Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Wat is een tildreninfuus

 

EEN TILDREN INFUUS VOOR DE REMMING VAN BOTAFBRAAK

 

Afbraak en opbouw van bot is een normaal proces, dat elkaar perfect aanvult en er voor zorgt dat bot zichzelf in de loop der tijd vervangt.

Dit proces kan positief of negatief worden beinvloed. Denk bij een positieve invloed aan gezonde voeding en beweging. Denk bij negatieve invloed aan ontstekingsprocessen. Bij ontstekingsreactie, ontstaat er disbalans in de verhouding botaanmaak en -afbraak. Zo kan het teveel gaan afbreken en worden de botten slecht.

Tildren is een remmer op de afbraak van bot. Het kan dus alleen toegepast worden als het paard niet meer in de groei is.

Bij teveel afbraak ontstaat botontkalking (osteoporose). Vaak is dat op latere leeftijd, soms helaas al op jongere leeftijd. Een zeer zware verkeerde belasting (zoals een harde klap) kan dit proces ook in werking brengen. Het is een proces dat we natuurlijk graag willen stoppen.

Tildren is afkomstig uit de humane geneeskunde. De stof tiludrunaat is een remmer voor de afbraak, waardoor de opbouw van bot relatief sneller kan gaan verlopen. Naast het remmen van botafbraak heeft Tildren ook een pijnstillende werking bij botpijn.

 

TOEPASSING

Tildren kan dan helpen bij bepaalde problemen, in bepaalde stadia. Denk aan spat, ontsteking tussen wervels, hoefkatrol en artrose in de rug, hals of het SI gewricht. Vanuit haar rol passen we het natuurlijk graag toe bij beginnende botproblemen. Het is geen tovermiddel, maar omdat er vaak positieve resultaten zijn, kan dit middel het proberen wel waard zijn. Als het middel goed aan slaat, trekt de pijn snel weg en gaat verbetering in de groei situatie ook vrij snel.   

 

 

 

 

DE TOEDIENING

Het zou in vijf injecties toegediend kunnen worden. Andere, goedkopere optie is dat we een infuus maken, waarmee we in 1 keer een vijfdaagse dosis toedienen. Het paard staat dan ongeveer dertig minuten aan dit infuus. Een gedeelte wordt uitgescheiden door de nieren, een ander gedeelte komt aan bij het botweefsel en beïnvloedt de balans.

 

NA DE BEHANDELING

Het vervolg is moeilijk waterdicht voorspelbaar. Het maximale effect wordt meestal na 2 tot 3 maanden bereikt en kan 6 maanden tot een jaar aanhouden. Uiteraard is Tildren een onderdeel van de aanpak, soms moet ook de belasting van het paard aangepast worden.

Het lijkt slechts sporadisch voor te komen, wij zagen het zelf nog nooit, maar er is soms lichte koliek gezien tijdens of vrij snel na toediening van het infuus. Hou het paard dus ook nog even na behandeling in de gaten. Kramperigheid gaat hier doorgaans al weg met even stappen.