Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Ons team

TEAM PAARDENDOKTERS

Bij Paardendokters werken we met een team van vijf Erkend Paardendierenartsen.

Ons team is een combinatie van jongere en oudere artsen.

 

JARENLANG ERKEND PAARDENARTSEN

Paarden zijn onze passie en ons werk, in die volgorde. Dus wat we doen, willen we echt zo goed mogelijk doen.

Alle onze artsen zijn daarom individueel opgenomen in het register van Erkend Paardenartsen. Dit is een vrijwillig register. Een voorwaarde voor opname in het register Erkend Paardartsen, is ieder jaar opnieuw weer extra scholing volgen. Het betreft dan nieuwe ontwikkelingen, maar wij volgen dus ook meer opleidingen voor verdere uitbreidingen van kennis.

Wij vinden investeren in aanvullende reguliere kennis na de universiteit heel belangrijk, want in ons praktische beroep kan dat vrij snel leiden tot verschillen in therapie. De opleiding diergeneeskunde geeft louter een basis. Veel verdere vorming gaat via cursussen, collegiale interactie, praktijkervaringen en de factor tijd.

In onze praktijk groeide via extra opleidingen, een zeer uitgebreide kennis en ervaring in de tweede lijn (kreupelheden en motoriek, inwendige ziekten enz). Maar ook in de eerste lijn (spoed, ziekten enz) is veel ervaring opgebouwd en houden we onze kennis samen goed up to date.

Door factoren zoals aantal werkjaren, nascholing, persoonlijke interesses en onderlinge verdeling van type werkzaamheden, ontwikkelen teamleden vanzelf hun eigen "speerpunten". Om hier een beeld van te geven, volgt hier wat meer informatie per persoon.

 

HANS COSTER

De band met een paard, dat paard fitter, blij en meer zelfverzekerd maken, dat vond Hans als kind al het mooiste dat er is. Zijn liefde lag bij samengesteld rijden, dus zowel dressuur, springen en eventing.

Zelfs met een tien voor Wiskunde B op het VWO, koos hij niet voor een technische studie, maar voor diergeneeskunde paard.

In 1996 was hij klaar op de universiteit en zorgde hij eerst, dat hij echt heel goed overzicht kreeg op alle eerste lijns zorg voor paarden. Dat betekent goed leren door pakken bij alle mogelijke verschillende spoedgevallen en ziekten, gebitsproblemen enz.

In 2006 kwamen er meer collega's die gingen helpen bij alle eerste lijns werk en liet hij de huidige praktijk in Zwaanshoek bouwen. Zo maakte hij zowel nieuwe tijd als ruimte om zich weer verder te gaan verdiepen in nieuwe opleidingen.

Hans was als een van de eerste paardenartsen in Nederland erkend EDO-osteopaat. Hij koos voor de EDO opleiding, want dat is de meest uitgebreide manuale therapie vorm. Er kwam een tien op het examen. Net zo lang door gaan puzzelen tot je alle manuele handelingen goed praktisch in de vingers hebt, is leuk.

Daarna kwam Iselp. Hans volgde ALLE modules van Iselp. Iselp vormt via al die modules voor paardenartsen een zeer uitgebreide medische verdieping van minmaal 4/5 jaar voor het kunnen vinden (optimalisatie van gebruik van echografie en rontgenologie) en medisch verder kunnen behandelen van problemen in benen, hals en rug.  Vervolgens waren de afgelopen tien jaren waren zijn dagen gevuld met praktisch kreupelheidsonderzoek- en behandeltrajecten, was er veel overleg met andere specialisten en waren er nog verdere nascholingen van andere internationale specialisten. We kunnen met gerust hart zeggen dat Hans op kreupelheidsgebied inmiddels zeer ervaren is.

Hij houdt alle vergaarde kennis graag up to date en iedere uitbreiding in dit gebied vindt hij interessant.  Zijn passie voor dit vakgebied, groeit gelukkig met zijn ervaring mee. In 2020 kocht hij het nieuwe EquiMoves systeem en hij zat dus in de eerste gebruikersgroep in Nederland. Inmiddels kan hij lezen en schrijven met de complexe combinaties in data, die dit sensorensysteem aan de gebruikers ter beoordeling geeft. Wij hebben zo dus al praktisch ervaren dat verdere optimalisatie in vooronderonderzoek wel degelijk veranderingen of aanvullingen in vervolgonderzoek, prognoses en therapie kan op leveren. Hans volgt in 2023 naast andere bijscholingen uiteraard ook de allernieuwste Equine Gait Analysis Society Course. Kortom, om bij motorische ongemakken zo goed mogelijk door te pakken, stapelt hij al jarenlang voortdurend praktisch bruikbare kennis op.

