Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Peesblessure: stamcel, PRP of shockwave?

10 oktober 2022

Brochures vullen met beloftes is makkelijker dan daadwerkelijk gaten in pezen vullen. De daadwerkelijke praktische doorgroei van dit veelbelovende onderwerp naar goed bruikbaar middel, bleef langere tijd uit.

Reden was dat stamcellen voor peesherstel voor effectiviteit bij voorkeur goed op tijd toegediend worden. Dat stond lange tijd haaks op de zeer lange bewerkingstijd die nodig was, om de cellen goed klaar voor dit gebruik te maken. 

Zo een tekortkoming is natuurlijk in te halen, maar dat kost tijd. Via een nieuw stuk productontwikkeling hebben alle meer gespecialiseerde praktijken nu veel verder gedifferentieerde stamcellen voor peesweefsel in een koelvat liggen. Het is altijd gebruiksklaar, opgeslagen direct naast onze behandelruimte.

Daarmee is de praktische barriere voor effectievere stamcelbehandeling bij paardenpezen nu ook verleden tijd. Zo zien we nu op hele concrete controlebeelden dat deze stamcellen nu daadwerkelijk praktisch goed bijdragen aan beter peesweefselherstel.

Een paard staat hele dagen op zijn benen en ligt nauwelijks. Een langdurig pijnvrij en blij bewegend paard is het toppunt van paardengeluk. Startend conditieverlies in peesweefsel staat daar 100% haaks op en het is dus echt super leuk om te zien dat deze behandeling nu daadwerkelijk goede resultaten geeft.

Om scherp te bepalen of een paard veel baat bij stamcellen kan hebben, doen wij er alles aan bewegingsonderzoek zo nauwkeurig en scherp mogelijk uit te voeren. Bij een eventuele peesblessure verteld een echo onderzoek ons vervolgens hoe we herstel in de specifieke situatie het allerbeste kunnen "boosten". Een keuze voor stamcel of bijvoorbeeld PRP en combinatie met shockwave of laser hangt dan af van de exacte echobeelden en omstandigheden.

Dat stamcel herstel van een pees geen loze belofte is maar goed herstel kan "boosten" staat inmiddels als een paal boven water. Helaas blijft het nog belangrijk dat pezen snel behandeld worden, bij twijfels op tijd overstappen naar gedegen bewegingsonderzoek blijft dus belangrijk maar kan nu weer iets sneller extra paardjaren gaan opleveren.

Meer informatie over stamceltherapie bij pezen vind je hier.