Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

EquiMoves bewegingsanalyse

EquiMoves bewegingsanalyse

EquiMoves is een computersysteem met sensoren voor bewegingsanalyse en kreupelheidsonderzoek. Sensoren kunnen heel nauwkeurig bewegingen vergelijken.

Wij gebruiken Equimoves al enige tijd. Natuurlijk gebruiken we het dan samen met andere onderzoeksmiddelen, gedurende kreupelheidsonderzoek van combinatiekreupelheid en bij het in vroeg stadium vinden van mildere kreupelheid of veranderingen in gedrag tijdens het rijden.

 

PAARD AAN DE SENSOREN

Voor verreweg de meeste paardeneigenaren zal „even het paard aan sensoren zetten” nog een nieuw begrip zijn. Er zijn ook zeker nog wat bijzonderheden te melden!

Daarom leggen we op deze pagina nog wat verder uit, hoe een onderzoek met Equimoves gaat en welke informatie het dan toevoegt.

 

kreupelheidsonderzoek

 

KREUPELHEID ONDERZOEKEN MET HULP VAN SENSOREN

Equimoves heeft 4 beensensoren, een sensor op het hoofd, de schoft en het bekken.

We hebben bewust voor dit systeem gekozen vanwege de toegevoegde schoftsensor. In oudere systemen zit deze niet, maar een schoftsensor is belangrijk bij meting van kreupelheid aan het achterbeen.

In praktijk zijn paarden nu eenmaal niet alleen voor kreupel.

 

HET PAARD MERKT ER NIETS VAN

Als we een systeem zoals EquiMoves gebruiken, moeten de sensoren natuurlijk zo op het paard, dat deze er echt niet anders door gaat lopen.

We gebruiken dan een gewoon hoofdstel, longeersingel en vier zachte peeskapjes met de sensoren er op.

De sensoren zijn ook zo licht, dat het geen effect heeft op het gebruik van de benen of rug. Voor een reeds beleerd paard vormt "aan EquiMoves gaan" dus niets nieuws onder de zon.

 

 

EQUIMOVES GEEFT MEER NAUWKEURIGE VERGELIJKINGEN

Nu is het natuurlijk zeker niet zo dat we bij ieder kreupelheidsonderzoek extra sensoren nodig hebben.

In veel gevallen wijst een overduidelijke reactie in kreupelheidsonderzoek al heel duidelijk waar we exact moeten starten met inwendige beeldvorming. Dan is inzet van veel sensoren  natuurlijk niet nodig.

We gebruiken het op momenten dat reacties veel kleiner worden. Het systeem kan per paard meerdere metingen, heel nauwkeurig met elkaar vergelijken. Het geeft dan ook een zeer ervaren kreupelheidsartsen een heel snel en altijd objectief stukje hulp.

In praktijk voegt het dus bij ons goed beeld toe, bij vagere kreupelheden of kreupelheden van meerdere benen of monitoring van herstel bij dit soort kreupelheden.

 

METINGEN VERGELIJKEN BIJ KREUPELHEIDSONDERZOEK

Equimoves helpt ons bij het zoeken we naar veranderingen in looppatronen, door toevoeging van gevoeligheid en objectiviteit.

Bij bewegingsonderzoek met Equimoves wordt automatisch van iedere bewegingssessie een aparte meting gemaakt en apart opgeslagen. Bijvoorbeeld rechte lijn draf, harde volte draf en zachte volte draf. Zonder buigproef, met buigproef. Met verdoving, zonder verdoving enzovoorts.

Bij eenzelfde paard kunnen we met Equimoves dus alle bewegingsuitslagen voor en na een interventie of tijdsinterval per definitie nauwkeuriger vergelijken, dan een bloot oog dat kan.  

Interventie kan gevormd worden door locale verdoving, een buigproef maar ook door een behandeling of door tijd en/of een periode training.

 

MET EQUIMOVES DOOR DE BOCHT

EquiMoves geeft niet alleen informatie op de harde lijn, maar blijft ook bij gebruik op de harde en zachte volte voortdurend objectieve aanvullende informatie geven. Daar zijn we blij mee.

Het feit dat bij dit sensorensysteem voor kreupelheden, ook beweging op de voltes op verschillende bodems goed in beeld komt, is belangrijk omdat wij dit sensorensysteem natuurlijk niet louter voor wetenschappelijk onderzoek gebruiken, maar het als ondersteuing gebruiken bij praktisch onderzoek naar  individuele kreupelheden. In praktijk zijn er veel verschillende soorten kreupelheden.

Omdat op de volte de wervelkolom meerdere bewegingen moet combineren wordt juist hier dan een groot percentage van de kreupelheden weer duidelijker gepresenteerd.

 

KRACHTIG TUSSEN DE ANDERE MIDDELEN

In onze praktijk onderzoeken en behandelen we veel kreupelheden. Het is dus niet vreemd dat we een mooi praktisch bruikbaar middel zoals EquiMoves al vroeg serieus zijn gaan testen en het nu dus gelijk al een logische plaats in ons assortiment krijgt. 

Bij kreupelheidsonderzoek in de brede zin des woords, dus benen en toplijnproblemen of staken, kunnen in praktijk veel oorzaken zijn. Helaas zijn paarden geen patienten die van te voren aan de telefoon of zelfs tijdens het werk al duidelijk gaan praten waar ze last van hebben.

