de eerste lijn inmiddels onder de knie. Maar Erica schuwt ook niet om nieuwe dingen tot in de kleine puntjes uit te zoeken. Haar bijzondere interesse ligt op het gebied van inwendige problemen. Ze brengt op deze gebieden graag de nieuwste kennis in en heeft uiteraard heel veel ervaring met maagscopieen, biopten en luchtzakbehandelingen en alle materiekennis die daar bij hoort.

Erica heeft kleine kinderen en had jarenlang een leuke D-pony, waar ze toevallig ook allround mee trainde. Niet omdat alles moet maar omdat alles mag. "Mijn voorliefde voor pony's komt vooral door mijn bescheiden lengte, ik groeide er namelijk nooit helemaal uit". Erica haar dochtertje Linn wilde graag een pony en dat vindt Erica natuurlijk niet zo erg.

Erica is qua lengte niet heel groot, maar inmiddels hebben heel veel paardeneigenaren hebben al ontdekt dat Erica in praktijk ook erg goed met grote paarden kan omgaan en zeker ook in stresssituaties, weet wat te doen.

Erica is altijd in de weer met artikelen en houdt van nieuwe onderzoeken dus loopt na 15 jaar paardenartsen ervaring, zeker niet achter. 

 

LEONIE MEIJS

Leonie is al weer 6 jaar paardenarts bij ons. De tijd vliegt!

Leonie is in 2017 met onderscheiding in Gent afgestudeerd. Ze had zich reeds via stages al specifiek verdiept in de eerstelijn en ging onder onze dagelijkse begeleiding verder de "echte" praktijk in.

Het bleek al snel dat Leonie beschikt over de specifiek bescheiden en nauwkeurige manier van denken en handelen, die wij zo graag bij een arts zien.

Dat Leonie super gemotiveerd is door te leren, heeft ze al aangetoond. Zo heeft ze al naast veel eerste lijns scholing ook de opleiding Chiropractie aan de Backbone Academy in Duitsland afgerond. Ze heeft dit bijzonder fanatiek opgepakt, na deze opleiding nog veel trainingsweekenden samengewerkt met een zeer bekende chiropractor. Ook in onze praktijk is ze natuurlijk al lang ontdekt als chiropractor.

Ook is Leonie in Duitsland op gebitscursussen geweest. Wij passen de Duitse werkwijzen toe, iets minder esthetisch (het is een paard).  De focus ligt volledig op functie en zo veel mogelijk functiebehoud in de toekomst.   

Lee vond zes jaar geleden de spoedtelefoon toch wel een een eng ding, want die kan natuurlijk van alles brengen. Ook daar is ze vakkundig doorheen geloodst.  Kortom, de gehele eerste lijn en manuele therapie zijn goed onder de knie, maar ook in de tweedelijn gaat Leonie hard. Leonie kan inmiddels alle soorten scopieen goed uitvoeren en wordt nu ook steeds verder ingewerkt door Hans bij gebruik van rontgen en controle echografie pezen. Kortom ,"Lee" staat in haar werk bepaald niet stil.

Leonie rijdt paarden bij op een springstal. Maar ze rijdt ook op Paardendokters Omaha, een lieve jonge merrie van Just Wimphof.

 

JADE ROHOF

In 2021 besloten we dat ons team uitgebreid moest worden. Nu gaan tegenwoordig heel veel mensen leuk diergeneeskunde studeren, maar niet iedereen wordt daadwerkelijk handig genoeg of is bereid 's ook nachts paarden te gaan helpen enz.

Na haar leuke afstudeeropdracht "de invloed van EMS op vruchtbaarheid van paarden" liep ze in 2021 eerst 6 weken mee met onze paardenartsen. "Nog niet eerder gedaan dus ik denk dat ik het wel kan". Iedereen werd zo blij van haar vrolijke hands-on mentaliteit!

Met haar positieve instelling, handigheid en veel praktische hulp van collega's pakte ze keihard door. Inmiddels heeft Jade de vuurdoop in de spoeddiensten en eerste lijns werk met verve door staan!

Ze volgde al diverse algemene bijscholingen over eerstelijns dienstverlening. Maar ook cursussen gebitsverzorging en de cursus Voedingsconsulent. Aangepaste voeding kan in de praktijk een heel effectief medicijn zijn. Jade is praktisch heel handig en zeer begaan met paarden en eigenaren.

Inmiddels vervangt Jade dus Hendrike. Hendrike heeft tien jaar lang in onze praktijk gewerkt als eerstelijns arts, maar is in augustus 2022 overgestapt naar een geheel ander beroep bij Esaote, leverancier van echo-apparatuur. De andere artsen konden haar eerstelijnswerk prima overnemen qua werk, maar qua aantal werkuren miste we door het plotselinge vertrek van Hendrike weer de gewenste uitbreiding.

 

SUZANNE BUCHLI

Zonder echte uitbreiding waren de dagen in 2022 ook heel erg leuk maar ze werden soms wel erg lang! Verdere uitbreiding van ons artsenteam was echt nodig, maar er zijn niet veel paardenartsen in de markt die veel willen leren, en OOK spoed willen doen.

Gelukkig kregen wij nog steeds reacties. En daar was ook de reactie van Suzanne! Suzanne kennen we al heel lang en had altijd al heel veel interesse in het vak. Inmiddels was ze zelf ook al afgestudeerd op paard!  Ze heeft eerst heel veel uren met de andere artsen meegelopen en ons laten zien wat ze kan. Inmiddels draait ze volop mee in ons team

 

INDELING PAARDENARTSEN

Vijf paardenartsen maar niet iedere arts in onze praktijk heeft dezelfde kennis en ervaring op hetzelfde gebied. Bij het indelen en de planningen tijdens het spreekuur letten wij er op dat ieder paard de kennis ontvangt, die het op dat specifieke moment nodig heeft.

Mochten we onverhoopt iets onverwachts bij het paard zien, dan is er in onze volledig regionaal werkende praktijk een dermate bijzonder sterke betrokkenheid bij de eigen clientele, dat we dit altijd met prioriteit in goede banen zullen willen gaan leiden.

 

ASSISTENTIE JACQUELINE COSTER

Jacqueline werkt als assistente aan alle omliggende werkzaamheden zoals de website, de administratie, het verzorgen van de paarden en het maken van afspraken.

Daarnaast volgde ze in 2007 volgde de zadelmakerscursus in Veurne om daarna in Nederland via MSFC kennis als zadelpasser op te bouwen. Ze heeft daarna enige jaren zelf als dealer van sterk aanpasbare zadels gewerkt en in dit traject heel veel extra ervaring verzameld. Voor Paardendokters doet Jacqueline al heel lang zadelcontroles en helpt ze waar nodig ruiters grip op dit onderdeel te hervatten. 

Zadels worden nooit opzettelijk verkeerd gemaakt, gepakt of gevuld of neergelegd, maar als het speelt, krijgen we deze informatie wel snel en volledig objectief boven tafel. Dat is natuurlijk fijn want de meeste eigenaren willen ons werk gaat niet louter om geneeskunde, maar om passende hulp te geven paarden vrolijk te houden

.

ASSISTENTIE CASSEY WESSEL

Cassey is recent ons team komen versterken als assistente. Ze zorgt dat opgenomen paarden goed verzorgd worden en helpt de dierenartsen bij het verrichten van medische handelingen op de praktijk.

Cassey heeft enige jaren als assistente in een zeer groot opfokbedrijf gewerkt. Ze is dus handig genoeg met paarden, ook met jonge paarden.