Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

EquiMoves bewegingsanalyse

EQUIMOVES BIJ KREUPELHEIDSONDERZOEK

 

 

EquiMoves is een computersysteem met 9 sensoren op het paard. Het kan de beweging op rechte lijnen en voltes herkennen en stuurt dan enorm veel details over deze exacte bewegingen van het paard naar een computerprogramma. Dit systeem geeft veel meer details door over de bewegingen, dan welk menselijk oog dan ook, tegelijk kan waarnemen. Equimoves geeft de gebruiker uiteraard nog geen diagnose, maar wel zeer exacte en objectieve registratie van verschillen in beweging. 

Hieronder leggen we uit wanneer, waarom en hoe dit sensorensysteem ons heel concreet helpt bij kreupelheidsonderzoek en het monitoren van sportpaarden.

 

MILDE EN COMPLEXERE KREUPELHEIDSONDERZOEKEN

Wij gebruiken EquiMoves al sinds 2020, vanaf het eerste jaar dat dit vooruitstrevende systeem in praktijk gebruikt kon worden. Vanaf dat moment gebruiken we EquiMoves bij milde typen kreupelheden. Omdat we veel kreupele paarden in behandeling krijgen, betekent dit dat we sindsdien iedere dag wel een paard "koppelen aan de EquiMoves".

In het algemeen zijn alle experts het er over eens, dat EquiMoves met name bij de complexere kreupelheden, een zeer goede keuze is.
 

EQUIMOVES ALS AANVULLING OP EEN UITGEBREIDE ORTHOPEDISCHE EXPERTISE

Voor het goed medisch onderzoeken en medisch behandelen van een kreupele of onregelmatige paarden, volgden we diverse aanvullende nascholingen en uiteraard ook de gehele opleiding van ISELP.  I.S.E.L.P. staat voor International Society of Equine Locomotor Pathology, dit is een aanvullende opleiding tot paarden orthopeed bestaande uit 8 modules die in 4-5 jaar tijd doorlopen kan worden. Het is een zware verdieping in anatomie, maar zeker ook echografie en behandelingen.

Vervolgens is er zeer lange praktische werkervaring op het gebied van orthopedisch onderzoek en behandelingen en houden we nauwkeurig alle nieuwe ontwikkelingen bij. EquiMoves behoort volgens ons zeker tot die ontwikkelingen.

Het is een feit dat bewegingsonderzoek relatief een goedkoop onderdeel is bij kreupelheidsonderzoeken en de beeldvorming met apparatuur duurder. Dat leidt er toe dat mensen gaan denken dat de beeldvorming met echo of rontgen of nog duurderde apparatuur het belangrijkste onderdeel is. In werkelijkheid is nauwkeurig bewegingsonderzoek het fundament om efficient met apparatuur en middelen om te gaan, meer volledige conclusies te trekken en vooral ook meer nauwkeurige behandelplannen te krijgen. Kortom alle onderdelen zijn belangrijk.

 

HET BELANG VAN GOED BEWEGINGSONDERZOEK

Ook als artsen al heel veel medische verdieping in dit onderdeel hebben toegevoegd, is het praktische vooronderzoek bij mildere, mogelijk interactieve kreupelheden soms minder eenvoudig dan het lijkt.

Moeilijke factor is dat paarden als patient niets toelichten en vervolgens humane waarneming in werkelijkheid helemaal niet zo snel en nauwkeurig is, als men denkt. Dit type werk ga je doorgaans alleen doen als er al enige aanleg is om kreupelheden vaak goed te herkennen.Natuurlijk heeft vervolgens een ervaringsdeskundige uiteindelijk een veel scherper getraind oog dan een leek. Maar in vergelijking tot 7 sensoren zijn 2 menselijk oog oertraag. Dit ongeacht welke bril je er op zet, want de oorzaak van deze traagheid zit vooral ook in de sneheid in verwerking van waarnemingen.

