Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Osteopathie

 

 

INLEIDING

Twee gevonden citaten op andere internetpagina’s over osteopathie bij paarden:

  • "Osteopathie geeft uw paard vleugels"
  • "De oplossing voor al uw problemen"

Reguliere artsen krijgen in het algemeen geen warme gevoelens bij dit soort “wervende” teksten. Wij ook niet. We behandelen immers dagelijks bewegingsproblemen die aantoonbaar effectiever kunnen of moeten worden behandeld via reguliere geneeskunde. Mits er geen directe medische problemen zijn kan osteopathie echter bij bewegingsproblemen zeker tot verbetering leiden. Osteopathie is voornamelijk gericht op normalisering van beweging in alle gewrichten zodat rug en hals op de juiste manier kunnen samenwerken.  In de osteopathie kunnen “bewegingsblokkades” zich niet alleen in de rug, hals en benen voordoen (het parietale systeem), maar ook moeten bijv. buikorganen vrij kunnen bewegen (het viscerale systeem).

Natuurlijk kan osteopathie ook preventief werken.

EQUINE DIPLOMATE OF OSTEOPATHY (EDO)

Als paardenarts heeft Hans veel interesse in bewegingsproblemen. In eerste instantie verdiepte hij zich daarom steeds verder in de reguliere methoden: deze zijn gericht op het opsporen en behandelen van de medisch aantoonbare primaire oorzaken. In de praktijk kunnen er echter meer oorzaken zijn waardoor de beweging en/of het gedrag van een rijpaard op ongewenste manier gaat afwijken, de interesse in osteopathie was gewekt.
Hans rondde zijn opleiding voor paardenosteopathie vervolgens af met tienen en mag zich al enkele jaren Equine Diplomate of Osteopathy (EDO) noemen. De tweejarige opleiding hiervoor bestaat in Nederland sinds 2006 en wordt inhoudelijk begeleid door Janek Vluggen, één van de grondleggers van paardenosteopathie.

OSTEOPATHIE

Een lichaam bestaat niet alleen uit losse botten, spieren en pezen, alles staat in verbinding met en tot elkaar. Tijdens de opleiding Equine Osteopaat leert men te denken in zogenaamde bewegingsketens in het lichaam, ketens die altijd onderdelen van alle bewegingssystemen bevatten. De osteopaat onderscheid daarin drie bewegingssystemen:

  • Het parietale systeem. Het voor ons bekende bewegingsapparaat bestaande uit botten, wervelkolom, spieren, pezen, banden en gewrichten.
  • Het viscerale systeem. Dit systeem omvat alle organen binnen het lichaam, denk aan spijsverterteringsorganen maar ook aan bijvoorbeeld geslachtsorganen.
  • Het craniosacrale systeem. Dit systeem bevat schedel, hersenvliezen, hersenvocht, zenuwen en het heiligbeen.

Het lichaam is een geheel waarin voortdurend beweging plaatsvindt. Bewegingsverlies ontstaat door oorzaken van buiten af (bv. overbelasting) of door oorzaken van binnen uit (bv. ontstekingen). Een osteopaat onderzoekt of de keten goed functioneert en of er sprake is van voelbare bewegingsbeperkingen (in het parietale systeem). Een eigenaar ziet de osteopaat eigenlijk overal aan draaien waar hij bij het paard aan kan draaien: van oor en kaak tot knie en staart. Alles wat zou moeten kunnen bewegen wordt in diverse richtingen op beweeglijkheid getest. Vervolgens kunnen bepaalde patronen in blokkades in de voelbare regionen wijzen naar andere oorzakelijke bewegingsbelemmeringen, soms ook op niet tastbare plaatsen (in het viscerale of craniosacrale systeem).
Een goed getrainde osteopaat is expert in het voelen van ketenproblemen. Een osteopaat kan echter niet alles voelen, zo kunnen kissing spines die niet ontstoken zijn gewoon meewerken in de keten. Bij het voelen van specifieke en "verdachte" blokkades zal Hans als arts overstappen naar regulier aanvullend beeldvormend onderzoek (echo of rontgen). Er kunnen namelijk oorzaken zijn voor problemen en/of bewegingsverlies die je beter eerst op een regulier manier kunt behandelen.

