Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Uitleg PRP behandeling

 

Uitleg PRP behandeling

Een PRP behandeling paard (Plaatjes Rijk Plasma) heeft tot doel heeft het proces van weefselgenezing te verbeteren. Bloedplaatjestherapie wordt bij veel paarden en in de humane geneeskunde gebruikt.

PRP wordt gebruikt bij een peesblessure en bij osteoatritis. Het probleem bij een peesblessure is, dat dit stuk weefsel slecht doorbloed is. Het is helaas een feit dat herstel van een peesblessure daardoor langzaam gaat en het terugkerende weefsel minder kwaliteit heeft. Het stukje dat terug komt is minder elastisch dan het originele weefsel. Dat maakt de pees bij verder gebruik kwetsbaarder.

Bij gebruik van PRP spuiten we onder echobegeleiding plasma in, hierdoor neemt de kans op kwalitatief beter herstel toe.

Niet iedere peesblessure leent zich voor PRP, dat hangt af van het exacte type blessure, wat moeten als het ware een echt gat hebben, het is dus belangrijk dat er eerst goede echobeelden zijn gemaakt om geschiktheid te beoordelen. Ook moet de blessure voldoende recent zijn. Het is het pakket dat we nodig hebben voor het mixen van het bloed, dat PRP geen heel goedkope maar wel een behandeling met hogere kans op gewenst resultaat maakt.

Indien de peesblessure van het paard goed in aanmerking komt voor een PRP behandeling en de eigenaar wil deze route nemen, volgt hier uitleg over wat er dan gaat gebeuren bij het paard.

 

Uitleg PRP paard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOE VERLOOPT DE PRP BEHANDELING ?

De totale behandeltijd duurt ongeveer 45 minuten. Het paard heeft er niet zoveel last van en staat rustig in de stand.

Terwijl het paard in de stand staat, scheren we een stukje bij de hals kaal, maken dit steriel en nemen wat bloed af. Dat bloed gaan we in de andere kamer mixen en daarna gaat het de centrifuge in. We scheiden de bloedplaatjesfractie en concentreren het door middel van centrifugeren.

Zo ontstaat plasma, met een hoge concentratie bloedplaatjes. In de bloedplaatjes zitten groeifactoren en ontstekingsmodulatoren, kortom gerichte voeding. Dit gaan we in spuiten om de ingroei van bloedvaten en collageenproductie te verbeteren en ontsteking te remmen. Zo stimuleren we vorming van granulatieweefsel.

Het paard krijgt sedatie en plaatselijke verdoving, de assistente houdt een ander been vast en in rust en onder echobegeleiding spuiten dus het plasma in op de plaats van het letsel.

PRP doen we bijna altijd op de praktijklocatie, waar we alles bij de hand hebben en echt schoon en rustig kunnen werken.

 

NA PRP

PRP is lichaamseigen en voor het paard is het een vrij eenvoudige ingreep. Na behandeling gaat er uiteraard een verbandje om en kan het paard gelijk mee naar huis, zodra het roesje uitgewerkt is.

 

GEBRUIK VAN WACHTBOX ?

Als vervoer overdag niet makkelijk te regelen is, of je bijvoorbeeld niet helemaal zeker weet of het paard heel snel de trailer op gaat, dan kan een behandeltijdstip natuurlijk enige stress geven. Dan kunt u in overleg met de assistente ook het paard al eerder brengen. Er zijn boxen met stro en vlas.