WAT IS DROES
Droes is een bacterie. Een besmet paard krijgt binnen 3 tot 14 dagen heftige keelontsteking. De symptomen zijn meestal koorts, slecht eten en geel-groen neusuitvloeisel. Alleen in het geval dat een nieuw besmet paard koorts heeft en nog geen zwelling, kan penicilline de bacterie in dit dier vernietigen. De bacterie veroorzaakt vaak, niet altijd, opvallende abcessen onder de kaak of boven het strottenhoofd (achter de kaaktakken). Breken deze abcessen naar buiten open, dan geneest het paard daarna meestal snel en volledig.
Bij uitzondering kan een abcesdoorbraak naar binnen leiden tot pus in bloedvaten of de luchtpijp, wat bijvoorbeeld longontsteking, cornage (stembandverlamming) of dampigheid kan veroorzaken. Soms ontstaan abcessen op andere plaatsen in het lichaam, zoals in de buikholte of bij de longen. Droes blijft dus niet altijd onschuldig.
Droes is besmettelijk en dat maakt het extra vervelend voor paarden en eigenaren, omdat paarden houden van sociaal contact. Dit feit en nieuwe manieren die er zijn om het beter op te sporen voor de paarden ziek zijn, veroorzaakt een toenemende aandacht voor droespreventie.
Heeft u te maken met een droesuitbraak op stal, dan vindt u meer informatie over het verloop en de maatregelen op de aparte pagina over droesuitbraak.
VACCIN TER VOORKOMING VAN DROES
Er is een vaccin tegen droes, maar dat wordt in praktijk nog relatief weinig gebruikt. De reden is de blijvend hoge frequentie, nodig voor effectiviteit. Ook voorkomt het geen droes, het drukt wel de symptomen terug dus de kans op restschade.
Wenst u toch of tijdelijk een hogere beschermingsgraad, dan kunnen wij u uiteraard alle informatie verstrekken over de werkzaamheid en de daarvoor noodzakelijke entingfrequentie bij uw paard.
VEULENS IN DE OPFOK
Bij veulens in de opfok is droes niet zozeer vervelend voor het stalmanagement, want veulens worden niet dagelijks getraind. Droes kan bij jonge veulens sneller definitieve schade aanrichten. Daarom zijn veel opfokbedrijven er op over gegaan, zeker het eerste jaar de veulens te enten.
Van alle paarden die droes kregen, blijft een klein gedeelte drager. De rest wordt immuun, maar deze is niet levenslang. De dragers en beperking op resterende weerstand, zorgen er voor dat ook op stallen met volwassen paarden droes kan uitbreken. Bij veel sociaal contact en groepshuisvesting kan de slagkracht van droes aanzienlijk sterker worden. Houdt daar rekening mee, bij het opzetten van stalbeleid. Naarmate het probleem kan groeien, verdient het aanbeveling meer maatregelen te nemen.
NIEUWKOMERS OP NORMALE STALLEN
Boven deze pagina staat "droespreventie", dat gaat zeker verder dan vaccinatie. De kans op droes is zeker op grote stallen lastig uit te bannen, omdat hier doorgaans ook veel "verkeer" is, contact tussen mensen en paarden. De kans is wel te verlagen.
HET AANTAL DRAGERS VERMINDEREN
Bij ons in de buurt zit weinig opfok. De meeste droesuitbraken op gemengde stallen bij ons in de buurt ontstaan niet via veulens, maar doordat er een drager staat of is toegetreden op stal.
Of er dragers staan, is op te sporen via testen. Als men weet wie op stal dragers zijn, hebben we qua preventie en beheersbaarheid belangijke neutrale informatie in handen.
NIEUWKOMERS APART EN VOOR OPNAME IN GROEP TESTEN
Wellicht vindt u de kosten van het testen van een hele stal niet in proportie staan, tot het risico van uitbraak, omdat u bijvoorbeeld langere tijd geen uitbraak had en hoopt dat het daarom uberhaupt geen onderwerp meer hoeft te zijn.
Zorg dan in ieder geval dat nieuwkomers dit feest niet bederven. Het is jammer als u geen dragers had, maar via een nieuwkomer er alsnog 1 of uiteindelijk meerdere krijgt en zodoende last van droes of nog erger, langer aanwezige en steeds terugkerende droes.
Zet dus echt preventief nieuwe paarden twee tot drie weken goed apart. Het is mogelijk nieuwkomers te testen via het bloed. Dat is natuurlijk zeker als u paarden op neemt die van stallen komen waar in het verleden droes is geweest, een handige zet. Isolatie doet u niet alleen voor droes, maar ook voor andere ziekten.
Wie scenario's kan doorrekenen, gaat al vrij snel begrijpen dat dit uiteindelijk een goedkope verdediging is.
Mocht een paard drager blijken, dan zet u hem niet in de groep en zijn er verschillende mogelijkheden. Het is -bijna- altijd mogelijk de drager schoon te maken. Het is handig om als stalhouder van te voren afspraak over dragerschap te maken.
ANDERE WIJZEN VAN INSLEPEN
Het is inmiddels duidelijk dat verreweg de meeste droesuitbraken komen door aanwezigheid van (nieuwe) dragers. Als dragers weerstand verliezen, is er helaas veel tijd anderen te besmetten.
U wilt het ook niet op andere wijzen mee nemen naar uw eigen stal. Gebruik op vreemd terrein altijd uw eigen emmer en water uit de kraan. Wees alert op indirect contact: zet uw paard bijvoorbeeld liever niet ergens vast waar eerder vreemde paarden vaststonden. Zorg dat andere mensen van uw paard zijn neus afblijven, als daar geen goede reden voor is. Komt u op meerdere stallen, wees dan bewust dat een beginnende verkoudheid toch reden vormt, om alert te zijn.
BETER BEELD DROES
Heeft u te maken met een droesuitbraak op stal, dan vindt u meer informatie over het verloop en de maatregelen op de aparte pagina over droesuitbraak.