Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Ons team

TEAM PAARDENDOKTERS

 

Paardendokters is in 2004 opgezet door Hans Coster.  Met een vast team van vier Erkend Paardenartsen en twee assistentes combineren we een combinatie van vele jaren werkervaring en heel veel extra nascholing.

 

VOORTDUREND VERDER VERBETEREN

Paarden vormen onze passie, diergeneeskunde passen we dus graag zo goed mogelijk toe.
Alle artsen zijn bij ons in vaste dienst en staan in het register van Erkend Paardenartsen. Deze erkenning krijgen paardenartsen jaarlijks mits ze in het voorgaande jaar nascholing hebben gevolgd. We staan al heel lang op deze lijst van Erkend Paardenartsen. Dat is logisch, want het opbouwen van steeds meer bruikbare kennis, is onze sport.  

 

HET TEAM

Onderling dragen we natuurlijk veel kennis aan elkaar over, maar vanwege persoonlijke interesses en eigen keuzes in bijscholing hebben onze teamleden allemaal hun eigen "speerpunten" ontwikkeld. Hieronder volgt wat meer informatie per persoon.

 

HANS COSTER

Als kind was Hans altijd al het allerliefst tussen de paarden. Zijn moeder fokte ieder jaar een veulen en Hans beleerde meerdere nakomelingen en vindt het het allerleukst een paard samengesteld te trainen, dus afwisselend in dressuur, springen en cross. Na zijn studie diergeneeskunde ging hij in 1996 direct aan de slag met paarden. Hij koos er bewust voor eerst echt goed te gaan worden in de eerste lijns zorg, adequaat leren handelen bij spoedgevallen en ziekten, de juiste gebitsbehandelingen, begeleiding bij gyneacologie enz. Het belang van kwaliteit in dit werkgebied, nemen wij zeer serieus.

In 2006 is hij begonnen met het zich steeds verder verdiepen in de tweede lijn, het keuren en analyseren en behandelen van kreupelheden. Inmiddels heeft Hans enorm veel verschillende bijscholingen gevolgd op dit gebied, waaronder alle modules van Iselp. Iselp is voor paardenartsen een sterke verdieping in medische details voor het vinden en behandelen van problemen in benen, hals en rug. Door de combinatie van veel extra bijscholing, zijn voorkeur voor een zeer gedegen manier van werken en collega's die de eerste lijn overnamen heeft hij jaar in, jaar uit dagelijks allerlei verschillende kreupelheden onderzocht. Zo groeide hij uit tot een zeer ervaren kreupelheidsdeskundige. Hij volgt nauwgezet de nieuwste ontwikkelingen en is nuchter genoeg om te begrijpen dat ze pas echt interessant zijn, als ze in praktijk daadwerkelijk gaan leiden tot progressie voor paard en eigenaar.

Zijn interesse in het bewegingsmechanisme is ruim, zo werd hij ook erkend osteopaat. Het EDO diploma (de uitgebreide zuivere osteopathievorm, volledig gericht op paard) rondde hij met tienen af, omdat hij praktisch handig is.

Kreupelheidsexpert en erkend osteopaat blijkt bij elkaar in praktijk waar paarden de nodige vage klachten kunnen ontwikkelen, fijn om steeds dicht bij elkaar te hebben. Hans is ook FEI-wedstrijdarts.

Ook zijn kennis voor gebitsonderhoud breidde hij via nascholing ver uit. Hij leerde al vroeg paarden staande te verlossen van slechte tanden en van de voorste kiezen, maar pakte enkele jaren geleden ook de nieuwste technieken direct op, om de achtergelegen kiezen bij een paard staande te trekken. Omdat veel andere artsen en gebitsverzorgers dit werk te lastig en zwaar vinden om te doen, heeft Hans inmiddels juist heel veel zwaardere gebitsingrepen bij staande paarden gedaan.

Na het bovenstaande verhaal is het niet zo vreemd, dat er veel jaren zijn geweest dat er naast werken en cursussen, niet veel vrije tijd over was om paard te rijden. Toen zijn dochter Amber recent zijn jeugdhobby eventing over nam, voelde dat als kind boven de snoepkast. Nu is hij dus weer een jong paard afwisselend aan het opleiden.

 

 

ERICA VAN DEN BROEK

Erica van den BroekErica is in 2007 bij Paardendokters gaan werken. Ook zij is sinds haar kleutertijd iedere dag met paarden in de weer. Voor haar afstuderen had ze diverse bijbaantjes als stalmedewerker en later ook als instructrice, ze ging vrijwillig op paardenklinieken meelopen enzovoorts. Ze droomde er echt van, ooit een "echte" paardenarts te zijn.

Van droom naar dagelijkse praktijk, het ging haar makkelijk af. Nadat ze de eerste lijn goed onder de knie had, houdt ze er ook erg van nieuwe dingen onderzoeken en bracht zo ook veel nieuwe kennis in. Haar dierenartsenhart ging heel hard kloppen, toen ze zich verder ging verdiepen in het onderzoeken van inwendige problemen. Zo heeft ze inmiddels heel bijzonder veel ervaring opgedaan met maagscopieen en luchtzakbehandelingen.

Erica heeft kleine kinderen en een hele leuke D-pony. "Mijn voorliefde voor pony's komt vooral door mijn bescheiden lengte, ik groeide er namelijk nooit helemaal uit". Echter, heel veel paardeneigenaren hebben al ontdekt dat Erica in praktijk ook erg goed met grote paarden kan omgaan en zeker ook in stresssituaties, weet wat te doen.

