Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Maagzweren bestrijden

Maagzweren effectief bestrijden

Paarden ontwikkelen sneller maagzweren dan mensen.

Met goede preventie kunnen we wel veel maagzweren voorkomen, maar helaas nog niet alle maagzweren. Paarden met maagzweren laten gelukkig wel patronen met vage of soms zelfs minder vage klachten zien.

Sleutelwoorden tegen negatieve gevolgen van maagzweren zijn dus preventie, maar zeker ook juiste herkenning en gerichte behandeling. Op deze pagina leggen we uit, hoe we er bij kunnen helpen, dat paarden veel minder last van maagzweren hoeven te hebben.

 

EEN KLEINE PAARDENMAAG

Paarden zijn herbivoren, gebouwd om de hele dag te eten. Bovendien is de maag van een paard een stuk kleiner, dan de magen van vergelijkbare diersoorten. De relatief zeer kleine maag van het paard is meer ontworpen als doorgeefluik, het heeft weinig opslagfunctie.

 

HET BELANG VAN SPEEKSELVORMING

Omdat paardenmagen steeds heel kleine hapjes moeten transporteren, maakt deze maag heel vaak zuur aan. Gelijkertijd maakt het paard bij het eten ook veel kauwbewegingen en dan komt voortdurend speeksel bij vrij.

Het paard is een echte knabbelaar, eet hij geen gras dan staat hij graag op takjes te kauwen, weer even likken aan een steen enz. Bij al die bewegingen maakt hij speeksel aan en dat is erg belangrijk, want dat bevat natriumbicarbonaat. Natriumcarbonaat geeft zijn maagwand een natuurlijke bescherming tegen de inwerking van het vele maagzuur tegen de maagwand.

Bij een verstoring in processen in de maag, ontstaan maagzweren. Enerzijds kan er dan te veel zuur aangemaakt worden, anderzijds kan er te weinig speeksel gemaakt worden.

 

VERANDERINGEN IN HET ZUUR

Een paard kan op diverse momenten even wat minder speeksel gaan vormen. In de praktijk komen maagzweren meestal op, na een iets langere periode van stress of te lang durende opnameproblemen met voer, bijvoorbeeld langere tijd te weinig ruwvoer opname.

Naast speekselvermindering geven sommige bestanddelen in voer meer zuurvorming in de maag. Daar gaan we straks verder op in.

Langere tijd stress in het lichaam is met zekerheid een aanjager van maagzweren. Net als bij mensen geldt ook bij paarden, dat het ene paard veel vaker en heftiger stress zal ontwikkelen dan de ander. Een paard dat in de koppel onzeker is en veel wordt weggejaagd, heeft niet alleen veel dagelijkse stress maar ook minder eten. Een overleden vriendje en daarna opeens voor het eerst maagzweren, is geen toeval. Ook langdurig ergens in het lichaam pijn hebben, bijvoorbeeld onopgemerkte gebitsproblemen of pijn elders, kan tot maagzweren leiden. Zeer extreme trainingen of bepaalde medicatie, kan een hoog stressniveau voor de maag veroorzaken.

 

SYMPTOMEN MAAGZWEREN HERKENNEN

 

Paarden gaan nooit spugen, want dat kunnen ze niet. De klachten blijven daardoor vager en het totaal aantal mogelijke klachten zullen zich zelden allemaal tegelijk gaan voordoen. 

Mensen die ooit een forse maagzweer hebben gehad, weten dat dat echt geen pretje is, maagzweren kunnen echt je "hele zijn" domineren. Bij paarden zien we zeker ook verminderd presteren en hogere kans op darmklachten.

Probleem voor verzorgers is, dat de symptomen die paarden bij maagzweren geven, ook hele andere oorzaken kunnen hebben.

Er kan verminderde of wisselende eetlust zijn. Heeft een paard er al iets langere tijd last van, dan gaan het soms minder krachtvoer eten. Toename van suikers betekent na opname maagpijn, paarden leggen soms zelf een link met aanwezigheid van suikers in het overigens lekkere krachtvoer. Echter, het is belangrijk te weten dat in praktijk dan zeker niet alle paarden bij forse maagzweren stoppen met eten. Structureler minder gaan eten, doen paarden namelijk echt niet graag. Toch maar weer gaan eten, is in hun natuur noodzaak, overlevingstechniek.

