Tanden en kiezen trekken bij het staande paard
U hoeft geen client bij ons te zijn, om van deze dienst gebruik te kunnen maken. Omdat niet alle praktijken en gebitsspecialisten deze ingrepen verrichten, rijden veel paarden uit Noord-Holland en Zuid-Holland naar onze kliniek voor EOTRH en kiesextractie paard. Zodoende hebben wij hier juist weer extra veel ervaring opgebouwd.
De laatste jaren zijn er veel nieuwe technieken en instrumenten ontwikkeld waardoor het nu mogelijk is om alle kiezen en tanden bij het staande paard te kunnen trekken. Onze praktijk heeft deze ontwikkelingen op de voet gevolgd, omdat dit een uitstekende manier is om paarden relatief snel zonder onnodige liggende narcoserisico's, weer pijnvrij en gezonder te gaan krijgen.
Het verdient altijd de voorkeur zoveel mogelijk tanden en kiezen voor het paard te kunnen behouden. Daarom is het belangrijk van jongs af aan het paardengebit goed te blijven onderhouden. Bij sommige kiesbreuken, wortelpuntproblemen en/of bij ver gevorderde ziekten als EOTRH ontkomen we er echter niet aan uiteindelijk de kies of tand(en) te trekken.
INFORMATIE OVER DE INGREEP
Een staande ingreep is altijd minder zwaar dan een liggende omdat we via de mond naar binnen gaan en niet zo maar via de kaak. Het paard zal ook sneller herstellen en heeft minder ontstekingsrisico.
In sommige gevallen waarbij na rontgenfoto's blijkt dat er sprake is van zo een afwijkende stand of ligging van de kieswortel, kan het zijn dat we u toch gaan doorverwijzen naar een kliniek met uitgebreide liggende operatiemogelijkheden en specialisten die onder liggende narcose de kies verwijderen. Het paard moet dan dus een zwaarder traject.
Bijna alle tanden en kiezen kunnen echter gewoon staande verwijderd worden. Als wel staande ingreep mogelijk is, dat doen we deze bijna altijd op de praktijk waar we gebruik kunnen maken van de stand en waar we rustig en geconcentreerd kunnen werken.
Gemiddeld zijn we met alle tanden een uur en met kiezen twee uur en met een achtergelegen kies twee tot drie uur bezig. Soms een stukje korter als de kies losser zit en dus iets langer als de kies er in gedeeltes uit moet.
Bij een staande ingreep krijgt het paard een zware sedatie en lokale verdoving. Als het paard een uurtje na de behandeling weer helemaal wakker is geworden in een patientbox kan het veelal dezelfde dag weer mee naar huis. Bij wat zwaardere ingrepen blijft het paard vaak een nachtje bij ons ter controle. Paarden gaan doorgaans snel weer eten na een ingreep.
De reden dat bij oudere paarden soms tanden er uit moeten, is EOTRH. Klik hier voor nog meer informatie over deze ziekte.
Invasieve buccotomie
Het uitgangspunt is dat we het liefst alleen via de mond werken, zo blijft de kaak namelijk onbeschadigd en is de ingreep voor het paard veel kleiner. Krijgen we hiermee geen of onvolledig succes, dan gaan we een stapje verder.
Een bijzondere methode die we dan toepassen is "minimaal invasieve buccotomie". We maken dan via een gaatje in de wang met een schroef de kies heel voorzichtig los om deze daarna verder via de mondholte te kunnen verwijderen. Dat doen we bijvoorbeeld ook als we bang zijn dat een aangetaste kies gaat breken onder de druk van een extractietang.
Het voordeel van deze toepassing is dat de kaakholte niet helemaal opengemaakt hoeft te worden maar we toch met onze instrumenten goed op de juiste plaats kunnen werken. Deze ingreep is nog steeds bij het staande paard en dus nog steeds veel minder ingrijpend en risicovol als een liggende operatie.
Wortelkanaalbehandelingen
Wat we nog niet doen zijn wortelkanaalbehandelingen bij paarden. Deze behandeling is volop in ontwikkeling maar tot op heden hebben de tandheelkundige specialisten nog geen methode uitgevonden dit met enig succes (op lange termijn) uit te kunnen voeren.