Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Osteopathie

 

Osteopathie

Zowel bij het onderzoeken van problemen, als bij herstel van problemen is het een grote aanwinst goed te kunnen voelen. Toen wij begonnen met de studie tot osteopaat, was het nog vrij onbekend en werd het nog gezien als "alternatief".

Osteopathie is voornamelijk gericht op normalisering van beweging in alle gewrichten zodat rug en hals op de juiste manier kunnen samenwerken.  Mits er geen onderliggende directe medische problemen zijn, kan osteopathie zeker tot verbetering leiden.

In de meest uitgebreide osteopathie kunnen “bewegingsblokkades” zich niet alleen in de rug, hals en benen voordoen (het parietale systeem), maar ook moeten bijv. organen vrij kunnen bewegen (het viscerale systeem).

Inmiddels is osteopathie al lang niet alternatief meer. Het is uitgegroeid tot de meest toegepaste vorm van manuele therapie. Dat kon alleen, omdat met osteopathie in praktijk voldoende successen behaald kunnen worden. 

 

EQUINE DIPLOMATE OF OSTEOPATHY (EDO)

Als paardenarts en ruiter heeft Hans een grote interesse het oplossen van alle soorten bewegingsproblemen. Uiteraard verdiepte hij zich als arts heel zwaar in de reguliere methoden voor artsen. Deze zijn gericht op het opsporen en behandelen van de medisch aantoonbare primaire oorzaken.

Maar goed voelen is een heel belangrijk hulpmiddel, bij het onderzoeken van problemen. Ook zagen we in praktijk paarden daadwerkelijk baat konden hebben na behandeling door een goede osteopaat. Daarmee was onze interesse in osteopathie als meer alternatieve leer, een feit.


Hans rondde zijn opleiding voor paardenosteopathie vervolgens af met tienen, omdat hij niet alleen de materie goed beheerst maar ook een handige doener is. Dat is zeker bij uitvoering van osteopathie op een groot paardenlichaam dat niet altijd soepel is, ook weer ontzettend belangrijk. Hij was een van de eerste artsen die zich ook Equine Diplomate of Osteopathy (EDO) mogen noemen. Deze tweejarige opleiding inhoudelijk begeleid door Janek Vluggen, één van de grondleggers van paardenosteopathie.

Het feit dat we dit nu nog altijd combineren met ons werk, kreupele en onregelmatige paarden onderzoeken en weer op de rit te krijgen, is dat het een succesnummer is. Uiteindelijk gaat het er altijd maar weer om, of iets in praktijk werkt. Dan blijft het.

 

SYSTEMEN IN HET LICHAAM

Een lichaam bestaat niet alleen uit losse botten, spieren en pezen, alles staat in verbinding met en tot elkaar. Tijdens de opleiding Equine Osteopaat leert men te denken in zogenaamde bewegingsketens in het lichaam, ketens die altijd onderdelen van alle bewegingssystemen bevatten. De osteopaat onderscheid daarin drie bewegingssystemen:

  • Het parietale systeem. Het voor ons bekende bewegingsapparaat bestaande uit botten, wervelkolom, spieren, pezen, banden en gewrichten.
  • Het viscerale systeem. Dit systeem omvat alle organen binnen het lichaam, denk aan spijsverterteringsorganen maar ook aan bijvoorbeeld geslachtsorganen.
  • Het craniosacrale systeem. Dit systeem bevat schedel, hersenvliezen, hersenvocht, zenuwen en het heiligbeen.

Het lichaam is een geheel waarin voortdurend beweging plaatsvindt. Bewegingsverlies ontstaat door oorzaken van buiten af (bv. overbelasting) of door oorzaken van binnen uit (bv. ontstekingen). Een osteopaat onderzoekt of de keten goed functioneert en of er sprake is van voelbare bewegingsbeperkingen (in het parietale systeem).

Een eigenaar ziet de osteopaat eigenlijk overal aan draaien waar hij bij het paard aan kan draaien: van oor en kaak tot knie en staart. Alles wat zou moeten kunnen bewegen wordt in diverse richtingen op beweeglijkheid getest. Vervolgens kunnen bepaalde patronen in blokkades in de voelbare regionen wijzen naar andere oorzakelijke bewegingsbelemmeringen, soms ook op niet tastbare plaatsen (in het viscerale of craniosacrale systeem).


Een goed getrainde osteopaat wordt via het behandelen van heel veel paarden, heel goed in het voelen van ketenproblemen. Een osteopaat kan echter niet alles voelen, zo kunnen kissing spines die niet actief ontstoken zijn, niet met zekerheid herkend worden.

Bij het voelen van specifieke en "verdachte" blokkades is het belangrijk over te gaan stappen naar regulier beeldvormend onderzoek (echo of rontgen). Er kunnen namelijk oorzaken zijn voor problemen en/of bewegingsverlies die je beter eerst op een regulier manier kunt behandelen.

