Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Gebitscontroles en extracties

Gebitscontroles en extracties

We voeren veel periodiek gebitsonderhoud uit, zodat we gebitsproblemen snel kunnen opmerken en adequaat kunnen bijsturen. Dat gebeurt op stal.

Naast het normale jaarlijkse gebitsonderhoud voeren we ook zwaardere ingrepen, zoals staande extracties van tanden en achtergelegen kiezen uit. Zware ingrepen gebeuren op de praktijklocatie.

Welke paardentandarts u voor het jaarlijkse onderhoud kiest, bepaalt u natuurlijk helemaal zelf. Wat wel belangrijk is, is dat u op let of het gebit ook volledig behandeld wordt, zodat het paard daadwerkelijk goed geholpen is en je paard niet onnodig veel last van zijn gebit heeft. 

Met regelmaat heeft een paard ook bij normaal onderhoud al een kleine sedatie nodig, want dan kun je beter en effectiever ook de achtergelegen kiezen goed behandelen. Heeft u een andere tandarts die niet mag werken met sedatie? Wij vinden het ook geen enkel probleem om alleen een sedatie te komen geven zodat uw eigen tandarts verder met de behandeling kan. Zorg er voor dat niet mogen sederen, nooit een reden is voor half gebitsonderhoud, want dat kan het paard veel onnodige problemen gaan bezorgen.

 

RONTGENOLOGIE BIJ GEBITSPROBLEMEN PAARD

Indien er een verdenking bestaat van bijv. een wortelontsteking is het het beste om duidelijkheid te verkrijgen met behulp van een rontgenfoto. Ook voor de zwaardere ingrepen als extracties, maken we van eerst een foto om de tand-, of kieswortels goed te kunnen beoordelen alvorens te gaan trekken. Rontgenfoto's kunnen mobiel op stal gemaakt worden.


Heel af en toe kunnen we met behulp van rontgenfoto's het kaakgebied niet duidelijk genoeg in beeld krijgen, in dat geval sturen we een paard door voor een (staande) CT scan. Dat is wel duurder, maar een CT geeft een veel gedetailleerder beeld dan een foto.

 

TAND EN KIESEXTRACTIES

Bij sommige aandoeningen, kiesbreuken en/of wortelproblemen moeten tanden en kiezen uiteindelijk getrokken worden, teneinde het paard weer verder prettig en pijnvrij te kunnen laten leven. Een paard met pijn laten staan die niet zo maar weer weg gaat, is natuurlijk geen optie.

Een van onze artsen heeft hier bijzonder veel extra specialisatie in opgebouwd. Afhankelijk van het type tand en de hoeveelheid tanden of kiezen, doen we dit werk in het algemeen op de kliniek.

Klik hier voor meer informatie over staande tand- en kiesextracties.