Paarden geven hun eigenaren soms ware raadsels en niets over het hoofd willen zien is vervolgens de reden dat we als artsenpraktijk er al jarenlang hard aan werken, om echt op ALLE onderdelen in het zoekproces bij motorische of gedragsproblemen veel extra kennis op te bouwen. We kunnen problemen via breder beeld beoordelen, zonder daarbij op enig punt diepgang te verliezen.

Extra ruim manueel voelen en het werken met verdovingen bij bewegingsanalyse, vormen samen een sterke vooronderzoeksroute. Daarbij nog objectiever ook hele kleine verschillen met sensoren in de beweging kunnen waarnemen, maakt deze bestaande combinatie van middelen nog weer iets krachtiger.

In een praktijk waar paarden met veelvoud van klachten komen, is goed vooronderzoek een middel om steeds doeltreffender te worden bij de eventuele keuzen voor medisch vervolgonderzoek, behandeling of aanpassingen voor een paard.

   

Via deze link kun je nog meer lezen over expertise, inrichting, onderdelen en mogelijke bijzonderheden die er kunnen zijn bij kreupelheidsonderzoek.

 

BELANGRIJK TE WETEN BIJ HET LEZEN VAN EEN RAPPORT

Wat is belangrijk te weten, als je voor het eerst een rapportage van Equimoves zou zien?

Bij wetenschappelijk onderzoek via sensorenonderzoek worden doorgaans meerdere paarden met elkaar vergeleken. Men werkt dan met groepen om onderlinge vergelijkingen te maken en effecten op beweging te meten.

In wetenschappelijke onderzoeken lopen paarden vaak op loopbanden of een vaste baan met heel veel sensoren en infraroodcamera’s. Er zijn meer sensoren maar een rechte lijn vormt gelijkertijd ook weer de nodige beperkingen bij het onderzoeken van bewegingseffecten. Waar op de rechte lijnen ook naar gezocht wordt zijn effecten van hoofd-hals houding, type ruiter, harnachement op gebruik van overige gewrichten enz.

Bij gebruik van sensoren in een paardenartsenpraktijk is het primaire doel natuurlijk niet groepsgericht maar patientgericht. Daarbij houden we natuurlijk wetenschappelijke onderzoeken wel heel goed in de gaten. Want ze geven ook informatie.

De wetenschappelijke onderzoeken bevestigen allereerst natuurlijk ook wat iedereen wel weet, namelijk dat ieder paard zijn eigen manier van bewegen heeft en sommige dingen niet zo goed voor een paard zijn beweging zijn. Belangrijk te weten is dan, dat er nog meer diversiteit is, dan men doorgaans gemiddeld denkt. Grote variatie is er via verschil in rassen en individuele flexibiliteit maar vooral ook omdat er toch veel mogelijke imperfecties in de curve van de wervelkolom met asymmetrie gecombineerd kunnen worden.

Sensoren maken niets mooier dan het is. Maar gelukkig is echt niet ieder scheef bolletje in het rapport gelijk een probleem.

Echter, pijn is boven deze individuele diversiteit nog een bijkomende factor, die overal kan inwerken. Pijn in benen geeft actief afwijkend gebruik van de wervelkolom, dat wil zeggen gebruik die niet meer strookt met enig normaal natuurlijk gebruik. Via onderzoek is wel al duidelijker welk abnormaal gebruik van de wervelkolom duiden op afwijkend gebruik, om pijn te omzeilen.

Nu ligt er tussen curveimperfecties, toplijnproblemen, natuurlijk overduidelijke kreupelheid (op drie benen lopen) dan een groot grijs gebied waarbij het paard abnormaal beweegt om te compenseren en dat subtieler doet als de pijn niet zwaar is maar nog mild. Dat tussenliggende gebied krijgen we dan weer beter in kaart, door scherper kijken of we via interventie een door pijn afwijkend looppatroon te snel kunnen oproepen of laten af nemen.

 

BEWEGINGSANALYSE OOK MOBIEL

Equimoves is ook mobiel. Het opzetten van een sessie kan overal maar de omstandigheden voor kreupelheidsonderzoek moeten natuurlijk ook wel daadwerkelijk goed genoeg zijn. Het systeem kijkt niet door suboptimale omstandigheden heen, maar registreert gewoon. Ongelijke bodem of verkeerde begeleiding geeft uiteraard geen goede uitslag en de meting is dan geen informatie.

Het opzetten van Equimoves is redelijk eenvoudig. De extra kosten bij het inzetten bij kreupelheidsonderzoek vallen erg mee, terwijl het wel veel informatie kan toevoegen.

De omstandigheden bij het maken van de opname zijn belangrijk. Waren deze niet goed, dan is informatie uit een opname niet goed bruikbaar.

In het algemeen zal iedereen altijd zeer voorzichtig moeten zijn bij het interpreteren van opnamerapporten zonder het paard te hebben gezien, omdat veel diversiteit dus normaal kan zijn en je bij het zien van een rapport zeker moet weten wat bij iedere opname de exacte omstandigheden waren.

 

NIEUW MAAR NIET GEHEEL NIEUW

Gebruik in praktijk bij bewegingsonderzoek is niet nieuw, in het buitenland gebruikt men dit soort systemen al langere tijd. Equimoves heeft wel functionaliteit toegevoegd die wij belangrijk vonden er gelijk bij te hebben.

We verwachten in de toekomst nog veel meer doorontwikkelingen en dat is mooi. Het welzijn van paarden zal hier zeker door gaan toe nemen.

 'Technology won't replace vets....but vets who use technology logically and carefully will replace those who don't'

(Prof. dr. D.C. Knottebelt, 2017)