Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Ons team

TEAM PAARDENDOKTERS

 

In een vast team van vier Erkend Paardenartsen en twee assistentes, helpen we elkaar via vele jaren werkervaring en veel extra scholing voortdurend om goede medische hulp te leveren.

 

VOORTDUREND VERDER VERBETEREN

Paarden zijn onze passie, diergeneeskunde passen we daarom graag zo goed mogelijk toe. Bij de keuze voor een arts, letten we er goed op dat u altijd de kennis en kunde krijgt, die op een bepaald moment bij uw paard nodig is.

Alle artsen zijn bij ons in vaste dienst en zijn opgenomen in het register van Erkend Paardenartsen. Deze erkenning kunnen paardenartsen alleen krijgen, als ze voldoende extra scholing volgen.

 

STERK OPBOUWEND EFFECT

Omdat we altijd focus hebben op verdere verbetering en we ieder jaar tijd besteden aan verdere scholing, staan al onze artsen al jarenlang automatisch op deze erkenningslijst.

We werken vervolgens dagelijks op en vanuit 1 lokatie en helpen elkaar voortdurend. Onderling dragen we natuurlijk veel aanvullende en nieuwe kennis aan elkaar over. Maar uiteraard geldt wel dat door persoonlijke interesses en eigen keuzes in alle bijscholingen onze teamleden wel allemaal hun eigen "speerpunten" ontwikkeld hebben.

Hieronder volgt daarom wat meer informatie per persoon.

 

HANS COSTER

Hans leeft met en voor paarden. Zijn ouders hadden een fokmerrie en Hans beleerde meerdere nakomelingen en leerde zo direkt dat ieder paard uniek is. Afwisselend dressuur, springen en terreinrijden vindt hij heel leuk, een mooie eventingdag is dan allerleukst.

Na zijn studie diergeneeskunde koos hij in 1996 direct voor paarden en wilde hij eerst de eerste lijns zorg goed onder de knie hebben. Om in praktijk goed te leren handelen bij alle verschillende spoedgevallen en ziekten moet na de universiteit nog "even wat" bijgeleerd worden. Het belang van hoge kwaliteit in de eerste lijns zorg voor een paard, wordt bij ons nooit onderschat.

Na tien jaar ervaring in de eerste lijn is Hans al in 2006 begonnen zich steeds verder te verdiepen in de tweede lijn. Hieronder valt keuren en analyseren en behandelen van kreupelheid en onregelmatigheid. Inmiddels heeft Hans enorm veel verschillende bijscholingen gevolgd op dit gebied, waaronder alle modules van Iselp. Iselp is voor paardenartsen een sterke verdieping in medische details voor het vinden en behandelen van problemen in benen, hals en rug.

De combinatie van collega's die het werk in de eerste lijn goed overnamen, jarenlang voortdurend extra bijscholing en praktische onderzoeken van kreupelheden en zijn strakke voorkeur voor een zeer gedegen manier van werken, zijn de ingredienten om door te groeien tot een zeer ervaren kreupelheidsexpert. Hij volgt hier uiteraard nauwgezet de nieuwste ontwikkelingen en let er bij keuzen voor praktijkinrichting zeer sterk op, de ontwikkelingen op te nemen die praktisch daadwerkelijk de meeste progressie voor paard en eigenaar kunnen gaan geven.

Zijn interesse in het bewegingsmechanisme is ruim. Zo werd hij ook erkend osteopaat. Het EDO diploma (de uitgebreide zuivere osteopathievorm, volledig gericht op paard) rondde hij met tienen af, omdat hij met een paard in de hand, gewoon niet graag iets over slaat. 

De combinatie van ervaren kreupelheidsexpert en erkend osteopaat is bijzonder, want is best een lange weg. Desondanks is het uiteindelijk fijn om kennis in 1 hand te hebben, omdat klachten in praktijk soms heel dicht bij elkaar kunnen liggen. Hans is uiteraard ook FEI-wedstrijdarts.