Een symptoom kan zijn dat het paard suffig of juist nukkig wordt, sommige gaan gapen of  tandenknarsen, soms gaan ze speekselen of krijgen ze koliek. Veulens gaan vaak knarsen, speekselen en erg lang liggen, bij veulens is het zeer belangrijk op tijd de dierenarts te bellen.

Volwassen paarden kunnen een hekel krijgen aan de singel, of soms opeens niet meer fijn willen lopen onder het zadel. Zo worden veranderingen bij rijpaarden vaak sneller opgemerkt. Maagzweren geven vaak de meeste klachten bij inspanning, want een aangespannen buikspier drukt het zuur in de maag omhoog, ook hier leggen paarden al snel de link met hetgeen ze voelen. Maagzweren kan lijken op verlies van algehele conditie.

Zijn er slechts enkele kleine zweertjes, dan geven zij meestal geen problemen en geen veranderingen in gedrag. Door diverse omstandigheden kunnen echter grotere zweren of te veel zweertjes tegelijk ontstaan of op verkeerde plaatsen onstaan. Daar heeft het paard wel last van en ze gaan helaas niet vanzelf weer over. Ze geven vage indicaties, die helaas ook weer andere oorzaken kunnen hebben. 

Op termijn ondermijnen maagzweren de algehele conditie en paarden worden uiteindelijk minder blij en plezierig in de omgang. Zijn maagzweren te royaal aanwezig, dan zijn er dus naast gezondheidsredenen ook gedragsredenen die het beter maken, maagzweren gelijk gericht de kop in te drukken

 

NIET ALLEEN BIJ SPORTPAARDEN!

Er wordt veel onderzoek gedaan naar maagzweren bij racepaarden. Bij ‘gewone’ sportpaarden komen maagzweren gelukkig beduidend minder vaak voor dan bij paarden die hogere sportieve activiteiten uitvoeren zoals volbloed renpaarden (80-90%) en endurance paarden (70%). Gelukkig liggen bij spring- en dressuurpaarden, de grootste takken van sport, de percentages veel lager. Veel sportpaarden zijn nog meer recreatief dan ze denken en in totaal is recreatie zo verreweg de grootste tak van sport.

Dit brengt de extreme aantallen al omlaag. Verbetering in preventie brengt het aantal ook omlaag.

Het beeld dat alleen sportpaarden last van maagzweren krijgen, blijft heel fout. Te veel of te grote maagzweren komen ook voor bij paarden die helemaal niet in de sport lopen, maar bijvoorbeeld de hele dag op de wei staan. Of denk aan veulens, die onregelmatig of met te lange tussenpozen melk krijgen. Veulens zijn juist bijzonder gevoelig omdat bij veulens de zuurgraad van het maagsap hoog is.

bron: zoetis


Ook in de natuur hebben paarden last van maagzweren, volgens onderzoek zouden percentages heel laag liggen. Maar we kunnen ons ook afvragen of paarden die niet goed te vangen zijn, altijd heel serieus en gericht groepsgewijs in de maag onderzocht zijn.

Een echt gezond paard kan vanuit zijn natuur best een dag zonder voer staan, zonder gelijk blijvende zweren te ontwikkelen. Gelukkig, anders zou koliek gelijk altijd een dubbel probleem zijn. In praktijk staat dit vaak los van elkaar.

Maar staat het paard vaak iets langere tijd zonder eten, of moet hij met een lege maag kilometers rennen of heeft hij eerder maagzweren gehad en gevoelig, dan geeft dit zeker verhoogd risico. Dit maakt het zeker niet ondenkbaar dat een paard in de natuur in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld in de winter zonder eten, zeker ook de nodige stress kan hebben.

Stel men zet geheel onwetend een hek om dit "natuurgebied", -we gaan geen namen noemen- , dan is de kans niet groot dat de om het hek liggende, door de honger omgekomen, karkassen, geen maagzweren bevatten. Het feit dat men de groep niet onderzocht, wil zeker nog niet automatisch zeggen, dat ze er niet waren.

 

PROGRESSIE

Uiteindelijk willen veel moderne eigenaren gelukkig wel bereiken dat onze huidige paarden niet nog meer, maar minder last van maagzweren hebben.

