Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Uitleg PRP behandeling

 

PRP

Plaatjesrijk plasma (PRP) therapie is een technologie die tot doel heeft het proces van weefselgenezing te verbeteren. Bloedplaatjestherapie wordt zowel in de veterinaire als in de humane geneeskunde steeds vaker ingezet.

Indien de blessure van uw paard in aanmerking komt voor een PRP behandeling (dat hangt af van het exacte type blessure), volgt hier vooraf enige uitleg wat er gaat gebeuren. De totale behandeltijd duurt ongeveer 45 minuten. Het paard heeft er niet zoveel last van en staat rustig in de stand, maar wij moeten in die tijd flink doorwerken.

 

 

Terwijl het paard in de stand staat, scheren we een stukje bij de hals kaal, maken dit steriel en nemen wat bloed af. Dat bloed gaan we in de andere kamer mixen en gaat daarna de centrifuge in.

We scheiden de bloedplaatjesfractie en concentreren het door middel van centrifugeren. Zo ontstaat plasma, met een hoge concentratie bloedplaatjes. In de bloedplaatjes zitten groeifactoren en ontstekingsmodulatoren. Dit in spuiten kan de ingroei van bloedvaten en collageenproductie verbeteren en remt de ontsteking. Zo stimuleren we vorming van granulatieweefsel.

Het paard krijgt sedatie en plaatselijke verdoving, de assistente houdt een ander been vast en onder echobegeleiding spuiten we het terug op de plaats van het letsel.

PRP doen we bijna altijd op de praktijklocatie, waar we alles bij de hand hebben en echt schoon en rustig kunnen werken. Onze stand is heel prettig, want we willen dat het paard zo zeker mogelijk stil blijft staan, tijdens het inspuiten.

PRP is lichaamseigen en voor het paard een vrij eenvoudige ingreep. Het is erg jammer dat PRP niet bij alle type blessures werkzaam is. Een PRP wordt dus altijd pas gedaan, nadat de blessure goed beoordeeld is.

Na behandeling gaat er uiteraard een verbandje om en kan het gelijk mee naar huis, zodra het roesje uitgewerkt is.

 

 

 

GEBRUIK VAN WACHTBOXEN MOGELIJK

Als vervoer overdag niet makkelijk te regelen is, of u bijvoorbeeld niet zeker weet of het paard gelijk makkelijk de trailer op gaat lopen, dan kan een aanwezigheid van een vast tijdstip en een te snel tikkende klok zeker stress geven. In dat geval zal het vaak relaxter werken, het paard al iets eerder te brengen en in een van de wachtboxen te zetten. Dat kan vroeg in de ochtend maar ook een dag van te voren, net wat uitkomt. Meldt het wel even van te voren.

Is het paard alleen nog wat onzeker, dan staat het bij ons niet alleen op stal, maar heeft gelijk uitzicht op andere paarden. U kunt eigen voer mee nemen of wij voeren het paard, er zijn stro en vlasboxen.