Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Mijt

MIJT BIJ PAARDEN

 

 

Mijt bij het paard is natuurlijk een kriebelaar. Maar helaas kan een paardenmijt met zijn klauwtjes ook een beetje "graven en spitten". Al doende kunnen paardenmijten de huidstructuur uiteindelijk sterk verzwakken en ontstaan ook sneller kleine wondjes.

Via die kleine wondjes kunnen schadelijke bacteriën makkelijker naar de lymfebanen van het paard gaan. In zeer ongunstige gevallen kunnen bacterien in de lymfe problemen gaan geven zoals een einschuss of uiteindelijk zelfs CPL (ernstige chronische zware zwelling van het been).

Beenmijten houden van paarden met behang, paarden met een mooie dikke bos lange haren op de benen. Daarom zijn dit soort paarden vaker de pineut. 

 

BEHANDELING TEGEN MIJT BIJ PAARDEN IS GEEN LUXE

Natuurlijk bestaan er bij reeds ontstane forse beschadigingen achteraf nog manuele behandelingen voor het lymfesysteem. Maar zeker bij paarden die daar voor al kundig gevoerd en verzorgd werden, is de mate waarin achteraf nog op lymfeschade kan worden bijgestuurd, beduidend minder goed dan iedereen zou willen.

Mijt verdient daarom een geheel eigen pagina onder het menu preventie.

We horen nog vaak dat men de mijt onderschat, toch te veel vergelijkt met luizen. Zelfs bij vermoeden dat mijt er echt is, gaan te veel eigenaren eerst nog modderen met halve maatregelen. Als er dan ook echt mijten waren, zullen ze vrij snel weer terug zijn.

Een mijt is geen onschuldige luis. Hoe langer en meer mijt er is, hoe meer graafwerk, hoe harder de huidstuctuur achteruit kan gaan, hoe groter de kans op wondjes. Ook worden de kansen groter dat de mijt kan over wandelen naar een ander paard.

Bij aanwezigheid van mijt zet je met een halve aanpak, deuren naar meer gezeur, onnodig extra ver open.

Zijn er rondkruipende mijten, dan kun je deze beter zo snel mogelijk vlijtig en volledig de kop in te gaan drukken. Waar dan op te letten, dat gaan we hier verder toelichten.

  

MIJT IS MEESTAL NIET MET BLOTE OOG TE ZIEN

Het is natuurlijk vervelend dat we mijt meestal niet goed met het blote oog kunnen zien. Meestal leiden ze gelukkig wel tot verandering in gedrag van het paard. Symptomen zijn natuurlijk schuren en zelfs in de beten bijten. Maar het is wel belangrijk dat niet ieder paard even fel en duidelijk zal reageren. 

Als we met veel meer zekerheid willen vast te stellen dat er mijten zijn, kan gelukkig een huidafkrabseltje gemaakt worden dat dan even onder de microscoop bekeken worden. Dan zijn ze doorgaans wel al goed te zien.

De mijten kunnen zich over het hele lichaam verspreiden en overal jeuk veroorzaken, maar de meest voorkomende soort mijt houdt van paardenbenen. Er is sterke voorkeur voor benen met veel haar, waar ze lekker bescherming genieten tegen de buitenwereld.

Wat ook belangrijk is om als paardeneigenaar te weten, is dat mok er zelfstandig kan zijn, maar mok ook een direct gevolg kan zijn van mijtenbezoek. In dat geval gaat alleen een mokzalfje halen natuurlijk weinig verbetering geven.

 

SOORTEN MIJTEN

Onder mijten bestaan er verschillende soorten. De belangrijkste binnen Nederland is Chorioptes equi, de beenschurftmijt. We zien deze mijt vooral bij de rassen met veel behang, zoals de Fries, de Tinker of de Shire. De mijt nestelt zich graag in de dikbehaarde, warme, vochtige kootholte bij deze rassen.

Andere mijten zijn bijvoorbeeld Sarcoptes (vooral op het hoofd) en Psoroptes (rug).

 

beenmijt bij paarden

 

MOGELIJKE GEVOLGEN STERKE MIJTINFECTIE

Bij een mijt infectie verzwakt de huid en dat verhoogt de kans op schadevorming in de conditie van het been.

Een probleem wat op kan treden is Einschuss. Via een klein wondje dringt een bacterie binnen en die geeft een acute ontsteking van de lymfebanen. Het is herkenbaar aan een dik, warm en uiteindelijk pijnlijk been en het ontstaan van koorts. Bij Einschuss is het belangrijk dat het paard snel adequate behandeling via een paardenarts krijgt, want de schade kan onbehandeld sneller verder op lopen.

