Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Wat is een tildreninfuus

 

EEN TILDREN INFUUS VOOR REMMING VAN BOTAFBRAAK

 

Afbraak en opbouw van bot is een normaal proces, dat elkaar perfect aanvult. Het zorgt er voor dat bot in de loop der tijd zich zelf vervangt.

Dit proces kan positief of negatief worden beinvloed. Denk bij een positieve invloed aan gezonde voeding en het effect van beweging. Denk bij negatieve invloed aan ontstekingsprocessen.

Bij ontstekingsreactie, ontstaat er disbalans in de verhouding botaanmaak en -afbraak. Zo kan het te veel gaan afbreken en wordt de structuur van het bot minder goed.

Bij teveel afbraak ontstaat botontkalking (osteoporose). Vaak is dat op latere leeftijd, soms helaas al op jongere leeftijd. Een zeer zware verkeerde belasting (zoals een harde klap) kan dit proces ook in werking brengen.

Het is een proces dat we natuurlijk graag willen stoppen. Tildren geeft enige rem op de afbraak van bot.

Tildren is afkomstig uit de humane geneeskunde. De stof tiludrunaat is een remmer voor de afbraak, waardoor de opbouw van bot relatief sneller kan gaan verlopen. Naast het remmen van botafbraak heeft Tildren ook een pijnstillende werking bij botpijn.

 

TOEPASSING

Tildren kan dan helpen bij bepaalde problemen, in bepaalde stadia. Denk aan spat, of een ontsteking tussen wervels, hoefkatrol en artrose in de rug, hals of het SI gewricht.

We passen Tildren natuurlijk het liefste al toe bij beginnende botproblemen. Het is geen tovermiddel, maar omdat er vaak positieve resultaten zijn, kan dit middel het proberen wel waard zijn.

Als het middel goed aan slaat, trekt de pijn vaak beter weg en gaat verbetering in de groei situatie ook vrij snel.   

 

 

 

DE TOEDIENING

Tildren kan in vijf injecties toegediend worden. Andere, goedkopere optie is dat we een infuus maken, waarmee we in 1 keer een vijfdaagse dosis toedienen. Het paard staat dan ongeveer dertig minuten aan dit infuus. Een gedeelte wordt uitgescheiden door de nieren, een ander gedeelte komt aan bij het botweefsel en beïnvloedt de balans.

 

NA DE BEHANDELING

Het vervolg is moeilijk waterdicht voorspelbaar. Het maximale effect wordt meestal na 2 tot 3 maanden bereikt en kan 6 maanden tot een jaar aanhouden. Uiteraard is Tildren een onderdeel van de aanpak, soms moet ook de belasting van het paard aangepast worden.

Wij zagen het zelf nog nooit, maar er is soms lichte koliek gezien tijdens of vrij snel na toediening van het infuus. Daarom moet het paard na behandeling even extra in de gaten gehouden worden. Een eventuele kramperigheid zal doorgaans al weg zijn, nadat het paard even gaat stappen.