In het algemeen zal een arts dan afwisselend bevestiging, hulp of last van een sensorensysteem krijgen. Maar het werk blijft volgens ons leuk, in de wetenschap dat je in het totale traject van analyse en behandeling gelukkig toch nog steeds meer kunt dan dit systeem alleen kan.

Technology won't replace vets....but vets who use technology logically and carefully will replace those who don't.” (Prof. dr. D.C. Knottebelt, 2017)

Het is logisch dat we het gebruiken bij mildere afwijkingen in beweging. We schakelen het in als bovenmenselijk snel en altijd betrouwbaar oog. Wij gebruiken EquiMoves dan om reactie op een locale verdoving of combinaties van verdovingen of een behandeling, nauwkeuriger te meten en dus nauwkeuriger te interpreteren of en wanneer het paard precies verder normaliseert in zijn bewegingen op rechte lijn en voltes.

Ook al zijn er maar zeven sensoren op een paard, dit systeem geeft voortdurend veel data geeft als respons op iedere nterventie. Dus na iedere injectie of behandelingen maakt het nieuwe sessies met data van het lopen.

Wat data kan veranderen, is wisselend per onderzoek. Als dit systeem exact zegt wat mensen al denken, voegt het louter wat zekerheid toe. Maar het kan gebruikers ook dwingen anders verder te gaan met bewegingsonderzoek. Dat voelt dan een beetje dubbel, want iedereen is natuurlijk liever snel klaar met conclusies trekken. Dit systeem kan een gebruiker uit die  comfortzone duwen, met als resultaat dat het vervolgtraject gaat veranderen. De exacte beeldvorming, de planvorming, de behandeling en wellicht ook de controle van verbetering. 

Dat is niet zo vreemd, maar wel heel goed. In het algemeen is er het meeste te leren van mensen en apparaten die een grote stap verder gaan.

 

IEDEREEN KAN ALLES ZIEN MET HET BLOTE OOG ?

Steeds beter leren presteren met de middelen die er al zijn of er bij komen, is de kern van ons beroep.

Daarom stappen we altijd graag snel in op ontwikkelingen, waar we concrete positieve bijdrage van verwachten.

Hans was bijvoorbeeld ook de eerste paardenarts die EDO-osteopaat werd, de meest uitgebreide vorm voor manuele therapie bij paarden. Osteopathie werd in die tijd gezien als heel alternatief, wij blinken uit in nuchtere hands-on mentaliteit. Echter nuchter betekent bij ons ook dat als we zien dat iets te vaak praktisch werkt voor een paard, we ook zelf willen weten hoe dat te bereiken. Osteopathie is een hele brede vorm voor manuele therapie, effectiviteit in praktijk bepaald dan waar de grens gaat liggen. Osteopathie wordt nu enorm veel toegepast. 

Natuurlijk zijn wij heel snel ingesprongen toen de opleiding ISELP voor paardenartsen er kwam! De docent van Iselp doet onderzoek met de zwaarste apparatuur. Met als achterliggende idee dat te gebruiken om artsen via veel aanvullende scholing echt zo goed mogelijk te leren zoeken met apparatuur zoals rontgen en echografie (apparatuur die stukken prettiger betaalbaar is). Een bijzonder slimme opzet, want het is een misvatting dat een paardenarts dit allemaal leert in zijn basisjaren op de universiteit.

We leerden hier ook alle mogelijke injectiebehandelingen onder echobegeleiding. Vanwege al deze extra educatie kunnen wij alle onderdelen met echo en rontgen bekijken en inspuiten, waar men dat ook wil. Inmiddels werken bijna alle gerenomeerde paardenartsen via richtlijnen van ISELP.

Na veel extra opleidingen en de nodige repetitie kunnen we ons inmiddels met gerust hart kreupelheidsarts noemen of sportarts of pezenspecialist of rugspecialist of de manueel specialist enz. We zien andere partijen dat doen, het spreekt mensen ook meer aan. Toch doen wij dat liever niet. Als iets de reden daar toe gaat onderstrepen, dan is dat wel sensorentechnologie.