Als alle beschadigingen van de lymfe eenmaal de fase CPL (chronisch progressief lymfoedeem) bereikt heeft, is dat heel vervelend. CPL komt dus ook vaker voor bij koudblouden, maar kan ook bij warmbloeden voorkomen. CPL is een nog altijd slecht behandelbare, soms pijnlijke conditie en kan in ongunstig scenario uiteindelijk het welzijn erg onder druk gaan zetten.

 

IS ER BIJ MIJT ALTIJD JEUK ?

Niet elk paard ervaart direct erge jeukklachten van de mijt. Deze paarden dragen mijten, zonder er iets of veel van te laten zien. Meestal is de huid onder alle haren dan wel iets meer schilferig.

Als er mijten op paarden zijn die niet of niet goed behandeld worden, kan dat vervolgens weer tot herhaalde problemen leiden bij stalgenoten. Zeker als mijt vaker terugkomt is het goed even te kijken bij de andere paarden. Ook bij paarden die weinig signalen geven. Of wel signalen geeft maar een eigenaar heeft dit ze met kurkuma of groene klei aan het bestrijden is, onder het mom zo min mogelijk te gaan beschadigen. Helaas trekken aanwezige mijten trekken zich van veel middeltjes weinig aan. Zo lang ze zich vrolijk blijven vermenigvuldigen graven ze nog lekker door en komt er juist meer beschadiging.

Het is belangrijk te onthouden dat een paardenmijt in de benen, geen bijna onschuldige luistype is. De luis is een soort bijna onschuldige tippelaar en zuigt een paard niet zo maar leeg. Als mijt echt aanwezig is, zit deze te spitten in de huid en dat geeft een dusdanig type huidvervorming, dat een bacterie weer een rechtstreekse aanval kan doen die weer leidt tot extra zwelling, koorts en schade in een belangrijk lichaamssysteem dat zichzelf bij echte schade nog slecht kan herstellen.  

 

WAAR KOMT DE MIJT VANDAAN?

Mijten worden overgebracht via direct contact of via zadels, dekens, dekjes en borstels of bijvoorbeeld stro, hout of een stalmuur waar een paard met mijt stond. Mijten kunnen enkele weken in de omgeving overleven en vanuit daaruit besmetting veroorzaken. Ze houden van sokken maar ook wel van paarden met zwakke huidstructuur.

Ook hier geldt dat het weer handig is een nieuwkomer in de koppel even apart te houden. Als je ziet dat het lijkt of hij de nieuwe buurman om ver wil jeuken, heb je hier nog een extra reden hem eerst even apart te zetten en eerst even te controleren of het een meenemer van mijten is.

 

BEHANDELING TEGEN MIJT

Er bestaan verschillende behandelingen tegen mijt, maar geen van deze behandelingen is geregistreerd voor het paard. Natuurlijk mag weer iedereen "tegen mijt" op de verpakking zetten, maar dat wil niet zeggen dat het werkt tegen daadwerkelijk aanwezige mijt.

Als de mijten er zeker zijn, zal in praktijk helaas zeker niet iedere commerciele verpakking waar “mijt” op gedrukt staat, ook daadwerkelijk afrekenen met de aanwezige gasten.

Maar hierboven staat dus uitgelegd waarom het wel belangrijk is echt aanwezige mijt een halt toe te roepen, voordat ze al heel langdurig aan het graven zijn.

 

BEHANDELING

Welke behandeling wij kiezen is afhankelijk van de situatie.

Frequenter voorkomend is hier dat het paard gewassen kan gaan worden met Byemite (geregistreerd voor kippen). U krijgt bij afgifte van dit middel een bijsluiter en nog een heldere en exacte behandelinstructie via uw mailadres.

Het staat in de behandelinstructie maar we willen het graag extra benadrukken:

Mijten wonen heel graag in sokken. Maar ook dringt bij sokkenpaarden de shampoo minder sterk door tot de huid en kan het minder goed zijn werk doen. Het is zeer raadzaam om bij mijtinvasie de sokken te scheren. Zeker als de mijten een voorkeur voor uw paard te ontwikkelen. Onthou dat het de sokken zijn, die het paard extra aantrekkelijk maken voor de beenmijt, omdat sokken die extra fijne beschermlaag geven. Dus het eerste wat dan belangrijk is, is het paard in populariteit te laten dalen.

Als je scheren van sokken bij mijtproblemen onoverkomelijk vindt, dan is het wellicht een stimulans te weten dat frequent aanwezige mijt en langdurige goede gezondheid in de benen gewoon echt niet goed samen gaat. Kijk vooruit, chronisch dikke benen onder sokken zijn van dichtij helemaal niet zo mooi meer en minder functioneel.

Sokkenpaarden zijn koudbloeden, sobere paarden. Dit maakt het extra eenvoudig om ze verkeerd te voeren. Obesitas is verzwakking van het gehele weerstandsysteem. Bovendien zijn koudbloeden van nature niet altijd groot liefhebber van veel extra vrijwillige beweging. Dat maakt ze veelal lief en braaf, maar dat kan helaas soms dus een beetje door slaan.

