Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Stamcel therapie atrose paard

 

STAMCELLEN TEGEN ATROSEVORMING

Atrose geeft aan het begin lichte klachten. Deze kunnen zwaarder worden, naarmate het kraakbeen verder aangetast wordt.

Atrose geeft onomkeerbare schade in het gewricht. Daarom geniet het de voorkeur, al vroeg in te grijpen.

Bij beginnende atrose is de beste hulp die we het gewricht dan kunnen geven, een gewrichtsinjectie met goed voorgeprogrammeerde stamcellen tegen atrosevorming.

 

VAN BELOFTE NAAR GOEDE PRAKTIJKFORMULE

Men doet al jarenlang onderzoek, zowel humaan als voor paarden, naar wegen om de belofte van stamceltherapie, om te zetten naar een concreet werkende praktijkformule.

Het is een welkome aanvulling, dat er voor paarden nu een goed gereguleerd en gecontroleerd veilig veterinair stamcelproduct voor beginnende atrose beschikbaar is, met wetenschappelijk aangetoonde werkzaamheid.

 

ALGEMENE STAMCELLEN VOORPROGRAMMEREN

Deze therapie wordt gegeven via gewrichtsinjectie. De inhoud van de injectie bevat allogene stamcellen van een donor paard. De algemene stamcellen worden in het laboratorium speciaal voorgeprogrammeerd, om kraakbeencellen te worden. Via programmering kan de differentiatie actief worden gestuurd en de cellen kunnen zich zo uitstekend aanpassen aan nieuwe omstandigheden in een nieuw lichaam.

Het zijn niet dus de stamcellen zelf, maar de exacte vorm van 'voorprogrammering' die hier uniek is.

Deze bewerkte stamcellen werken na de injectie in het gewricht ontstekingsremmend, bevorderen de productie van kraakbeenweefsel, activeren kraakbeenbeschermende mechanismen en regeneratie van het kraakbeen. De toekomst zal ons steeds verder gaan leren, welke succes we hiermee in praktijk kunnen boeken.

Het doel is niet alleen ontwikkeling van artrose te stoppen, maar terugkeer naar een eerder niveau te stimuleren.

 

 

RECHTSTREEKS IN HET GEWRICHT

Hoe verser de atrosevorming is, des te meer invloed we nog kunnen uitoefenen op het herstelproces.

Dit middel moet rechtstreeks in het pijn gevende gewricht gespoten worden, het werkt dus niet lichaamsbreed maar is specifiek gericht op gezondheidsherstel in dat specifieke gewricht.

 

GEZONDE DONORPAARDEN

Donorpaarden moeten erg gezond zijn en geven 1 keer in de 6 weken een bloedje. Dat is dus niet heel heftig. Ze genieten een goed leven in hun vaste groepje op een aparte, beschermde, paardvriendelijke omgeving. Donorpaard klinkt zielig, maar medelijden met een donorpaard is hier dus niet nodig.

 

BELANG VAN GEDEGEN KREUPELHEIDSONDERZOEK

Bij de aard van dit product hoort, dat het in praktijk natuurlijk pas gebruikt moet worden na gedegen kreupelheid onderzoek.

Via verdoving van het gewricht moet het paard laten zien dat de pijnlijkheid komt uit het specifieke gewricht. Via beeldvorming moet de situatie dan vervolgens ook nog eens geschikt voor deze behandeling blijken.

Bij beginnende artrose is deze therapie zeker een overweging waard, want het zorgt ook voor enig herstel van schade. Op lange termijn is dat beter.

 

BEHANDELING

Een behandeling met stamcellen is dus een gerichte injectietherapie die bij lichte tot matige kreupelheden wordt toegepast. Wil het paard echt niet op een been staan, dan is er qua atrosevorming geen sprake van beginstadium. Na lichte op matige kreupelheid moet verdere beeldvorming aantonen dat stamceltherapie op zijn plaats kan zijn.

Als we via verdoving hebben aangetoond welk gewricht pijn doet en we het gewricht via beeldvorming in kaart hebben, is er een wachttijd na gewrichtsverdoving van 24 uur en moet bestelling plaatsvinden. Na een artroscopie is deze zelfs 7 dagen.

De stamcellen moeten uiteraard zo steriel mogelijk direct in het gewricht worden geïnjecteerd. Er mag geen combinatie met andere preparaten die in het gewricht zijn of worden gespoten. Gelijktijdige toediening van een ontstekingsremmer via de mond is wel mogelijk.

Het paard moet na injectie 3 dagen boxrust en vervolgens 4 dagen uitsluitend stappen aan de hand. Het gewricht kan soms even tijdelijk warmer en dikker gaan worden. Daarna volgt een revalidatieplan en een controle onderzoek.

Dit middel is uitvoerig getest bij paarden met gewrichtsproblemen, wat natuurlijk nooit een volledige individuele garantie op succes geeft, maar wel een hogere.

Meer algemene informatie over atrose