Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Mobiele luchtzakspoeling

Luchtzakspoelingen doen we veelal bij paarden die "drager" zijn van de droesbacterie of paarden die daarvan verdacht worden.
Bij een luchtzakspoeling gaan we met een flexibele slang voorzien van een kleine camera in de luchtzak van uw paard. Zo kunnen we zien of er daadwerkelijk pus aanwezig is en bovendien kunnen we de luchtzak direct gaan spoelen waarbij het spoelsel wordt opgevangen om getest te worden op het voorkomen van Streptococcus Equi spp Equi (de droesbacterie).
In het geval van dragerschap kan het voorkomen dat dieren meerdere keren gespoeld en getest moeten worden alvorens ze echt "schoon" zijn. Deze behandelingen kunnen in principe op stal plaatsvinden, vraag naar de voorwaarden.

Het feit dat we het aantal droesdragers, en dus het risico op terugkeren van droes op stal, sterk kunnen terugdringen én dat paarden voor een behandeling op de eigen stal kunnen blijven, is een fijne ontwikkeling. Droes is wellicht niet de gevaarlijkste besmettelijke ziekte, maar een uitbraak is wel degelijk zeer vervelend voor paarden, eigenaren en verzorgers. Meer informatie over droespreventie.