Naast het feit dat Hans natuurlijk ook nog veel rontgenkeuringen deed, is er nog een vreemde eend in de bijt. Hij heeft in de afgelopen jaren nog wel heel veel achtergelegen kiezen bij staande paarden verwijderd.  Er kwamen ook hier nieuwe methoden en feit was dat andere dierenartsen (ook van andere praktijken in de buurt) het veelal toch minder fijn vonden om dit lichamelijk zwaardere aanvullende stukje puzzelwerk echt goed onder de knie te gaan krijgen. Hans vindt dit wel heel leuk om te doen voor de afwisseling en heeft dus erg veel kiesextracties gedaan.

Vervolgens is het bij Paardendokters een zeer belangrijk principe dat alle artsen elkaar vooruit helpen, om alle praktisch hulp aan onze patienten echt zo goed mogelijk te geven. Iedere werkdag begint en stopt samen op kantoor, zo is er dus heel veel overleg over alle ontwikkelingen en onze patienten. Bij bijzonderheden in de spoeddienst, bij minder vaak voorkomende aandoeningen, ziekte van collega's, helpt Hans uiteraard ook.

In praktijk betekende zijn enorme passie voor zijn beroep, dat hij zichzelf veel jaren te weinig tijd gunde, om zelf nog een paard te rijden. Hij heeft altijd een eigen paard gehad, maar reed uiteindelijk nog maar 1 keer per week in het bos. Dat veranderde toen hij verliefd werd op een nieuw jong paard van zijn vrouw. Na 20 jaar weinig gereden te hebben ging hij met dit jonge paard uiteindelijk weer starten met eventing rijden. Hij rijdt nu weer vijf keer per week, dressuur, springles, grondwerk en in de zomer eventing. Een avondje les op Renswoude voelt als een week vakantie.

 

ERICA VAN DEN BROEK

Erica van den BroekErica is in 2007 bij Paardendokters gaan werken en heeft dus al heel veel gezien en mee gemaakt.

Ze is sinds haar kleutertijd iedere dag met paarden in de weer. Voor haar afstuderen had ze diverse bijbaantjes als stalmedewerker en later ook als instructrice, ze ging vrijwillig op paardenklinieken mee lopen enzovoorts. Ze droomde er echt van, ooit een "echte" paardenarts te zijn.

Van droom naar dagelijkse praktijk, het ging haar makkelijk af. Uiteraard heeft ze na vele jaren de eerste lijn natuurlijk inmiddels heel goed onder de knie. Maar Erica schuwt ook niet om nieuwe dingen tot in de kleine puntjes uit te zoeken. Haar bijzondere interesse ligt op het gebied van inwendige problemen. Ze brengt op deze gebieden graag de nieuwste kennis in en heeft uiteraard heel veel ervaring met maagscopieen, biopten en luchtzakbehandelingen en alle materiekennis die daar bij hoort.

Erica heeft kleine kinderen en had jarenlang een leuke D-pony, waar ze toevallig ook allround mee trainde. Niet omdat alles moet maar omdat alles mag. "Mijn voorliefde voor pony's komt vooral door mijn bescheiden lengte, ik groeide er namelijk nooit helemaal uit". Erica haar dochtertje Linn wilde graag een pony en dat vindt Erica natuurlijk niet zo erg.

Erica is qua lengte niet heel groot, maar inmiddels hebben heel veel paardeneigenaren hebben al ontdekt dat Erica in praktijk ook erg goed met grote paarden kan omgaan en zeker ook in stresssituaties, weet wat te doen.

Erica is altijd in de weer met artikelen en houdt van nieuwe onderzoeken. Voeg dit samen met 15 jaar paardenartsen ervaring, Erica heeft zeker voldoende parate kennis.

 

LEONIE MEIJS

Leonie is ook al weer 7 jaar paardenarts bij ons. De tijd vliegt!

Leonie is in 2017 met onderscheiding in Gent afgestudeerd in de richting paard. Ze had zich reeds via stages al specifiek verdiept in de eerstelijn en ging onder onze dagelijkse begeleiding verder de "echte" praktijk in.

Het bleek al snel dat Leonie beschikt over de specifiek bescheiden en nauwkeurige manier van denken en handelen, die wij zo graag bij een arts zien.

Dat Leonie ook super gemotiveerd is door te leren, heeft ze al aangetoond. Zo heeft ze al naast veel eerste lijns scholing ook de opleiding Chiropractie aan de Backbone Academy in Duitsland afgerond. Ze heeft dit bijzonder fanatiek opgepakt, na deze opleiding nog veel trainingsweekenden samengewerkt met een chiropractor voor sportpaarden.

