Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Wat te doen bij wondjes

Een wond bij het paard: direct juist handelen helpt

Paarden zijn unieke dieren. De onstekingsreactie is bij paarden ook net iets anders dan bij mensen en veel andere diersoorten, wat ervoor kan zorgen dat wonden wat minder makkelijk genezen. Goed reageren is dus extra fijn. Allereerst is het dan voor paardenverzorgers belangrijk te weten dat een klein wondje boven een gewricht onschuldig kan lijken, maar vervelende ontstekingsreacties in het gewricht kunnen gaan geven. Een gewrichtsontsteking kan dan weer een structurele beschadiging in het gewricht gaan veroorzaken reden dat we bij dit soort type wondjes zo snel mogelijk goede ontstekingsremmers willen gaan toedienen. Om structurele kreupelheid te voorkomen, is het dan belangrijk dat u contact opneemt met een paardenarts. 

Tevens zien we nog meer dan we zouden willen, dat er allerlei smeersels in een wond zitten, die nog gehecht moet worden. We begrijpen het, maar het maakt het zoveel lastiger!

Bij het zien van een wondje zijn onderstaande afbeeldingen, afkomstig uit onze EHBO workshop, belangrijk om te onthouden:

paard met wond

 

 

Paard met wond

paard met wond

nageltred

 

De reden dat we veel smeersels tegenkomen, ligt in het feit dat communicatie in bladen soms erg verouderd is. Dit vonden we onlangs nog in een paardenblad. Bij twijfel liever even gewoon bellen!