Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Slokdarmverstopping

Een slokdarmverstopping is zeer onplezierig voor een paard en kan permanente beschadiging opleveren aan de slokdarm. Soms -helaas niet altijd- zijn verstoppingen door preventieve maatregelen te voorkomen. 

Verstoppingen komen in het najaar veel vaker voor. In het bijzonder eigenaren met paarden die nog veel op de wei staan, moeten dan extra opletten. De kleinere stukjes gras glijden heerlijk door de slokdarmen. Hoe kleiner de hoeveelheid, hoe enthousiaster het paard gaat reageren op bijvoeren ("hap,-slik-weg").  Echter, droger voer en onvoldoende speekselproductie door te kort kauwen, geeft dan brokken. De slokdarmspier kan deze moeilijker verwerken. 
 
 

Symptomen

Onrustig, schudden met het hoofd, hals uitstrekken, hoesten, liggen en weer opstaan, paniek en wat later vaak voedselresten via de neus. Het paard kan nog ademen door de luchtpijp, maar voelt dat het speeksel niet meer kan worden weggeslikt en gaat ophopen. Dat geeft paniekreactie.

Actie

Blijf rustig en hou het hoofd van het paard zoveel mogelijk naar beneden, om zo te proberen de luchtpijp vrij van vocht te houden. Zodra u denkt dat u met slokdarmverstopping te maken heeft en het houdt even aan, kunt u het beste direct via het spoednummer contact opnemen. De verstopping zal vaak vanzelf overgaan, maar we weten wel graag dat het eventuele spoedgeval gaande is, omdat "vaak vanzelf overgaan" helaas niet altijd is. In de meer hardnekkige gevallen kan het paard het niet meer wegkrijgen en moeten we dan via spierverslappers en eventueel spoeling het paard gaan helpen de verstopping op te gaan lossen.  

Complicatierisico

Er is complicatierisico. Bij vermoeden dat vuiligheid via de luchtpijp naar de longen is gegaan, komt het paard in een serieuze risicozone voor longontsteking en wordt antibiotica onderdeel van de behandeling.  

Preventie bij het voeren

Preventie is droger voer nat te maken (denk aan brokken), te zorgen dat het paard niet ineens grotere hoeveelheden dan normaal naar binnen kan schrokken (hooinet, geen gemaaid gras, steen in de voerbak, slowfeeders enz) en niet zo lief zijn dat u zijn wortels in kleine stukjes gaat snijden. Zet uw paard gerust aan het betere zoek- en kauwwerk!

Andere oorzaken

Bij een verstopping kunnen echter ook andere oorzaken spelen, denk aan het gebitsonderhoud. Ook kunnen oudere paarden meer moeite krijgen met kauwen. Tevens kunnen er beschadigingen zijn in de slokdarm. Een slokdarmverstopping is dus niet altijd te voorkomen.