Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Trekken tanden / kiezen staande paard

Tanden en kiezen trekken bij het staande paard

We hebben de voorkeur zoveel mogelijk tanden en kiezen voor het paard te kunnen behouden, daarom is het belangrijk van jongs af aan het paardengebit goed te blijven onderhouden. Bij sommige kiesbreuken, wortelpuntproblemen en/of bij ver gevorderde ziekten als EOTRH ontkomen we er echter niet aan uiteindelijk de kies of tand(en) te trekken.

De laatste jaren zijn er veel nieuwe technieken en instrumenten ontwikkeld waardoor het nu mogelijk is om alle kiezen en tanden bij het staande paard te kunnen trekken.
De staande ingrepen doen we bij voorkeur op de praktijk waar we gebruik kunnen maken van de stand en waar we rustig en geconcentreerd kunnen werken. Gemiddeld zijn we twee uur met een (achtergelegen) kies bezig, soms een stukje korter als de kies losser zit, soms langer als de kies er in gedeeltes uit moet. Bij een staande ingreep krijgt het paard een zware sedatie en lokale verdoving. Als het paard een uurtje na de behandeling weer helemaal wakker is geworden in een patientbox kan het veelal dezelfde dag weer mee naar huis. Bij wat zwaardere ingrepen blijft het paard vaak een nachtje bij ons ter controle. Paarden gaan doorgaans snel weer eten na een ingreep.

In sommige gevallen waarbij na rontgenfoto's blijkt dat er sprake is van zo een afwijkende stand of ligging van de kieswortel kan het zijn dat we u alsnog doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek met uitgebreide operatiemogelijkheden om onder narcose de kies te laten trekken.

 

 

 

 

 

 

paardenkiezen trekken

Invasieve buccotomie

Het uitgangspunt is dat we het liefst alleen via de mond werken, zo blijft de kaak namelijk onbeschadigd en is de ingreep voor het paard veel kleiner. Krijgen we hiermee geen of onvolledig succes, dan gaan we een stapje verder.
Een bijzondere methode die we dan toepassen is "minimaal invasieve buccotomie". We maken dan via een gaatje in de wang met een schroef de kies heel voorzichtig los om deze daarna verder via de mondholte te kunnen verwijderen. Dat doen we bijvoorbeeld ook als we bang zijn dat een aangetaste kies gaat breken onder de druk van een extractietang.

Het voordeel van deze toepassing is dat de kaakholte niet helemaal opengemaakt hoeft te worden maar we toch met onze instrumenten goed op de juiste plaats kunnen werken. Deze ingreep is nog steeds bij het staande paard en dus nog steeds veel minder ingrijpend en risicovol als een liggende operatie.

 

Wortelkanaalbehandelingen

Wat we nog niet doen zijn wortelkanaalbehandelingen bij paarden. Deze behandeling is volop in ontwikkeling maar tot op heden hebben de tandheelkundige specialisten nog geen methode uitgevonden dit met enig succes (op lange termijn) uit te kunnen voeren.

 

wortelkanaalbehandeling paard