Er kwam in zijn werkzaamheden nog wel een vreemde eend in de bijt. Hij vond het altijd al leuk en dankbaar werk om paarden weer blij te maken door ze staande te kunnen verlossen van slechte tanden en kiezen. Ook de achtergelegen kiezen bij een paard staande trekken op de kliniek, heeft hij al heel veel gedaan. Veel andere artsen willen dit zwaarder lichamelijke werk niet op pakken, maar Hans vindt dit juist heel leuk om te doen, dus neemt in praktijk de patient dan altijd over.

In praktijk betekende het bovenstaande, dat er veel jaren zijn geweest dat er naast werken en cursussen, niet de vrije tijd over was om nog echt zes dagen per week zelf een paard te trainen. Dat begon echt te knagen, toen zijn dochter Amber notabene zijn jeugdhobby eventing over nam. Na 20 jaar niet gesprongen te hebben klom hij het zadel weer in. In zijn vrije tijd traint hij nu graag weer een jong allround paard en gaat hij veel op stap naar eventingterreinen om daar lekker te oefenen en met zijn paard te genieten van natuur.

 

ERICA VAN DEN BROEK

Erica van den BroekErica is in 2007 bij Paardendokters gaan werken en heeft al heel veel gezien en meegemaakt.

Ook zij is sinds haar kleutertijd iedere dag met paarden in de weer. Voor haar afstuderen had ze diverse bijbaantjes als stalmedewerker en later ook als instructrice, ze ging vrijwillig op paardenklinieken meelopen enzovoorts. Ze droomde er echt van, ooit een "echte" paardenarts te zijn.

Van droom naar dagelijkse praktijk, het ging haar makkelijk af. Uiteraard heeft ze de eerste lijn inmiddels echt heel goed onder de knie. Erica houdt er erg van ontwikkelingen goed te volgen en schuwt niet om nieuwe dingen tot in de kleine puntjes uit te zoeken. Zo brengt ze veel nieuwe kennis in.

Haar bijzondere interesse ligt op het gebied van inwendige problemen. Ze brengt op deze gebieden graag de nieuwste kennis in en heeft  uiteraard heel veel ervaring met maagscopieen, biopten en luchtzakbehandelingen.

Erica heeft kleine kinderen en een hele leuke D-pony. "Mijn voorliefde voor pony's komt vooral door mijn bescheiden lengte, ik groeide er namelijk nooit helemaal uit". Echter, heel veel paardeneigenaren hebben al ontdekt dat Erica in praktijk ook erg goed met grote paarden kan omgaan en zeker ook in stresssituaties, weet wat te doen.

 

HENDRIKE VREEMAN

Hendrike heeft eerst fysiotherapie gestudeerd en was daar al heel jong mee klaar. Na twee jaar als fysiotherapeute gewerkt te hebben, besloot ze alsnog Diergeneeskunde te gaan doen. In 2009 rondde ze monotraject Paard af, volgde vervolgens een paardeninternship in Palmerston North NZ en werkte daarna bij verschillende Nederlandse praktijken al veel met paarden.

We zochten in 2013 een ervaren eerstelijnsarts, iemand die theorie goed in praktijk kan brengen en die bijvoorbeeld bij lichamelijk zwaarder werk zoals goede gebitsverzorging, ook nooit naar huis gaat voor de klus echt helemaal perfect geklaard is.

Theoretisch scherp maar ook handig en doortastend in de praktijk is in dit vak een noodzakelijke combinatie. Gelukkig kwam Hendrike in 2013 bij ons langs, zij was toen al erkend Paardenarts en we zagen al snel dat Hendrike in haar werkzaamheden bepaald niet om de brei heen draait.

Hendrike haar passie is goede dienstverlening in de eerstelijnszorg. Inmiddels zijn daar enorm veel vlieguren gemaakt en vele dingen gezien.

Haar interesse in paardengeneeskunde is tevens ruim, zo volgde ze veel algemene bijscholingen over eerstelijns dienstverlening en ook bijvoorbeeld de cursus Voedingsconsulent. Aangepaste voeding kan in de praktijk soms een heel effectief medicijn zijn en daarom volgen we dit gebied in onze praktijk graag goed.

Ze volgt nu ook de opleiding "evidence-based-medicine". Hendrike kan onderzoek goed op waarde beoordelen. 

 

LEONIE MEIJS

De afgelopen jaren gaven voortdurende groei en in 2017 waren onze dagen echt te lang en te vol. Zo ging Leonie met ons meelopen en al snel besloten we, dat ze echt heel goed in het team past! 