 

HENDRIKE VREEMAN

Hendrike heeft eerst fysiotherapie gestudeerd en was daar al heel jong mee klaar. Na twee jaar als fysiotherapeute gewerkt te hebben, besloot ze alsnog Diergeneeskunde te gaan doen.

In 2009 rondde ze monotraject Paard af, volgde vervolgens een paardeninternship in Palmerston North NZ en werkte daarna bij verschillende Nederlandse praktijken al veel met paarden.
We zochten in 2013 een ervaren eerstelijnsarts, iemand die theorie goed in praktijk kan brengen en die bijvoorbeeld bij lichamelijk zwaarder werk zoals gebitsverzorging, niet naar huis wil gaan voor de klus echt helemaal perfect geklaard is. Gelukkig kwam Hendrike in 2013 bij ons langs, zij was al erkend Paardenarts en we zagen al snel dat Hendrike in haar werkzaamheden bepaald niet om de brei heen draait. Theoretisch scherp maar ook handig en doortastend in de praktijk is in dit vak een noodzakelijke combinatie.
Hendrike haar passie is goede dienstverlening in de eerstelijnszorg. Inmiddels zijn daar enorm veel vlieguren gemaakt en vele dingen gezien. Haar interesse in paardengeneeskunde is tevens ruim, zo heeft ze naast algemene nascholingen over eerstelijns dienstverlening bijvoorbeeld ook de cursus Voedingsconsulent gevolgd. Aangepaste voeding kan in de praktijk soms een heel effectief medicijn zijn en daarom volgen we dit gebied in onze praktijk graag goed.

 

LEONIE MEIJS

De afgelopen jaren gaven voortdurende groei, en in 2017 waren onze dagen echt te lang en te vol. Zo ging Leonie met ons meelopen en al snel besloten we, dat ze echt heel goed in het team past! 

Leonie is haar hele jeugd met paarden in de weer geweest, heeft onder andere gewerkt als stalmedewerker, groom, is bijrijder op een springstal enz. Zo ervaarde ze in praktijk al dat bij plotselinge problemen een goede begeleiding van een paardenarts, in zowel de eerste,- als tweedelijn, opeens heel belangrijk kan worden.

Leonie is in 2017 met onderscheiding in Gent afgestudeerd. Ze had zich reeds via stages al specifiek verdiept in de eerstelijn en kreeg bij ons, natuurlijk onder gedegen begeleiding, een ware vuurdoop.

Leonie beschikt over de specifiek bescheiden en nauwkeurige manier van denken en handelen die wij zo graag bij een arts zien. Uiteraard heeft zij ook veel interesse in omliggende gebieden. Zo heeft ze inmiddels ook al de opleiding Chiropractie aan de Backbone Academy, Buxtehude, Duitsland afgerond en ze heeft veel extra trainingsweekenden achter de rug bij een bekende chiropractor. Nu hebben we zowel de kennis van chiropractie als van osteopathie in huis!
Ook is zij in Duitsland op gebitscursussen geweest en heeft inmiddels al heel veel bijgeleerd van de andere dierenartsen op andere gebieden.

 

ROXANNE RUIGROK

Roxanne volgde de opleiding paraveterinair aan het Groenhorst College in Barneveld. Zij kwam in 2008 in dienst bij Paardendokters en werkt veelal op de praktijk. Ze heeft dus inmiddels ongelofelijk veel paardenbenen geschoren en blessures in beeld gezien.

Roxanne begon op 5-jarige leeftijd met voltige en in 2018 werd ze met haar team zesde op de Wereldruiterspelen, dus ze kan best een sprongetje maken!
"Ik vind voltige een hele mooie sport, want het is voor mij de ideale combinatie van turnen en paardensport". Sinds kort rijdt Roxanne ook paard, dan slaat ze de radslag en salto over en draagt ze keurig een cap.
Roxanne is zeer ervaren als assistente bij alle diverse paardbehandelingen en kan ook goed overweg met angstige paarden.

 

JACQUELINE COSTER

Jacqueline is verantwoordelijk voor veel omliggende werkzaamheden zoals de website en het verzorgen van paarden. Om meer kennis te krijgen over zadels volgde ze in 2007 het eerste jaar van de zadelmakerscursus in Veurne (leerbewerking) om daarna in Nederland over te stappen naar MSFC. In 2009 maakte ze de cursus zadelpasser af. Door daarna enige jaren als dealer in bijzonder sterk aanpasbare zadels te werken leerde ze de mogelijkheden en beperkingen van het aanpassen van zadels extra goed kennen. We verkopen nu geen zadels meer, maar gebruiken de kennis bij het begeleiden van combinaties. In 2017 volgde ze ook de cursus lymfedrainagemassage bij paarden plus de onderdelen oedemen en taping.

 

INDELING MEDEWERKERS

Vier erkende paardenartsen maar niet iedere arts in onze praktijk heeft dezelfde kennis en ervaring op hetzelfde gebied. Bij het indelen en de planningen tijdens het spreekuur letten wij er op dat ieder paard de kennis ontvangt die het op dat specifieke moment nodig heeft.

We dragen onderling veel kennis over, maar kunnen niet elkaars hoofd even meenemen. Mochten we onverhoopt iets onverwachts bij het paard zien, dan schuiven we natuurlijk alsnog door. In een kleinere regionaal werkende praktijk, voelt iedere arts zich nog altijd heel betrokken, bij het wel en wee van “onze” patienten.