SYMPTOMEN BIJ SLOKDARMVERSTOPPING
Het paard wordt onrustig, gaat schudden met het hoofd, de hals uitstrekken, hoesten, liggen en weer opstaan. Wat later zien we vaak voedselresten via de neus.
Het paard kan nog wel ademen door de luchtpijp, maar voelt dat het speeksel niet meer kan worden weggeslikt en gaat ophopen.
Dat voelt raar en kan een paniekreactie geven.
WAT TE DOEN BIJ SLOKDARMVERSTOPPING?
Blijf zelf rustig en hou het hoofd van het paard zoveel mogelijk naar beneden, om zo te proberen de luchtpijp zo veel mogelijk vrij van vocht te houden.
Als het zo niet vanzelf over gaat en het voer alsnog weggewerkt kan worden, kunt je het beste via het spoednummer contact op nemen. Dan overleggen we verder. We weten graag dat het eventuele spoedgeval gaande is, omdat "vaak vanzelf overgaan" vaak wel maar helaas niet altijd gaat gebeuren.
In de meer hardnekkige gevallen kan het paard het voer zelf niet meer wegkrijgen. Dan moeten we via spierverslappers en eventueel spoeling het paard gaan helpen de verstopping op te gaan lossen.
IS ER COMPLICATIE RISICO?
Er is complicatierisico. Bij vermoeden dat vuiligheid via de luchtpijp naar de longen is gegaan, komt het paard in een serieuze risicozone voor longontsteking en wordt antibiotica onderdeel van de behandeling.
Soms, gelukkig vaker niet dan wel, kan een slokdarmverstopping schade veroorzaken aan de wand. Reeds aanwezige schade kan ook weer een oorzaak zijn voor het ontstaan van de verstopping.
PREVENTIE
Soms -helaas niet altijd- zijn verstoppingen door preventieve maatregelen te voorkomen.
ANDERE OORZAKEN
Bij een verstopping kunnen echter ook andere oorzaken spelen, denk aan het gebit.
Ook kunnen oudere paarden meer moeite krijgen met kauwen. Een aangepast dieet kan dan helpen.
Soms kunnen er beschadigingen zijn in de wand van de slokdarm, bijvoorbeeld door een eerdere verstopping of door ziekte. Dat is erg vervelend. Als het vaker voorkomt, kunnen we de slokdarm met een camera bekijken.
Een slokdarmverstopping is dus met zekerheid niet altijd te voorkomen.