Bij preventie en bestrijding sturen we op verschillende punten, zoals goede voeropname en samenstelling, proberen het sociaal contact goed passend bij het paard te maken, doen we aan gebitscontrole en pijnbestrijding en als nodig vullen we hooi gericht aan met supplementen enz.  

 

MAAGZWEREN BESTRIJDEN ZONDER VERSPILLING

Maagzweren kunnen leiden tot veel ongemak. Gaat het mis en is normale preventie niet toereikend, dan zijn er gelukkig voor de meeste actieve maagzweren doeltreffende behandelmethoden. Effectieve en goed gecontroleerde medicatie is echter niet heel goedkoop. Echter, steeds bij vage, niet exclusieve klachten via trial and error gelijk ongericht dure medicatie en supplementen gaan geven, geeft geen goed inzicht en leidt zo ook tot veel verspilling.

Door een keer een kijkje in de maag met een scopie te nemen, weet je veel exacter, wat er nu echt speelt en wat we moeten gaan doen, om het paard snel en goed te helpen. Uit een scopie kan volgen dat er maagzweren zijn, en zo ja welke type maagzweren er zijn.

Ook kunnen we het zien als er iets anders in de maag speelt, verderop in de tekst geven we daar ook beelden van.

Er kan ook uit het onderzoek komen dat het paard veel signalen geeft, maar toch geen last van maagzweren heeft, maar van iets anders. Dan weten we ook dat behandeling van maagzweren niet het pad is, waar we de oplossingen moeten zoeken. 

 

MAAGSCOPIE BIJ PAARD OP STAL OF OP KLINIEK

Via scopie zien we bij maagzweren exact zitten waar ze zitten en hoe ze er uit zien. Zo een onderzoekje kan ook gewoon mobiel op stal. Meer informatie over het gastroscopisch onderzoek staat op een andere pagina. De beelden van de scopie die dan weer bepalen hoe we de meest effectieve medicatie op zetten, want die is afhankelijk van de plaats, de omvang enz.

Om een maagscopie te maken moet het paard wel eerst vasten, anders zien we alleen maar voer en sap op de camera en geen maagwand. Met een slang naar binnen gaan is voor ons vervolgens dagelijks werk. In een iets grotere paardenpraktijk hebben we iedere dag wel paarden met koliek of een maagonderzoek.

Het enige verschil is dat de slang bij de maagscopie iets dunner is dan de slang bij koliek, maar dat maakt het alleen maar makkelijker. Bij maagscopie willen we graag even rustig de hele maag kunnen bekijken dus het paard krijgt eerst een ontspannend roesje. Daarna gaan we met een slang naar binnen. Ze vinden een slang in de neus natuurlijk wel even vreemd, maar echt heel vervelend vinden ze het doorgaans niet. Een paard heeft ook geen reflex tot overgeven, zoals mensen wel hebben.

Omdat lang niet alle paardenartsen in onze regio investeerden in een maagscopie en kennis bij de omgang met beelden, hebben wij de afgelopen jaren juist extra veel maagonderzoek- en behandeltrajecten doorlopen. Het onderzoek kan met onze apparatuur op de kliniek, maar ook mobiel, bij het paard op stal uitgevoerd worden.

In praktijk zijn de uitslagen zeer regelmatig toch weer net anders dan verwacht. Soms zijn er geen bijzondere zweren of zijn het er bijvoorbeeld juist veel meer of enkele grote, of zitten ze net ergens anders dan verwacht, zien we impactie of horzellarven enz. Wat de uitslag ook is, het vormt altijd belangrijke informatie, voor het bepalen van een verder gerichte aanpak.

 

SOORTEN MAAGZWEREN

Om een scopie en gerichte behandeling iets beter te gaan begrijpen, even wat anatomie. Bron: www.ulcergard.com (merial)

 

 

Bij het paard is de maag verdeeld in twee afzonderlijke gebieden met elk hun eigen ‘bekleding’ (epitheel). Het bovenste witte gebied is bekleed met een slijmvlieslaag (de epitheliale mucosa) en het onderste gebied is bekleed met kliercellen (de glandulaire mucosa).