 

DE BEHANDELING

Indien ervoor gekozen wordt osteopathisch te behandelen, dan zult u zien dat er niet alleen naar de rug gekeken wordt maar naar het gehele paard. Er worden directe technieken met de hand gebruikt en indirecte technieken waarbij het paard "zichzelf behandelt" door middel van ontspanning en zijn eigen lichaamsgewicht. Het paard kan zich op die manier minder snel beschadigen.

Vanuit deze filosofie is sedatie niet gewenst, dit is echter ook zelden nodig. Menig paard staat tijdens de behandeling te gapen van ontspanning. Het verloop en de duur van de behandeling hangt erg af van hetgeen gevonden wordt en losgewerkt moet worden.

Zijn er geen bijzonderheden dan is het paard na 30 minuten klaar, maar er zijn ook behandelingen die in totaal 1,5 uur duren, omdat er naast controle dan echt veel behandeld moet worden.

Een van de grootste problemen van osteopathie is het feit dat eigenaren de impact van een behandeling soms verkeerd inschatten. Niet altijd is alles gelijk los, soms is na een maand een volgende behandeling nodig en na een behandeling kan het paard niet direct alles weer maar moet soms extra rustig worden opgebouwd.

Een osteopathiebehandeling hoeft nooit meer dan twee keer uitgevoerd te worden, daarna moet het lichaam namelijk echt de tijd krijgen het zelf te gaan doen. Lukt dat niet, dan is er altijd meer aan de hand, dan er in het lichaam altijd meer aan de hand, dan louter een osteopathisch probleem. Is het paard kreupel door pijn in de benen of ontsteking, of heeft het bijvoorbeeld veel pijn door maagzweren of kiespijn enzovoorts, dan zal osteopathie niet gaan werken, het lichaam kan beweging bij aanwezigheid van pijn, niet in beweging gaan normaliseren.

Osteopathie is een toevoeging, maar zeker geen vervanging van de reguliere geneeskunde.

 

TAALVERSCHILLEN

Dat bijvoorbeeld manipulatie van eierstokken bij niet ingewijden in de leer van de osteopathie tot verbazing en verwarring leidt, kunnen we onszelf nog heel goed voorstellen. Tijdens de cursus viel Hans ook bijna van zijn stoel.

Maar heel vreemd is het ook weer niet, als we bedenken dat er in Frankrijk sportpaardenartsen zijn die dravers met rugprobleem soms met verdovende vloeistoffen inspuiten bij de ophangbanden van de eierstokken. Men constateert hetzelfde probleem (dezelfde "blokkade"), alleen de keuze van behandeling is totaal anders. Wanneer een reguliere arts en een osteopaat taalverschillen leren overbruggen en zich daadwerkelijk in elkaars werkgebied gaan verdiepen, levert dit leerzame momenten op. Bij elkaar ontstaat dan een ruimer gezichtsveld en neemt het besef, dat er soms keuzes en combinatiemogelijkheden in behandelingen zijn.

 

TITELS EN CERTIFICERING

De zoekende consument kan gecertificeerde humaan osteopaten herkennen aan de titel MDO en DO en controleren in het NVO-register. Dit register staat tevens voor preventie van wangedrag en het volgen van bijscholing. Het woord paardenosteopaat is helaas nog geen beschermde titel, iedereen die op een wervel kan drukken kan zich osteopaat noemen.  Men werkt daarom aan een internationaal, opleidingsinstituut overschrijdend EDO-register. Ook elders opgeleiden kunnen, soms na enige bijscholing, dan de EDO titel behalen. Dit register kunt u hier raadplegen.

Hans volgde de intensieve opleiding en nascholingen van Janek Vluggen met veel plezier. Wij willen deze opleiding dan ook zeker verder aanbevelen bij paardenartsen en fysio's: de drive van Janek zaken verder te doorgronden zal bij iedereen met oprechte interesse in bewegingsproblemen, aanstekelijk werken.

 

MESOTHERAPIE

Als een paardenrug of hals geen enkele vorm van manuele behandeling meer toelaat omdat de spanning te hoog is geworden, hebben we een probleem. De manueel therapeut krijgt er geen beweging meer in.

In dit geval worden een heleboel (rond de 200) kleine injecties met dunne naaldjes gegeven waarbij verschillende stoffen ingespoten kunnen worden die de zenuwen stimuleren om de pijn weg te voeren en de "ontsteking" weg te halen. Voor een paard kan dit een zeer welkome behandeling zijn

 

Grondlegger Janek Vluggen Osteopathie
osteo Osteopathie
osteo2 Osteopathie
ruggebruik Osteopathie