Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Influenza

WAT IS INFLUENZA ?

Influenza is een regelmatig voorkomend virus dat infectie in de voorste luchtwegen veroorzaakt. Het paard is slomer en rillerig, kan neusuitvloeiing en koorts krijgen. Vaak gaat het in een later stadium hoesten. Omdat de infectie het slijmvlies beschadigd, kunnen normaal aanwezige bacteriën vervelende secundaire infecties gaan veroorzaken (zoals longontsteking of bronchitis).

Volwassen paarden sterven zelden aan influenza. Het is de kans op langdurige of chronische luchtwegproblemen, die problematisch is. Bij niet geënte paarden is er veel hogere kans op blijvende luchtwegproblemen. Moeten leven met structurele luchtwegproblemen, wordt zeer onprettig, dus in praktijk is euthanasie dan de aangewezen route.

Kleine veulens die onvoldoende antistoffen via de biest binnen kregen, kunnen wel direct door influenza sterven.

Influenza bij paarden, is zeer besmettelijk. Het kan zich tientallen meters verspreiden, via de lucht.

Influenza is in eerste instantie vergelijkbaar met griep, paarden kunnen even flink ziek zijn. Voor het merendeel is de kous daar mee af. Voor sommige paarden zal influenza echter meer worden, dan een irritant griepje. Vervelend feit is dat paarden via influenza soms een lange tijd kunnen gaan "kwakkelen" in de gezondheid. Slechte conditie, suf, niet happy enz. Bij influenze is er een relatief grotere kans, dat paarden serieuze restverschijnselen aan influenza gaan over houden. Denk daarbij vooral aan luchtwegproblemen.

Sterkere luchtwegproblemen kunnen iedere vorm van welzijn, definitief onhaalbaar gaan maken.

Het is dus niet het griepje, maar hier de meer frequentere langdurige of blijvende gevolgen van influenza, die verspreiding van influenza bij paarden, bijzonder ongewenst maakt. 

Daarom wordt in de paardensector actief gewerkt, aan het terugdringen van influenza en haar effecten. Op KNHS wedstrijden en veel stallen, is vaccinatie verplicht gesteld.

Influenza is daar door sterk beperkt, maar is het daar dan kan het zich nog steed heel erg goed verspreiden. De paarddichtheid in Nederland en ook in onze regio, is zeer hoog. Er zijn heel veel liefhebbers van paarden.

Enten kan helaas influenza niet voorkomen, maar kan de gevolgen bij uitbraken fors af zwakken en de infectiedruk verlagen. Op onze pagina over influenza vaccinatie staat alle informatie over de werkzaamheid en frequentie van entingen.

Ook kan het echt opeens een keer gaan helpen, nieuwkomers op stallen en weilanden, toch eerst voldoende apart van de grotere groep te houden. Dit blijkt keer op keer, een middel tegen het terugdringen van de mogelijke verdere doorsleep (!) van meerdere infectieziekten. We vallen dus wat in herhaling, deze tekst staat op bijna iedere pagina op onze website over besmettelijke aandoeningen. We begrijpen ook dat men stelt dat paarden niet in isolatie horen, maar in een groep. Maar denk voor al vooruit, maak deze groep dan tijdelijk maximaal twee en niet gelijk een grote 30 paarden snotgroep. Het aantal besmette paarden vormt namelijk infectiedruk. Hou alle druk, waar mogelijk lager.

Met vaccinatie verhogen we dus bescherming tegen langdurige of definitieve uitval. Maar infectiedruk waar mogelijk laag houden, is een onderdeel dat ook veel voordeel kan geven.