Niet te veel vet en bewegen is belangrijk voor gezondheid in het paardensysteem, een sober ras goed verzorgen kan de eigenaar juist wat extra uitdagingen geven.

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat fors overgewicht bij paarden nog sneller tot problemen kan leiden dan fors overgewicht bij mensen. Probeer bij het signaleren van vervetting tijdig te gaan sturen op wat en welke hoeveelheid er in het paard gaat.

 

MIJT BESTRIJDEN

De wasinstructie komt ook altijd nog in uw mail. Vergeet echt niet de omgeving ook schoon te maken. Even de box helemaal leeghalen en huishoudelijk schoonmaken en eventuele plekken waar tegen geschuurd kan zijn ook desinfecteren. De borstels en eventueel halster in de wasmachine. Een deken even laten reinigen of apart houden in een zak en de reservedeken een tijd op.

Het is ook echt belangrijk om alles niet maar 1 keer te wassen. Dit is in verband met de levenscyclus van de luizen en mijten: de eitjes gaan namelijk niet dood van het middel en moeten eerst uit komen, zodat je de jonge mijten weer aan kunt pakken.

Als het paard “de benenmijt” heeft en elders niet schuurt, dan de benen wassen EN DUS OOK EVEN DE HOOGTE IN. Bij mijt hals/rug/hoofd het hele paard wassen.

De vele foto's op internet van ongeschoren paardenbenen met mijt in een emmertje sop staan met geheel droge bovenbenen, leggen vooral uit waarom soms geen enkel middel tegen aanwezige mijten volledig genoeg kan werken.  Beter iets meer omhoog te werken, dan pak ook de dwalende mijten er nog even bij.

 

KIJK UIT MET ALLERHANDE ANDERE MIDDELEN

Het is dus niet handig bij aanwezige mijt of louter vermoeden dat er mijt is, te gaan experimenteren met allerhande middeltjes op internet waarop "mijt" geschreven is, zonder daarna goed te controleren dat ze daadwerkelijk weg zijn. Een fabrikant mag schrijven wat hij wil en mijt zou een onschuldige markt zijn, als mijten niet zouden graven. Maar dat doen ze dus wel.

Er bestaat een aanvullende behandeling met een injectie ivermectine. Dat lijkt veel makkelijker dan alles schoonmaken en wassen, maar dat middel wordt alleen bij hoge uitzondering gebruikt, als helemaal niets meer lijkt te werken. Voorzichtigheid is geboden bij deze therapie, omdat het vervelende bijwerkingen kan geven en bij verkeerd spuiten zelfs levensbedreigend is. Let op: ook het middel Amitraz (Taktic, voor onder andere runderen) is levensgevaarlijk voor het paard.

Bedenk ook dat overal waar “natuurlijk” op staat, niet altijd betekent dat het altijd vriendelijker werkt voor een individuele paardenhuid en allergische reacties kan geven. Gebruik natuurlijk ook nooit benzine, dat geeft altijd forse zwelling en is tegenwoordig nauwelijks nog goedkoper.

Ook als het paard last heeft van een allergische reactie door een minder handig experiment, bel ons dan wel gewoon voor advies. Wij bijten immers nooit en afzwakken van zo een reactie kan ook weer beter voor het paard zijn.

 

LUIZEN MIJTEN EN ALLE SCHURFT, NIET ZIJNDE REGENSCHURFT

Mijt wordt nog wel eens verward met luizen. Luis is wel te zien, het zijn licht bruine beestjes of kleine witte knopjes (neten) in de vacht. Luizen houden van warme en schonere huid waardoor je ze niet snel op de benen zal vinden, maar eerder rond de romp en hals. Dit kan leiden tot schuren op die plaatsen.

Luizen graven niet, maar dat neemt niet weg dat ze natuurlijk heel irritant zijn. Naast schuren kunnen ze geen harde schade geven, hooguit wat lichte bloedarmoede gaan veroorzaken. Let ook op dat bij luis HET HELE PAARD gewassen moet worden, voor de zekerheid ook de benen.

Schurft kan ook veroorzaakt worden door mijten. Regenschurft wordt ook schurft genoemd maar is een bacterie, dus krijgt een andere aanpak.

Het paard is natuurlijk alle beestjes liever kwijt dan rijk. Maar belangrijk te weten is dus dat op stal of in de kudde adequaat om gaan met daadwerkelijk reeds aanwezige beenmijt een gezond doel op iets langere termijn heeft.

Natuurlijk is niet ieder wondje en iedere einschuss te voorkomen, maar waar mogelijk is het uiteraard altijd beter.