Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Equine Gait Analysis Society Course

8 februari 2023

EGAS (Equine Gate Analysis Society) is een postdoctorale cursus voor paardendierenartsen en behandelt de aspecten die verband houden met de klinische toepassing van kwantitatieve ganganalyse bij paarden.

De Equine Gait Analysis Society en haar cursus is een gedeeld idee van dr. Filipe Serra Bragança en dr. Aagje Hardeman. Beiden zijn gepromoveerd op de klinische toepassing van loopanalyse bij paarden en merkten de enorme kloof op die groeide tussen de wetenschap en de arts, op dit gebied. Kennis was voor orthopedische dierenartsen niet goed klinisch bruikbaar en ook niet gestructureerd georganiseerd. Daar hebben zij een project van gemaakt 

Bij EGAS maakt men alle wetenschappelijke kennis beter begrijpelijk en dus nog beter bruikbaar maken voor artsen, wat kwantitatieve loopanalyse bij orthopedie bij paarden naar een hoger niveau kan brengen!

Op deze opleiding leren artsen alle beschikbare gevalideerde veterinaire methoden en apparatuur voor loopanalyse kennen. We krijgen de kans om uitgebreid te werken met alle gevalideerde loopanalyseapparatuur en krijgen kennis mbt alle noodzakelijke achtergronden betreffende biomechanica en fysica rond kwantitatieve loopanalysetechnologie. We leren ook data-interpretatie uit te voeren van andere systemen en gebruikers.

Hoe snel het gebruik in klinische omstandigheden gaat toenemen, weten we niet. Alhoewel enkele vooruitstrevende Nederlandse klinieken aangehaakt zijn, zien we dat met name enkele grote Duitse klinieken nu gaan versnellen in het leren gebruiken van deze apparatuur.  

We nemen in ieder geval al deel aan een breed netwerk van orthopedische paardendierenartsen die zich bezighouden met ganganalyses van paarden in een klinische setting en blijven uiteraard lid van de Equine Gait Analysis Society, waar interessante cases met collega’s besproken worden.

Zo blijven we ook steeds het laatste nieuws ontvangen over kwantitatieve loopanalyse van paarden, zowel wetenschappelijk als klinisch.