Sensoren meten echt alleen beweging en reactie op veranderingen en we merken keer op keer, dat alle deelgebieden dan echt dwars door elkaar heen kunnen gaan lopen. Er zijn paarden met alleen last van de rug, alleen last van een pees, alleen last van de knie. Maar er zijn ook heel veel paarden met combinatieklachten.

'Sensoren helpen ons bij het vinden van hele milde kreupelheden. Maar maken het ook makkelijker combinatieproblemen beter uit te zoeken."

 

WANNEER GEBRUIKEN WIJ EQUIMOVES?

Ons doel is bij preventie en behandeling van kreupelheden voor de eigenaar echt zo veel mogelijk doeltreffend en efficient voor paard en eigenaar te werken. 

Bij spontaan sterkere kreupelheid aan een been of forsere rug/halsproblemen of duidelijk lichamelijk indicaties van ontstane schade via de buitenzijde van het paard, is het natuurlijk snel duidelijk waar het nuttig is, bij het paard naar binnen te gaan kijken. Dan blijft EquiMoves in de kast en gaan we via radiografie plaatjes maken. Dan is veelal ook gelijk duidelijk hoe een passend plan er uit moet zien.

We gebruiken EquiMoves bij veel kleinere veranderingen in beweging of beweeglijkheid waarbij hele milde kreupelheid en combinatiekreupelheid rol kan spelen. Een meer subtiele pijn bij landen of afzet kan minder constant en heftig aanwezig zijn, dan is het dus per definitie voor iedereen minder helder zichtbaar. Toch ontwikkeld het paard door bewust landing bij te gaan sturen andere spanning.

Een paard is nooit volledig recht dus compenseert altijd. Echter, milde pijntjes bij buigen en landen geven andere afwijkende compensatiepatronen op de sensoren. Senoren registeren altijd objectief. Wij kunnen als kreupelheidsarts ook pijn erg lokaal doen afnemen door middel van sterk lokale verdoving op de plaats of plaatsen van pijn. Als we op sensoren haarfijn zien dat het paard daar toch op reageert via enige normalisatie in gebruik van de bovenlijn of wel reageert maar toch nog steeds een afwijkend patroon geeft, zegt dat iets. Verstopt het paard dan een nog een andere pijn en is er een andere overbelasting als gevolg?

Dat soort dingen wil je natuurlijk heel graag echt zo goed mogelijk weten, bij voorkeur voordat je al klaar bent met je conclusies voor het revalidatieplan!

Bezuiningen op het relatief goedkope vooronderzoek werkt bij vagere kreupelheden praktisch heel snel averechts. In een vooronderzoek wil je helemaal niet dat er "meningen" over waarnemingen kunnen ontstaan, dat er "lekkage" van data kan zijn, Want juist dat geeft meer ruimte aan suboptimale beeldvorming en dus suboptimale aanpak.

EquiMoves gooit bergen data over behandelaars heen. Het trekt artsen soms heel concreet doch totaal uit de comfortzone. De ene arts vindt dat leuk, de andere verschrikkelijk. Wij vinden dat leuk, want leren is leuk, dus volgen weer iedere cursus die er op dit gebied te volgen is.

Feit is dat wij met levende doch niet pratende patienten werken en dat graag zo nauwkeurig mogelijk doen.

 

ASSYMETRIE BIJ PAARDEN

Uiteraard meten sensoren ook assymetrie. Maar assymetrie meten in beweging, is iets anders dan met sensoren de reactie op pijn en verdoving meten.

Als assymetrie een reactie is op pijn, zien we andere vormen in assymetrie. Pijn in een been vraagt om bewuste compensatie, dus ander gebruik van het mechanisme, wat ook eerder tot overbelastig gaat leiden.