De bovenste slijmvlieslaag (squamous mucosa)

Het bovenste gedeelte van de maag is ontworpen voor het mengen en bergen van de inhoud van de maag. Het is eigenlijk een verlengstuk van de slokdarm en is bekleed met ivoorkleurig verhoornd epitheel. In dit deel zijn geen klieren aanwezig en dit deel is dan ook niet betrokken bij de echte verteringsprocessen. Dit is echter wel de meest voorkomende plaats om zweren te vinden. De bekleding van dit deel van de maag is erg dun en heeft niet veel mechanismen om zich tegen het zuur, geproduceerd door het onderste deel, te beschermen.

De overgangslijn, margo plicatus

De overgang van het ene naar het ander gebied is met een camera erg duidelijk te zien en de lijn die de scheiding afbakent wordt ‘de margo plicatus’ genoemd. Op of net boven deze lijn bevinden zich dus de meeste maagzweren.

De onderste laag met kliercellen (glandular mucosa)

Het onderste deel scheidt de maagsappen uit, nodig om het voer te verteren. Dit deel beschermt zichzelf echter tegelijkertijd door naast het zuur ook extra slijm en bicarbonaat te vormen die de wand tegen de zuuraanvallen beschermen. Deze regio is dus zeer blootgesteld aan zuur, als we hier maagzweren zien, komt dit doordat de beschermingsmechanismen falen. Hierover is nog lang niet alles bekend, ze zijn soms veel moeilijker goed te behandelen.

 

WAT ZIEN WE DAN ALLEMAAL?

We maken veel mooie heldere beelden met onze mobiele camera. Hieronder wat opnamen. Als we geen of slechts heel weinig maagzweren zien, hebben we een schone paardenmagen. Dan weten we dat er andere oorzaken zijn, deze kunnen onschuldig zijn maar ook ernstiger van aard.

Tijdens het onderzoek kan ook naar voren komen, dat zelfs na het vasten, de maag niet goed ledigt. We noemen dit impaction. Impaction is natuurlijk ongewenst.

 

 

HORZELLARVEN IN DE MAAG

De mogelijke vorming van horzellarven in de maag, zijn een reden dat je in december wel ALTIJD met Pramox wilt gaan ontwormen. Dit is een uitzondering op het beleid in de rest van het jaar, waar we in verband met resistentievorming liever ontwormen naar behoefte, dus meestal eerst gekozen wordt voor mestonderzoek. 

 

SPLASH LESIONS

Het mechanische contact (klotsen) van het zuur uit het onderste kliergedeelte tegen het bovenste verhoornde gedeelte kan een oorzaak zijn van vele kleine zweertjes boven de margo plicatus (splash lesions).Wat belangrijk is, is dat we paarden niet met een hele lege maag gaan laten sporten. Als een paard al enige tijd een lege maag heeft, geef hem dan gewoon alvast een kwart plakje ruwvoer, vlak voor of tijdens het opzadelen. Ga liever niet met een lege maag, een trailerrit maken. In de trailer richting wedstrijd wat hooi hangen, is ook nuttig.

Beelden zeggen meer dan woorden, dit filmpje van Cavalor dat wij van hun mogen gebruiken geeft ook zeer heldere beeldvorming. 

 


ESGD PAARDENMAAG

Hier heeft het paard maagzweren in de bovenkant van de paardenmaag. Deze beelden komen vaker voor dan EGGD beelden, zweren in de onderkant van de paardenmaag.

 

 

EGGD PAARDENMAAG

Ongewenste beelden in de onderkant van de paardenmaag. Deze behandelen we weer net iets anders, hier gebruiken we ook sucralfaat, een mucosabeschermer.

 

MEER INZICHT IN DE OORZAKEN

Een wild steppe paard dat de hele dag kan grazen, heeft het paard van nature een voortdurende productie van maagsappen/zuur voor de spijsvertering. Dit betekent continu, 24 uur per dag en 7 dagen in de week een productie tot 9 liter zure vloeistof per dag. Ook als paarden niet eten gaat de productie van zuur door, in tegenstelling tot de mens waar de maagzuurproductie pas op gang komt rond etenstijd. Het is dus belangrijk rondom de klok van 24 uur, de voeropname goed te verdelen.

