Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Wat te doen bij wondjes

OPPERVLAKKIGE WONDJES

Een oppervlakkig wondje (schaafwond) is natuurlijk onschuldig. Een klein wondje dat NIET boven een gewricht zit, is ook onschuldig. Die gaan vanzelf weer over.

Hele kleine wondjes kunnen echter leiden tot het binnenkomen van een bacterie, dat kan zwelling en koorts gaan geven.

Als een klein wondje wordt gevolgd door koorts, is het goed om contact op te nemen. 

 

KLEIN WONDJE BOVEN GEWRICHT

Een klein wondje oppervlakkig wondje is meestal heel onschuldig maar er zijn dus uitzonderingen op de hoofdregel. Een bacterie aanval op de lymfe die leidt tot zwelling van het gehele been en koorts, is zo een uitzondering.

Andere uitzondering op deze hoofdregel zijn de niet geheel oppervlakkige wondjes die boven een gewricht zitten. Het is belangrijk voor paardenverzorgers te weten dat een klein wondje boven een gewricht onschuldig kan lijken, maar vervelende ontstekingsreacties in dat specifieke gewricht kan gaan geven. Een gewrichtsontsteking kan dan weer een structurele beschadiging in het gewricht gaan veroorzaken. Dat is de reden dat we bij dit soort type wondjes zo snel mogelijk goede ontstekingsremmers zullen gaan toedienen.

Om structurele kreupelheid te voorkomen, is het belangrijk dat u bij een iets dieper wondje boven een gewricht, contact opneemt met een paardenarts. 

 

LIEVER NIETS SMEREN ALS BETERE BEHANDELING MOGELIJK IS

Om herstel te versnellen, zeker op bewegende delen van het paard kan herstel langzamer gaan verlopen dan herstel bij mensen, worden diepere wonden gehecht of geniet. Het herstelproces bij forsere wonden is bij paarden langzamer dan bij mensen. Soms is daarna zelfs intensievere behandeling nodig, om het herstel goed op gaan te krijgen en er voor te zorgen dat het niet onnodig lang gaat duren of het paard er te lang onnodig last van gaat houden. 

Wat handig is te weten, dat als een iets grotere wond nog gehecht kan worden, het zeer onhandig is als er allerlei smeersel gebruikt zijn. We begrijpen dat mensen graag gaan smeren, maar doe dat liever niet, als verdere behandeling nog een vraagstuk is. 

Bij het zien van een wondje zijn onderstaande afbeeldingen, afkomstig uit onze EHBO workshop, belangrijk om te onthouden:

paard met wond

 

 

Paard met wond

paard met wond

nageltred

 

De reden dat we veel smeersels tegenkomen, ligt in het feit dat communicatie in bladen soms erg verouderd is. Dit vonden we onlangs nog in een paardenblad. Bij twijfel liever even gewoon bellen!