Ook is Leonie in Duitsland op gebitscursussen geweest. Wij passen de Duitse werkwijzen toe, waarbij de focus ligt op zo veel mogelijk functiebehoud voor de toekomst.  Leonie voert ook alle soorten scopieen uit en zoekt alles heel secuur uit. Ze wordt nu ook steeds verder ingewerkt door Hans bij gebruik van rontgen en controle echografie pezen.

Daarnaast is ze begonnen met de Iselp modules.Kortom ,"Lee" staat in haar werk ook bepaald niet stil. Leonie zit zelf ook nog in het zadel. Ze houdt zich in haar vrije tijd ook graag bezig met het opleiden van een jonge dressuurmerrie (Omaha v. Sollenburg).

 

JADE ROHOF

Nu gaan tegenwoordig heel veel mensen leuk diergeneeskunde studeren, maar niet iedereen wordt daadwerkelijk handig genoeg of is bereid 's ook nachts paarden te gaan helpen enz.

Na haar leuke afstudeeropdracht "de invloed van EMS op vruchtbaarheid van paarden" liep Jade eerst 6 weken mee met onze paardenartsen. "Nog niet eerder gedaan dus ik denk dat ik het wel kan". Iedereen werd zo blij van haar vrolijke hands-on mentaliteit! Met haar positieve instelling, handigheid en veel praktische hulp van collega's pakte ze stevig door.

Jade heeft de vuurdoop in de spoeddiensten en eerste lijns werk met verve door staan! Ze volgde al diverse algemene bijscholingen over eerstelijns dienstverlening. Maar ook cursussen gebitsverzorging en de cursus Voedingsconsulent. Aangepaste voeding kan in de praktijk een heel effectief medicijn zijn. Ze kan inmiddels ook alle scopien maken. 

Jade is dus praktisch heel handig maar ook is ze zeer begaan met paarden en eigenaren. 

 

SUZAN BUCHLI

In 2022 was verdere uitbreiding van ons artsenteam echt nodig. Er zijn steeds minder afgestudeerde paardenartsen die OOK spoed willen leren doen. Terwijl dat zo belangrijk voor paardeneigenaren kan zijn! Maar daar was ook de reactie van Suzan! Ontzettend leuk detail, Suzanne kenden we al heel lang! Ze kwam vanaf kinds af aan, altijd al helpen, zodra we op de stal waren waar haar paard stond. Inmiddels was ze dus zelf ook afgestudeerd op paard. Ze heeft eerst nog heel veel uren met de andere artsen meegelopen en al snel werd duidelijk dat Suzan veel in haar mars heeft en goed op let. Ze heeft haar gebitscursussen gedaan en al veel geleerd in het eerste lijns werk en de dienst. Ze heeft altijd steun van ervaren collega's en pakt stevig door. Kortom, ze is echt zo praktisch als een prakticus moet kunnen zijn. 

 

INDELING PAARDENARTSEN

Vijf paardenartsen maar niet iedere arts in onze praktijk heeft dezelfde kennis en ervaring op hetzelfde gebied. Bij het indelen en de planningen tijdens het spreekuur letten wij er al op dat ieder paard de kennis ontvangt, die het op dat specifieke moment nodig heeft. Mocht dit gaandeweg toch anders blijken, dan is hulp dichtbij.

 

ASSISTENTIE JACQUELINE COSTER

Jacqueline werkt als assistente aan omliggende werkzaamheden, zoals de website, de administratie, het verzorgen van de paarden en het maken van afspraken.

Na haar Orun diploma volgde ze in 2007 al haar eerste zadelmakerscursus in Veurne om daarna in Nederland het MSFC diploma. Daarna ging ze verder haar kennis als zadelpasser op bouwen. Ze heeft daarna enige jaren zelf als dealer van sterk aanpasbare zadels in het bovensegment gewerkt en heeft zo in deze periode dit beroep zeer goed leren kennen. Voor Paardendokters doet Jacqueline al heel lang zadelcontroles. Ze helpt ruiters graag oorzaken te begrijpen en de inwerking op hun paard te verbeteren.

Als we snel wat kunnen verbeteren aan de inwerking boven op het paard, halen we dat graag boven tafel. Dat is natuurlijk fijn want de combinaties die wij zien ervaren natuurlijk vaak een probleem, afwijkend gedrag of problemen bij bepaalde beweging met het paard.

.

ASSISTENTIE CASSEY WESSEL

Cassey is recent ons team komen versterken als assistente. Ze zorgt dat opgenomen paarden goed verzorgd worden en helpt de dierenartsen bij het verrichten van de medische handelingen op de praktijk.

Cassey heeft enige jaren als assistentie op een zeer groot opfokbedrijf gewerkt. Ze is dus zeker ook ervaren met jonge paarden. Aangezien wij natuurlijk alle type paarden behandelen, is dat voor ons een belangrijk punt.