Voor alle medische behandelingen geldt dat ze het beste werken in de beginfase van schadevorming. Zien we alleen nog maar subtiele schade bij radiografie, dan is bijsturing kansrijker. Eerdere en scherpere informatie over een aanwezigheid van subtiele pijn en het werkelijke gebruik van het lichaam, is een route naar betere diagnosevorming.

 

OBJECTIVITEIT

Equimoves zijn sensoren en nemen details, zoals reacties op verdoving, zeer scherp waar. Het systeem van Equimoves geeft geen diagnose maar dus informatie en patronen. Zodra we zien in data dat een paard na een lokale verdoving in een been opeens zijn wervelkolom normaler gaat gebruiken, dan zegt dat iets over pijn bij landen of afzet.

Sensorenonderzoek is dus zeker nog geen vervanging van de andere onderdelen bij kreupelheidsonderzoek. Het is een aanvulling bij functietesten, verdovingsonderzoek, manueel onderzoek. Via radiografie en kennis van voorwaarden en effecten van mogelijke behandelingen wordt de circel weer een stukje ronder.

Bij paarden kunnen sensoren bij functieonderzoek interpretatie en verificatie toevoegen. Equimoves sensoren vertellen ons gewoon scherp wat bij humaan onderzoek de patient al lang verteld had, namelijk wanneer het tijdens alle beweging daadwerkelijk weer volledig pijnvrij in de onderlijn is. 

 

TOEGEVOEGDE WAARDE

Toename van objectiviteit en afname subjectiviteit is bij vagere signalen van een paard geen luxe.

Iedereen kan bijvoorbeeld bedenken dat het verkeerde been van top tot teen radiografisch onderzoeken niet veel zoden aan de dijk zet, als er helemaal geen pijn in zit. Wat functioneert, functioneert. Allereerst geeft dat meer efficiency bij radiografisch onderzoek. Wat ook niet erg langdurig zoden aan de dijk kan gaan zetten zijn toplijnbenaderingen ter bestrijding van compensatiepatronen die het paard tijdens beweging dan alsnog weer bewust terug moet gaan duwen.

Gelijkertijd moeten we bewaken, dat een been niet of niet volledig onderzocht gaat worden, dat eigenlijk wel onderzocht had moeten worden. Bij veel medische beenblessures hebben behandelingen namelijk per definitie direct een veel hogere kans tot slagen, als we al in heel vroeg stadium schadevorming kunnen bij sturen. Het succes van veel behandelingen, denk ook aan PRP, stamcel enz. gaat zeer nauw samen met de startcondities.

Een derde en zeker ook belangrijk punt is dat we weten dat tijdens beweging buiten normale compensatiepatronen moeten functioneren pijn bij landen of afzet compenseren, de kans op overbelasting in andere benen aanzienlijk verhoogd. Krijgt men het initiele pijntje pijnvrij, maar de vervolgschade werd te groot.

Waar "fixen" zeker nog niet oneindige mogelijkheden geeft, is zo min mogelijk moeten fixen altijd beter. Dat sneller en objectiever om gaan met milde pijntjes handig is, staat als een paal boven water.

 

HOE HERKENNEN WE ONGEWENSTE COMPENSATIE VIA DE WERVELKOLOM?

EquiMoves laat patronen zien. We meten benen en wervelkolom.

Als een paard gewoon natuurlijk scheef is, geeft dit automatisch een verandering is in de exacte buiging van gewrichten in extremiteiten (arm en beengewrichten). Normale scheefheid die gecompenseerd kan worden merkt het paard nauwelijks en hoeft geen problemen te geven, als het paard het systeem normaal kan gebruiken.

Als het paard tijdens het landen en afzetten last ervaart in een been zal het via bijdraaiing in de extremiteit het gebruik van de wervelkolom veranderen. Zo kan het paard zelf bewust heel subtiel locale druk wat verschuiven naar een ander been. Dan moet een ander been een fractie meer gaan veranderen dan het in normale onbewuste compensatieschema's zou doen, maar kan het paard kan gewoon doorlopen en werken. Er komt echter minder bewegingsvariatie in die exacte buiging en dat geeft dus afwijkende druk in gebruik van weefsel.

