Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Gebitscontroles en correcties

 

 

MOGELIJKHEDEN

We voeren veel periodieke gebitscontroles uit, zodat we gebitsproblemen die ontstaan, snel kunnen opmerken en adequaat kunnen bijsturen. Naast het relatief eenvoudige gewone gebitsonderhoud voeren we ook veel zwaardere ingrepen in paardengebitten uit. We doen alle gebitsingrepen, behalve dan de operatie-ingrepen waarbij het paard echt op tafel volledig stilliggen moet en in een recovery room moet op staan. 

Wat natuurlijk ook heel goed kan, is dat u het onderhoud bij een ander type gebitsverzorger heeft ondergebracht. Leest u dan nog wel even deze pagina.

 

GEWOON ONDERHOUD

Soms heeft een paard ook bij normaal onderhoud al een kleine sedatie nodig. Net als bij mensen kan om verschillende redenen (waaronder toevallig aanwezige gebitspijn) een paard opeens toch een beetje banger worden, dan is werken met sedatie veel paardvriendelijker. Het is nooit handig om dan door te werken en de stress verder op te blazen, omdat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het werk.

Maar ook zijn er genoeg paarden die het niet fijn vinden, als er dicht bij de keel veel werk gedaan moet worden. Het geven van een lichte sedatie is dan echt beter, dan dit gedeelte stiekum overslaan of niet netjes af werken. Hebben wij het paard niet in onderhoud, dan constateren we tekortkomingen in het onderhoud helaas vaak pas in een laat stadium.

Heeft u een andere tandarts die niet kan werken met sedaties, benadruk dan dat wij het geen enkel probleem vinden om een sedatie te komen geven en het dan geen enkel probleem vinden dat een andere tandarts de gebitsbehandeling doet. Maar stukjes overslaan is echt niet goed, het gehele gebit moet mooi over elkaar heen blijven functioneren en de achterkant hoort daar zeker ook bij. Dat geldt ook voor electrisch werken, dat zien we graag niet meer maar ook niet minder dan nodig.

 

DE HALS HEEL HOUDEN

Het is erg makkelijk om het paardenhoofd tijdens behandeling even op een standaard te zetten of via een katrol langdurig omhoog te tillen. Wij zijn daar geen voorstander van. De hals is het stuurmechanisme van het paard. Hij mag wel even omhoog, maar is niet geschikt om echt langere tijd op een statische positie hol in de lucht te hangen, ook niet onder sedatie. Dus hij moet tussendoor steeds weer even "uithangen". We waarschuwen overal, het belang hiervan niet te onderschatten. Doet iemand veel gebitten op een dag dan is dit lichamelijk niet bol te werken. We hebben nu echter twee keer paarden gezien die atactisch werden na een behandeling door een te luie tandarts, die dus onvoldoende de hals van het paard heeft laten ontspannen of uithangen en te lang met een hol hangende hals heeft doorgewerkt.  Dat is heel erg vervelend, want er is dan zenuwschade in het lichaam aangebracht, die wij ook niet zomaar kunnen helen.

 

BALANS IN HET GEBIT

Bij problemen in het gebit moeten we zeker via het gebit in grijpen en het liefst zo vroeg mogelijk terwijl het paard nog in de groei is. Daarom is gebitscontrole ook op jonge leeftijd zo ontzettend belangrijk. Als er abnormale gebitsbalans is, gaan we daarom zorgen voor een normale gebitsbalans, zodat het gebit weer alle bewegingen en kaakstanden toestaat. Een bewegingsblokkade in het gebit kan via de kaak het gebruik van schouders en dus de wervelkolom gaan blokkeren. De natuur even helpen, is dan heel wel zo handig.

Echter, kaak en bekken hebben bij bewegingspatronen een nauwe relatie, die men niet verder via het gebit moet willen manipuleren. De exacte kaakpositie moet altijd in beweging altijd volledig gestuurd kunnen worden vanuit de gehele wervelkolom. Een kaak "balanceren" lijkt op korte termijn heerlijk, want opeens "hangt er eindelijk niets meer op de ruiterhand". Echter,  natuurlijke bewegingsverbindingen mag men niet verstoren, want dit moet wel degelijk ergens anders in het paard opgevangen gaan worden. Dus balans in het gebit is belangrijk willen we graag maar het lichaam balanceren via het gebit gaat een stap te ver, die vaak niet even snel terug te draaien is.  

 

OP TIJD INZET RONTGENOLOGIE

Als er zwelling is bij de wortels, een holteontsteking of klachten zijn die we niet kunnen verklaren, is het het beste om duidelijkheid te verkrijgen via een rontgenfoto. Ook voor zwaardere ingrepen, maken we een foto. We maken dus best vaak foto's van gebitten. Heel soms moeten we een paard doorsturen voor een (staande) CT scan. Dat is wel duurder, maar dan hebben we de aanvullende informatie echt nodig.

Wacht niet onnodig lang met het maken van een foto. Deze kunnen meestal mobiel. Een foto is niet duur en veelzeggend, het kan het paard veel leed besparen.

 

ALLE STAANDE INGREPEN

We hebben sterke voorkeur voor wegen waarmee we tanden en kiezen waar mogelijk, kunnen behouden.  

Echter, bij sommige breuken, wortelpuntproblemen en bij verder gevorderde ziekten of bepaalde diastasen (nauwe ruimten tussen tanden/kiezen) moeten uiteindelijk tanden en kiezen wel getrokken worden, teneinde het paard weer verder prettig en pijnvrij te kunnen laten leven. In dit geval maken we natuurlijk altijd rontgenfoto's.

Hans doet dit zwaardere gebitswerk, waar uiteraard ook een veel zwaardere sedatie en lokale verdoving bij gebruikt wordt. Afhankelijk van de type tanden en hoeveelheid, doen we dit werk soms nog op stallocatie, maar meestal op de kliniek. Dan kan het paard lekker in de stand hangen en is er alle rust tijdens het werk. Meestal blijft na zo een zware behandeling het paard een of meerdere nachten bij ons overnachten, zodat we goed kunnen controleren of alles goed gaat en we nog medicijnen kunnen geven, zoals antibiotica en pijnstilling. Vaak zien we de patienten heel snel vooruitgaan en weer lekker eten. Daar doen we het toch voor!

Zie ook tanden en kiezen trekken.

 

OPERATIEVE INGREPEN

Gelukkig komt het niet veel voor, maar soms zien we dat een paard zo een groot probleem in het gebit ontwikkelde dat het paard op tafel onder narcose moet, om het  weer optimaal te krijgen. De hersteltijd is dan langer, maar soms kan het niet anders. 

 

HET BELANG VAN GOED EN VOLLEDIG GEBITSONDERHOUD

Gedegen gebitsonderhoud is ontzettend belangrijk voor het welzijn van het paard. Een paard probeert altijd te blijven eten, tenzij hij zich even echt niet lekker voelt. Maar daarna zal hij het eten snel weer proberen op pakken, ook als hij nog kiespijn of haken heeft. Het is een overlevingsinstinct van het paard om te eten.

Een paard dat niet veel goede kauwbewegingen kan maken, vormt minder speeksel, speeksel is een buffer tegen maagzuur. Dus niet alleen het eten zelf is belangrijk, maar ook het kauwen en dus het willen uitvoeren van de juiste beweging, is belangrijk.