Leonie is haar hele jeugd met paarden in de weer geweest, was altijd bijrijder op een springstal enz. Zo ervaarde ze in praktijk al dat bij plotselinge problemen een goede begeleiding van een paardenarts, in zowel de eerste,- als tweedelijn, opeens heel belangrijk kan worden.

Ze is in 2017 met onderscheiding in Gent afgestudeerd. Ze had zich reeds via stages al specifiek verdiept in de eerstelijn en ging onder onze begeleiding de "echte" praktijk in.

Leonie beschikt over de specifiek bescheiden en nauwkeurige manier van denken en handelen die wij zo graag bij een arts zien. Ze heeft zeker ook interesse in omliggende gebieden. Zo heeft ze naast veel eerste lijns scholing ook de opleiding Chiropractie aan de Backbone Academy in Duitsland afgerond. Als rechtgeaarde fanatiekeling had ze het geluk veel extra trainingsweekenden te kunnen volgen bij een in de topsport zeer bekende chiropractor en de vaardigheden al veel in onze praktijk toegepast. Naast veel veldervaring met EDO-osteopathiegrepen dus ook veel praktische kennis over chiropractie in huis! Zij wordt thans ingewerkt door Hans op het gebruik van EquiMoves en controle echografie pezen.


Ook is zij in Duitsland op gebitscursussen geweest en heeft inmiddels al heel veel bijgeleerd van de andere dierenartsen op andere gebieden. De overstap van een toch meer theoretische universiteit naar een praktijk met veel praktische paardenproblemen is groot, maar Leonie heeft hem met verve gemaakt en leert gestaag door.

 

ROXANNE RUIGROK

Roxanne volgde de opleiding paraveterinair aan het Groenhorst College in Barneveld. Zij werkt al weer 12,5 jaar bij Paardendokters en werkt veelal op de praktijk. Ze heeft inmiddels enorm veel paardenbenen geschoren en echobeelden en rontgenbeelden gezien, maar vindt het nog altijd heel erg leuk werk. 

Roxanne begon op 5-jarige leeftijd met voltige en in 2018 werd ze met haar team zesde op de Wereldruiterspelen, dus ze kan best een sprongetje maken!
"Ik vind voltige een hele mooie sport, want het is voor mij de ideale combinatie van turnen en paardensport". Sinds kort rijdt Roxanne ook paard, dan slaat ze de radslag en salto over en draagt ze keurig een cap.
Roxanne is zeer ervaren als assistente bij alle diverse paardbehandelingen en kan ook goed overweg met angstige paarden.

 

JACQUELINE COSTER

Jacqueline is verantwoordelijk voor veel omliggende werkzaamheden zoals de website en het verzorgen van paarden en werkt nu ook veel op kantoor.

Om meer kennis te krijgen over zadels volgde ze in 2007 het eerste jaar van de zadelmakerscursus in Veurne (leerbewerking) om daarna in Nederland over te stappen naar MSFC. In 2009 maakte ze de cursus zadelpasser af. Door daarna enige jaren als dealer in bijzonder sterk aanpasbare zadels te werken weet ze precies wat er in praktijk beter en minder goed kan gaan bij het aanpassen van zadels.

We verkopen nu geen zadels meer, maar gebruiken de kennis van alle mogelijke verschillen in modellen in zadels en mogelijke aanpassingen bij begeleiding van paarden die rug- en SI problemen hebben ontwikkeld of zijn gaan staken.

 

INDELING MEDEWERKERS

Vier erkende paardenartsen maar niet iedere arts in onze praktijk heeft dezelfde kennis en ervaring op hetzelfde gebied. Bij het indelen en de planningen tijdens het spreekuur letten wij er op dat ieder paard de kennis ontvangt die het op dat specifieke moment nodig heeft.

We dragen onderling veel kennis over, maar kunnen niet elkaars hoofd even meenemen. Mochten we onverhoopt iets onverwachts bij het paard zien, dan schuiven we natuurlijk alsnog door. In een kleinere regionaal werkende praktijk, voelt iedere arts zich nog altijd heel betrokken, bij het wel en wee van “onze” patienten.