Belangrijk gevolg is dan dat tijdens beweging het hoofd bij bepaalde bewegingen meer op en neer zal gaan. Als een ruiter niet vasthoudt of scheef zit en een zadel ook in beweging blijft passen, is tijdens oefeningen spontaan ja gaan knikken dan ook een reden bewegingsonderzoek te laten doen. Een ander gevolg te merken in stilstand bij palpatie/voelen kan oploop van spierspanningen in schouders zijn of de lange rugspier (via frequenter scheef gaan zadel). De meeste mensen merken subtiele kreupelheid op tijdens het rijden of longeren in de draf.

Paarden met louter toplijn/halsproblemen kunnen door behandeling en toename van beweging soms heel snel gaan verbeteren. Paarden met aanwezige landings- en afzetproblemen verslechteren uiteindelijk bij veel beweging, want tijdens de beweging moeten ze toch de wervelkolom ook weer gaan gebruiken voor het verleggen van druk.

 

NIEUW MAAR REEDS VEEL TOEGEPAST

We gebruiken het nieuwe EquiMoves al direct sinds de eerste introductie op de markt in 2020, omdat de opzet van het systeem goed doordacht is. Het is voor ons dus niet zo nieuw meer. Het helpt ons nu bij bepaalde veranderingen praktisch te bepalen waar radiografie nuttig is.

Radiografie is voor diagnose tweede onderdeel. Via echografie en rontgen zo goed mogelijk in het lichaam botjes en vooral ook bandjes bekijken en beoordelen, is medisch een hoofdstuk, waar we gelukkig al heel veel jaren praktische meters in gemaakt hadden.

 

DE BASIS VAN EQUIMOVES

De uitgebreidere basis van EquiMoves komt uit de humane sector. Bij het maken van het specifiekere computerprogramma voor paarden kon men gelijk goed rekening houden met alle recentere informatie uit wetenschappelijk bewegingsonderzoek met paarden.

Uit deze onderzoeken wist men al dat het paard bij aanwezigheid van pijn in de benen patronen laten zien, die anders zijn dan louter normale asymmetrische patronen.

De exacte kennis over afwijkende patronen neemt snel toe en daar is EquiMoves op het juiste moment in gesprongen.

 

MILDE KREUPELHEID, COMBINATIEKREUPELHEID EN MONITOREN SPORT

Tijdens bewegingsonderzoek helpt EquiMoves ons dus nu al heel concreet om in vroeg stadium zeer milde kreupelheid en combinatiekreupelheid te vinden of terdege uit te sluiten.

De volgorde analyse-aanpak werkt dan in veel gevallen beter dan de volgorde aanpak-alsnog-analyse-nodig. Bewegingsonderzoek is als eerste onderdeel van een plan niet zo kostbaar, als het klinkt.

Onder deze link is meer te lezen over de verschillende onderdelen die we mogelijk in kunnen zetten bij kreupelheidsonderzoek.

 

SUBJECTIEVE AANNAMES OF OBJECTIEVE BEELDVORMING

De reden dat we aanwezigheid en locatie van pijn door milde, subtiele of multikreupelheid graag zo nauwkeurig mogelijk analyseren, is dat een paard wordt geboren als een zeer atletisch dier. Het werkt graag, mits het de mogelijkheden heeft. Milde pijn in extremiteiten hoort niet in dat rijtje thuis, want leidt tot minder gewenste aanpassingen in het bewegingspatroon.

Bij scheefheid compenseert het lichaam onbewust zelf. Aanwezigheid van milde pijn vraagt om bewuste compensatie en geeft andere patronen. Waar mensen dan al snel toch wat gaan klagen, zal een paard niets zeggen. Een paard is een niet pratende atleet dat als het verder gezond in conditie is, van nature gewoon zo lang doorloopt.