Evenals bij de menselijk variant ontstaat een maagzweer in de maagwand als gevolg plaatselijke inwerking van maagzuur op slijmvlies. De bacterie (Helicobacter pylori) die bij mensen uiteindelijk wordt gezien als hoofdoorzaak van maagzweren speelt bij paarden voor zover bekend geen rol. Maagzweren bij het paard ontstaan wanneer om de een of andere reden de beschermende factoren in de maag onvoldoende werken tegen de voortdurende stroom aan maagzuur.

Natuurlijk is een keer even niet eten of een keer stress niet altijd gelijk een groot langdurig maagzweren probleem. Gelukkig maar, want dan zouden paarden nooit even ziek kunnen zijn of vechten met de buurman, zonder gelijk zweren te krijgen. Het is met name langdurige stress en langere tijd steeds weer te weinig ruwvoer en kauwen, dat grotere kans geeft op toename van zweren.

De reden dat stress een factor is, is omdat bij stress de doorbloeding van maag kan verminderen waardoor de wand extra gevoelig gaat worden, de maag kan gaan samenknijpen waardoor het zuur uit het onderste gedeelte boven de scheidingslijn (margo plicatus) komt en etsend kan gaan inwerken op het onbeschermde gedeelte daarboven.

Het ‘eetgedrag’ is dan ook in alle opzichten een belangrijke factor. Tijdens het eten van ruwvoer maakt het paard ruim speeksel aan, speekselmenging van voer is de eerste belangrijke stap in het verteringsproces. Speeksel is belangrijk als glijmiddel door de slokdarm, zorgt ervoor dat het voer goed mengt met de maagsappen en werkt ook als buffer tegen het maagzuur. Ter vergelijking: voor een kilo ruwvoer is 40min kauwtijd nodig, en wordt 3.5L speeksel gevormd tegenover 10min kauwtijd en 1L speeksel bij een kilo krachtvoer. Bovendien wordt ruwvoer in de maag ook langzamer verteerd dan krachtvoer waardoor ruwvoer langer in de maag aanwezig blijft wat nuttig is gezien de voortdurende zuurproductie. Wanneer een paard een langere tijd steeds niet eet (dit geldt ook in geval van ziekte of gebitsprobleem!) wordt de maag gedurende die periode steeds weer onderworpen aan zuur zonder de bufferende en neutraliserende werking van voer en speeksel. In het algemeen worden maagzweren dan ook veelvuldiger aangetroffen bij paarden met een ruwvoerarm en krachtvoerrijk dieet. Te veel suikers in het voer maken het zuurder.

Veulens zijn bijzonder gevoelig omdat de zuurgraad van het maagsap relatief hoog is. Bovendien zijn zij in de eerste periode van hun leven voornamelijk van melk afhankelijk en kunnen zij niet beschikken over de bufferwerking van ruwvoer.

Met een te lang leeg staande maag, heel hard gaan werken is niet handig. Het mechanische contact (klotsen) van het zuur uit het onderste kliergedeelte tegen het bovenste verhoornde gedeelte kan een oorzaak zijn van vele kleine zweertjes boven de margo plicatus (splash lesions). Sommige paarden eten niet als de trailer rijdt. Het is heel slim paarden die veel op pad gaan, eerst te gaan leren dat een trailer een veilige plek is, waar hij dus ook kan eten. Zo leert het al dat als u een keer wat verder of langer weg met hem weg bent, dat extra laagje hooi te eten. Ga dus vooral wel leuke dingen doen met een paard, maar bouw gewenning geleidelijker op.

Tot slot kan langdurig gebruik van geneesmiddelen, waaronder ontstekingsremmers (NSAID’s), het ontstaan van maagzweren in de hand werken. Deze medicijnen hebben namelijk als bijwerking dat de beschermende laag van het kliergedeelte wordt aangetast. Deze maagzweren zitten dan ook veelal in het onderste kliergedeelte van de maag. Het gaat dan om langdurig gebruik, het lichaam heeft langdurig pijn en dat is op zichzelf ook al een aanslag op de algehele gemoedsrust. Medicatie is soms nodig, maar soms komen daar dus maagbeschermers bij.

Gelukkig zijn we in staat heel veel maagzweren op te lossen, slechts bij enkele paarden ontmoeten we na gerichte behandeling nog een chronisch verloop. Dan heeft het paard vaak ook nog andere problemen.


