Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Euthanasie

 

Mocht je bij je paard of pony euthanasie moeten laten uit voeren en heb je als eigenaar of betrokkene bij het paard nog nooit eerder een euthanasie van een paard mee gemaakt, dan kun je hier lezen of laten lezen hoe dat gaat.

 

BESLISSEN VOOR EUTHANASIE

AIs er geen sprake van een acute situatie is, dan kan je als eigenaar van het paard niet alleen bepalen wanneer, maar ook waar het paard of de pony gaat in slapen.

Euthanasie kan op stal, of op onze kliniek in onze zandpaddock, of bij een crematorium.

Wilt u euthanasie op stal of in de wei en staat het paard niet aan huis, overleg dan vooraf met de stalhouder wat mogelijk is.

Een nog goed te plannen euthanasie vindt meestal op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag plaats. Dit in verband met het feit dat de ophaaldienst niet werkt in het weekend.

Bij een acute situatie is er helaas geen tijdstipkeuze en vaak ook geen plaatskeuze meer.

 

HOE VERLOOPT EUTHANASIE?

Het paard heeft op het moment van euthanasie het relatieve geluk dat hij geen mensentaal verstaat, niet weet wat er gaat gebeuren en geen extra pijn gaat ervaren. 

Het paard krijgt eerst een injectie waarvan hij of zij wat suf door wordt. Het paard blijft nog wel staan. Na enkele minuten begint deze injectie te werken en zal het paard ontspannen het hoofd laten zakken.

Als dit goed is ingewerkt, volgt een tweede prikje met narcosemiddel. Dat gaat veroorzaken dat het paard helemaal gaat in zakken. Direct na toediening van de tweede injectie neemt de dierenarts doorgaans het paard even over. Het exacte moment dat een paard gaat liggen is namelijk nooit helemaal te controleren en het is natuurlijk belangrijk dat iedereen op dit moment even op voldoende afstand is van het paard. Nadat het paard is gaan liggen, valt het in een zeer diepe slaap.

Het paard is dan dus al volledig buiten bewustzijn en merkt niets meer van de volgende stap. De volgende stap is dan een overdosis met narcosemiddel. Dat zorgt ervoor dat het paard stopt met ademen, het hart stopt en het paard dus overlijdt.

Wat je moet weten is dat het paard soms als het volledig buiten bewustzijn is, toch nog een beweging kan geven, alsof een spier samentrekt. Dat is dan geen reden te schrikken, het is reflex, het paard neemt niets meer waar.

Daarna hebt je uiteraard nog alle tijd die je wilt nemen, om afscheid te nemen.

 

ZAL IK BIJ HET HET INSLAPEN BLIJVEN?

Iedereen is anders en dat is ok. De ene eigenaar of verzorger wil er graag volledig bij blijven, de andere eigenaar wil dat weer liever niet of pas afscheid nemen als het paard al ligt. De ene eigenaar wil alleen met het paard zijn, de andere neemt familie of vrienden mee enz.

Kijk naar jezelf en voel je nooit bezwaard het afscheid van je paard, op je eigen manier in te richten.


NA HET AFSCHEID

Na het afscheid zijn verschillende mogelijkheden voor het ophalen van het paard.

Gebeurt het bij ons op de praktijk, dan regelen wij het voor je. De normale ophaaldienst is de Rendac.

Gebeurt euthanasie thuis op stal of in het weiland op locatie, regel dan goed met de stalhouder dat de Rendac weet dat het lichaam moet worden opgehaald en op de juiste plaats ligt.

De Rendac werkt normaal op ma tot en met vrijdag, alleen bij temperaturen boven 28 graden rijden ze ook op zaterdag. Een overleden lichaam gaat vrij snel onprettig ruiken. Op veel bedrijven wil men daarom op vrijdag en zaterdag natuurlijk liever geen euthanasie verrichten, tenzij uitstel natuurlijk niet eerlijk zou zijn.

Alleen als de locatie afspraken met de Rendac gemaakt heeft, mogen ze met de vrachtwagen een erf op rijden. Zijn er geen afspraken met ze gemaakt, dan wil men doorgaans dat de stalhouder het paard aan de weg legt, wat natuurlijk niet altijd wenselijk is. Je kunt het paard ook thuis door de Rendac met een individuele trailer laten ophalen, die wel overal het erf op mag rijden. Het paard wordt dan in een trailer geladen, dit kan overal waar de trailer komen kan en ook in het weekend. De kosten voor het individueel ophalen nemen wel aanzienlijk toe.

 

IS CREMATIE OOK MOGELIJK?

Indien je dit wilt kan het paard ook na euthanasie op locatie of op praktijk, alsnog gecremeerd worden. Het wordt dan opgehaald met een trailer van een crematie centrum. De kosten van crematie variëren sterk en zijn ook afhankelijk van keuzes die u daarbij maakt.

 

HULP BIJ AFSCHEID

Afscheid nemen is een emotioneel moment, zeker als een paard al lang een groot onderdeel is van je leven. Het overlijden zelf gaat tegenwoordig gelukkig een stuk rustiger, dan vroeger in de natuur. Een waardig afscheid is een laatste eerbetoon aan het paard.

 

HET PASPOORT

Voorkom dat er ooit fraude met paspoortgegevens of chipnummers kan plaats vinden. Stuur het paspoort van je overleden paard op. Meer informatie

 

Euthanasie paard