Praktisch staat de wens schade terug te dringen en het paard dus vrolijker en fitter oud te laat worden wat haaks op het feit dat paarden niet even helder aangeven als er een pijntje groeit. Veel medische behandelingen zijn succesvoller als het in vroeg stadium gestart wordt. Met sensorenonderzoek en verdovingen kunnen we dat stukje beter overbruggen.

 

HET PAARD MERKT ER NIETS VAN

Als we een systeem zoals EquiMoves gebruiken, moeten de sensoren natuurlijk zo op het paard, dat deze er echt niet anders door gaat lopen en op iedere bodem kan lopen.

We gebruiken dan een gewoon hoofdstel, longeersingel en vier zachte peeskapjes met de sensoren er op. U kunt een eigen hoofdstel meenemen, de sensor gaat dan op het kopstuk.

De sensoren zijn zo licht, dat het geen effect heeft op het gebruik van hoofd, de benen of rug. Voor een reeds beleerd paard vormt "aan EquiMoves gaan" dus niets nieuws onder de zon.

Het is heel belangrijk dat de opnames zo nauwkeurig mogelijk gemaakt worden, er bijvoorbeeld niet aan het hoofd getrokken wordt, de circelomvang en tempo zo contstant mogelijk enz. Uiteraard krijgt de begeleider van het paard daar hulp bij en eventueel kan onze assistentie begeleiding van het paard ook over nemen.

 

PATROON VOOR EN NA INTERVENTIE

Equimoves helpt dus bij het zoeken naar veranderingen in looppatronen, door toevoeging van scherpte en objectiviteit.

Bij bewegingsonderzoek met Equimoves wordt dus automatisch van iedere bewegingssessie een aparte meting gemaakt en apart opgeslagen. Bijvoorbeeld rechte lijn draf, harde volte draf en zachte volte draf. Zonder buigproef, met buigproef. Met verdoving van het onderste gewricht linksachter, met verdoving bovenste gewricht enzovoorts.

Interventie kan dus gevormd worden door locale verdoving, een buigproef enz. Maar ook kunnen we bijvoorbeeld een maand na behandeling nauwkeurig testen of er daarna in dezelfde omstandigheid daadwerkelijk volledige afwezigheid van reactie gevormd is, voor het paard in het werk terug gaat.

Kortom, per dag maar ook in de tijd kunnen we alle details vergelijken, die we willen vergelijken.

Dat kunnen opnames op de zelfde middag zijn, maar ook bijvoorbeeld van drie maanden geleden of langer.

 

GEBIEDEN GAAN ELKAAR VERSTERKEN

EquiMoves heeft haar plekje gekregen tussen de andere onderdelen, die we al in huis hadden.

 

 

Een blessure is niet altijd te voorkomen.

Maar we kunnen ongewenste veranderingen in bewegingspatronen nu wel weer een stukje concreter herkennen en waar mogelijk problemen behandelen als ze nog kleiner zijn.

Vanuit biomechanisch oogpunt is meten met sensoren natuurlijk een van de meest interessante en uitdagende ontwikkelingen die er op dit moment is.

 

BEWEGINGSANALYSE OOK MOBIEL

Het opzetten van een sessie kan overal, maar de omstandigheden voor kreupelheidsonderzoek moeten echt goed zijn. Het systeem kijkt zeker niet door suboptimale omstandigheden heen, maar registreert gewoon alles wat niet klopt. Een schrikreactie kunnen we er uit filteren, maar baan- en laanomstandigheden moeten kloppend zijn.

 

HET BEHEREN VAN OPNAMES

De opnames vallen bij een dierenarts onder de patientgegevens waarvoor geheimhouding van toepassing is. Ze zijn eigendom van de opdrachtgever, wat dan meestal de eigenaar van het paard zal zijn. Soms vindt met een dossier toetsing of verder overleg met de systeemontwikkelaar plaats, maar deze gaat uiteraard netjes met de gegevens om.