GERICHTE BESTRIJDING VAN MAAGZWEREN

Gelukkig zijn we in staat heel veel maagzweren op te lossen, slechts bij enkele paarden ontmoeten we na gerichte behandeling nog een chronische gevoeligheid. Dan heeft het paard meestal ook nog andere problemen. 

Het meest effectieve behandelplan is afhankelijk is van de locatie en de omvang van de zweren. Omeprazole is de best werkzame stof. Momenteel is er slechts 1 werkzame stof “omeprazole” (onder meerdere merken uitgebracht) goedgekeurd en wereldwijd ingezet tegen maagzweren bij paarden.

In de normale wedstrijdsport is deze stof niet verboden. Echter in de draf en rensport is starten bij gebruik van dit middel, niet toegestaan. Dat is jammer, want omeprazole werkt ook  preventief en dat lijkt bij deze sport wel handig.

 

GOED GECONTROLEERD PRODUCT

Met omeprazole en medicijnnamen wordt helaas wel eens gerommeld, terwijl de exacte samenstelling voor paarden hier echt goed moet kloppen voor goed resultaat. Wij gebruiken een specifiek voor paardenmagen ontwikkeld en samengesteld, zeer goed gecontroleerd eindproduct.

 

 

Er zijn opvallend veel middelen tegen maagzweren te koop, waarvan het zeer onduidelijk is of helaas helemaal niet onduidelijk is, dat het doet wat de tekst op de verpakking beloofd. Maatregelen tegen misleidende communicatie zijn niet in het vooruitzicht. Er wordt van hogerhand alleen ingegrepen als er gevaar ontstaat voor de volksgezondheid bij consumptie van paardenvlees of er zware risico's kunnen ontstaan voor de gehele paardenstapel, zoals bij bijvoorbeeld resistentie tegen wormmiddelen het geval is. Maagzweren zijn echter niet besmettelijk en niet direct dodelijk, dus er is geen vorm van regulering in het vooruitzicht. Dat is wel een beetje jammer, want maagzweren zijn lastig genoeg voor paarden.

Wil je de kosten voor gezondheid terugdringen, probeer dan waar mogelijk preventie goed te regelen. Komen er dan toch maagzweren, ga dan liever niet rommelen met middelen waarvan de werking niet kon worden aangetoond en/of de constante samenstelling niet nauwkeurig genoeg wordt gecontroleerd. We moeten onthouden dat het opzetten van gericht onderzoek hier relatief zeer eenvoudig is (veel racepaarden met maagzweren) en wereldwijd de markt voor afzet enorm groot. Een serieuze fabrikant kan best zorgen voor "proof of the pudding".

Het opzetten van betere preventieve omstandigheden, kan al veel maagzweren voorkomen. Komen er dan toch nog een keer echte maagzweren, dan is werken met de meest effectieve middelen ter bestrijding van die maagzweren uiteindelijk efficienter dan met de toverhoed op gaan rommelen tegen  "misschien-maagzweren" met "misschien-werkende-middeljes". De meeste paardenziektekostenverzekeraars vergoeden daarom ook geen trial en error pogingen met omeprazol van onbekende samenstelling en ook geen rommelmiddeltjes. Daarentegen vergoeden ze wel "gewoon" de inzet van de goede, officiele medicatie, mits maagzweren goed geanalyseerd zijn via een gastroscopie en er een bij de beelden passend behandelplan ligt.

Meer preventie zal het aantal paarden met maagzweren zeker terugdringen, maar via de oorzaken komen we helaas nooit volledig naar nul procent. Het is ook zeker geen algeheel brevet van onvermogen in de zorg voor het paard, als je paard maagzweren krijgt. Op het moment dat de maagproblemen onstaan zijn, is het altijd beter het probleem niet groter te maken, dan het hoeft te zijn.

Goede preventie, normaliseren van sport en effectieve behandeling. Via deze combinatie kunnen we waarschijnlijk zeker bereiken dat paarden gemiddeld veel minder last van maagzweren hebben, dan ze in de natuur zouden hebben.

 

SAMEN MET ALGEHELE PREVENTIE

Inzake het stal en voermanagement, zien we over het algemeen dat op veel stallen waar we komen, er steeds beter gevoerd wordt. Via goede voorlichting, hopen we dat steeds verder te verbeteren.