DE BEHANDELING

Indien ervoor gekozen wordt osteopathisch te behandelen, dan zult u zien dat er niet alleen naar de rug gekeken wordt maar naar het gehele paard. Er worden directe technieken met de hand gebruikt en indirecte technieken waarbij het paard "zichzelf behandelt" door middel van ontspanning en zijn eigen lichaamsgewicht. Het paard kan zich op die manier minder snel beschadigen. Vanuit deze filosofie is sedatie niet gewenst, dit is echter ook zelden nodig integendeel,  menig paard staat tijdens de behandeling te gapen van ontspanning. Het verloop en de duur van de behandeling hangt af van hetgeen gevonden wordt. Zijn er geen bijzonderheden dan is het paard na 30 minuten klaar, maar er zijn ook behandelingen die in totaal 1,5 uur duren. Een van de grootste problemen van osteopathie is het feit dat eigenaren de impact van een behandeling soms verkeerd inschatten. Niet altijd is alles gelijk los, soms is na een maand een volgende behandeling nodig en na een behandeling kan het paard niet direct alles weer maar moet soms extra rustig worden opgebouwd.

TAALVERSCHILLEN

Dat bijvoorbeeld manipulatie van eierstokken bij niet ingewijden in de leer van de osteopathie tot verbazing en verwarring leidt, kunnen we onszelf nog heel goed voorstellen. Echter, bedenk dat er in Frankrijk sportpaardenartsen zijn die dravers met rugprobleem soms met verdovende vloeistoffen inspuiten bij de ophangbanden van de eierstokken. Men constateert hetzelfde probleem (dezelfde "blokkade"), alleen de keuze van behandeling is totaal anders. Wanneer een reguliere arts en een osteopaat taalverschillen leren overbruggen en zich daadwerkelijk in elkaars werkgebied gaan verdiepen, levert dit leerzame momenten op. Bij elkaar ontstaat dan een ruimer gezichtsveld en neemt het besef, dat er soms keuzes en combinatiemogelijkheden in behandelingen zijn, toe..

TITELS EN CERTIFICERING

De zoekende consument kan gecertificeerde humaan osteopaten herkennen aan de titel MDO en DO en controleren in het NVO-register. Dit register staat tevens voor preventie van wangedrag en het volgen van bijscholing. Het woord paardenosteopaat is helaas nog geen beschermde titel, iedereen die op een wervel kan drukken kan zich osteopaat noemen.  Men werkt daarom aan een internationaal, opleidingsinstituut overschrijdend EDO-register. Ook elders opgeleiden kunnen, soms na enige bijscholing, dan de EDO titel behalen. Dit register kunt u hier raadplegen.

Hans volgde de intensieve opleiding en nascholingen van Janek Vluggen met veel plezier. Wij willen deze opleiding dan ook zeker verder aanbevelen bij paardenartsen en fysio's: de drive van Janek zaken verder te doorgronden zal bij iedereen met oprechte interesse in bewegingsproblemen, aanstekelijk werken.

MESOTHERAPIE

Als een paardenrug of hals geen enkele vorm van manuele behandeling meer toelaat omdat de spanning te hoog is geworden, hebben we een probleem. In dit geval worden een heleboel (rond de 200) kleine injecties met dunne naaldjes gegeven waarbij verschillende stoffen ingespoten kunnen worden die de zenuwen stimuleren om de pijn weg te voeren en de "ontsteking" weg te halen.
Voor een paard kan dit dus zeer fijn zijn.

 

Grondlegger Janek Vluggen Osteopathie
osteo Osteopathie
osteo2 Osteopathie
ruggebruik Osteopathie