Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Gebitscontroles en extracties

MOGELIJKHEDEN

We voeren veel periodieke gebitscontroles uit, zodat we gebitsproblemen snel kunnen opmerken en adequaat kunnen bijsturen. Naast het "gewone" gebitsonderhoud voeren we ook zwaardere ingrepen als staande extracties uit.
Soms heeft een paard ook bij normaal onderhoud al een kleine sedatie nodig om veiliger, beter en effectiever te kunnen werken. Heeft u een andere tandarts die niet kan werken met sedaties, wij vinden het geen enkel probleem om alleen een sedatie te komen geven zodat uw eigen tandarts verder met de behandeling kan.

RONTGENOLOGIE

Indien er een verdenking bestaat van bijv een kieswortelontsteking is het het beste om duidelijkheid te verkrijgen met behulp van een rontgenfoto. Ook voor de zwaardere ingrepen als extracties, maken we van eerst een foto om de tand-, of kieswortels goed te kunnen beoordelen alvorens te gaan trekken. Rontgenfoto's kunnen mobiel op stal gemaakt worden.
Heel af en toe kunnen we met behulp van rontgenfoto's het kaakgebied niet duidelijk genoeg in beeld krijgen, in dat geval sturen we een paard door voor een (staande) CT scan. Dat is wel duurder, maar een CT geeft een veel gedetailleerder beeld dan een foto.

ALLE STAANDE INGREPEN

Bij sommige aandoeningen, kiesbreuken en/of wortelproblemen moeten tanden en kiezen uiteindelijk getrokken worden teneinde het paard weer verder prettig en pijnvrij te kunnen laten leven.
Afhankelijk van het type tand en de hoeveelheid doen we dit werk in het algemeen op de kliniek. Daar kan het paard lekker in de stand hangen tijdens de verdoving en is er alle rust tijdens het werk. Meestal blijft na zo een zware behandeling het paard één of meerdere nachten bij ons zodat we goed kunnen controleren of alles goed gaat en kunnen we nog medicijnen geven zoals antibiotica en pijnstilling. Vaak zien we de patienten heel snel weer vooruitgaan en lekker eten. Daar doen we het toch voor!

Gelukkig komt het niet veel voor maar soms zien we dat een paard zo een groot probleem in het gebit heeft ontwikkeld dat het paard op tafel moet, en dus onder volledige narcose, om het weer optimaal te krijgen. We verwijzen u in dat geval door naar een gespecialiseerde kliniek met uitgebreide operatiemogelijkheden.