Het voldoende frequent voeren van ruwvoer is echt een belangrijk middel om bij gevoelige paarden maagzweren te voorkomen omdat hierbij optimaler gebruik kan worden gemaakt van de speekselproductie. Bij voorkeur zien we graag dat paarden minimaal 3 keer, verdeeld over de dag, ruwvoer gevoerd krijgen. Zeker voor paarden op vlas of houtvezel is het van belang dat er op tijd weer wat te knabbelen is.

Net als bij mensen zijn er grote verschillen tussen paarden in de aanleg snel te dik of te dun te zijn. Slowfeeders kunnen het paard langer bezig houden. Niet alle paarden kunnen goed omgaan met onbeperkt hooi. Overgewicht bij paarden is veel gevaarlijker dan bij mensen, omdat we weten dat paarden met overgewicht gemiddeld sneller hoefbevangen gaan raken. Hoefbevangenheid kan zo pijnlijk worden dat iedere vorm van pret in het leven weg zakt. Daarom zijn wij er geen voorstander van ieder paard onbeperkt te laten eten, zeker niet als paarden via hun omvang al laten zien dat ze in een serieus verhoogde risico zone komen. Het is ook niet nodig.

Over het algemeen is het voeren van veel krachtvoer al sterk teruggedrongen. Indien een paard over voldoende ruwvoer kan beschikken is het echter zelden nodig een zeer groot paard meer dan 3-4kg krachtvoer te geven, ook niet als het hoog in de sport loopt. Een kleiner paard krijgt dus veel minder tot niks. De meeste paarden kunnen het gehele jaar zonder krachtvoer, mits er aanvullende vitamines komen. Let echter op, hier staat niet dat ieder paard zonder krachtvoer kan. Het is zeer afhankelijk van het type paard en bewegingsschema.

In het algemeen zien we gelukkig in de praktijk dat een paard bij het overslaan van een voerbeurt of een keer vasten bij koliek enz, er zeker niet direct maagzweren ontstaan. Langdurig te weinig of verkeerde samenstelling van het voer en langere tijd stress, lijkt een veel grotere boosdoener.

Weidegang zou kunnen zorgen voor een continue opname van ruwvoer en is de meest natuurlijke preventieve maatregel ter voorkoming van zweren. Echter, een wei is niet overal hetzelfde. Zo moet er dan wel gras op de wei staan. Zeker in ons stukje Nederland, staan de weilanden nogal vol. Een dag wat minder gras, is niet gelijk altijd een probleem, maar voortdurend langere tijd te veel zuur kan wel een probleem geven. Op tijd hooi bij gaan voeren is dan goed.

 

EXTRA PREVENTIEVE MAATREGELEN

Mocht een paard terugkerende stress hebben tijdens een bepaalde gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld bij verhuizen, nieuwe groep, voor het eerst op pad enz of reeds bekend zijn dat het vatbaar is voor zweerontwikkeling, dan kunt u overwegen het paard voor die gebeurtenis Equitop Pronutrin kunnen geven. Dit product legt een extra beschermend slijmlaagje in de maag zodat het zuur de maagwand niet kan irriteren. De werking daarvan is aangetoond. Ook kunt u om Omeprazole vragen, als u al weet dat het paard gevoelig is.

Onderzoek toont ook aan dat een hoog zetmeel- en suikergehalte in het krachtvoer sneller kan leiden tot maagzweren, terwijl vet eerder een beschermende functie lijkt te hebben. Zeker bij paarden die snel veel stress hebben, is het handig daar rekening mee kunnen houden. Soms is het handig vet aan het voer toe te voegen in de vorm van maisolie. Luzerne zijn de meningen over verdeeld.

Sommige partijen hooi bevatten veel suikers, dat kun je met het blote oog niet altijd zien. Een test kost ongeveer 20 euro.

Kortom: zo kunnen heel eenvoudige aanpassingen, gevoelige paardenmagen helpen toch minder snel maagzweren te ontwikkelen.

VERDERE VRAGEN

Heeft u meer individuele vragen over een paard of paarden, bel dan gerust even tijdens het spreekuur voor verdere informatie.