Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Controleren zadelboom

 

Het controleren van de boom

Bevat uw zadel een boom, dan is het goed te weten hoe u ook tussen de bezoeken van zadelmakers om, zelf kunt controleren of hij nog heel is. De meeste zadels hebben een boom aan de binnenkant. Vroeger was deze altijd van hout, letterlijk een stuk uit een dikke boomstam, tegenwoordig wordt vaak ander materiaal gebruikt. Het overstappen naar andere materialen gaf voordelen in comfort voor ruiter en paard, maar ook het nadeel dat breuk vaker kan voorkomen. Bij breuk of beschadiging kan de boom het vermogen verliezen de druk van een ruiter over het juiste gebied te blijven verspreiden. Hieronder leggen we even uit hoe u tussen de bezoeken van de zadelmaker, ook zelf kunt controleren of de boom heel is.

 

COMBINATIES VAN MATERIALEN

Bomen zijn tegenwoordig vaak allerlei combinaties van materialen, dunne laagjes hout over elkaar heen, plastic materialen, koolstofvezel enz. Het doel is altijd het materiaal dun en licht te houden, maar toch sterk.

 

zadelbomen voor onze stal

 

DE KRACHTVERDELING KOMT UIT DE BINNENKANT

Wij zien in de praktijk regelmatig paarden met boomproblemen. Niet alle paarden gaan duidelijk protesteren bij overlast, dus veelal heeft de ruiter dan de klacht dat het paard minder fijn is gaan bewegen. We zien boomproblemen niet alleen bij de goedkope merken maar ook bij de duurdere en populaire merken. Vervolgens niet alleen bij oude zadels, maar ook bij nieuwere. Zelfs bij zogenaamde onbreekbare boom zagen we ooit een dikke scheur. De fabrikant bleef tot het laatste moment aangeven dat breuk onmogelijk, tot hij de scheur zelf zag.

Luister naar uw paard en niet naar brochureteksten. Besef dat veel bomen niet exact passen en dat de praktijk moet aantonen hoe het materiaal na enige jaren nog werkt.  Gaan we uit  10 willekeurige dressuurzadels de boom eruit trekken, dan gaan we vaker zien dat de boom voor geen meter past en de kussens deze pasvorm bijsturen. Een flexibele boom die niet exact past krijgt langdurig veel extra druk op het materiaal.  

Gelukkig zit er bij de meeste zadels een lange garantietijd op de boom. Bij sommige zadels is er zelfs een levenslange garantie voor de eerste eigenaar. Dat is heel fijn. Het enige dat dan nog wel belangrijk is, is dat ruiters een breuk of verlies van kracht zo snel mogelijk zelf op merken, zodat het paard geen mentale- of lichaamsklachten op bouwt.

 

ZELF EEN BREUK VOELEN

Feit is dat bomen zich bij het losraken of breken, niets aantrekken van de datum waarop de afspraak met de zadelmaker in de agenda staat. Bij twijfel of een vreemd piepje in het zadel of het paard wordt opeens overduidelijk niet zo blij bij op zadelen enz, wil je zelf ook even goed kunnen voelen. Hier meer uitleg over hoe de binnenkant in elkaar steekt, hoe je snel een eerste controle kunt doen.  

 

WAT JE MOET WETEN

Bomen worden vaak versterkt via staal. Dat staal kan scheuren of los gaan.

 

 

WAT KAN STUK GAAN?

Allereerst moet je weten wat er stuk kan zijn in een boom. Natuurlijk de boom zelf, maar meestal zitten problemen in het ijzer. Binnenin het zadel worden bomen steviger gemaakt met ijzer. Op de kop zit soms ijzer en onder de voorpunt zit nagenoeg altijd ijzer. Men noemt het afwisselend kopijzer, gulletplate of headplate.

Vervolgens is er vaak nog een “spring”, de versteviging onder de benen van voor naar achteren over de onderzijde van de boom.

Alle ijzer wordt bevestigd met nagels of schroeven. Komt er veel druk op, dan kan daar speling in komen. Ook kan metaalbreuk voor komen. Ooit kregen we een leverancier die probeerde zijn ijzeren plaat lichter te maken, het werd heel mooi licht, maar na enige tijd bleek het niet drukbestendig en kwam opeens in een goed merk heel veel breuk.

HET LIGT NIET AAN MIJN ZADEL

Zadelproblemen krijgen effect op het paard. Medische problemen hebben ook effect op het paard.  "Mijn zadel past, daar ligt het echt niet aan, zoek direct medisch", horen wij dan. Het punt is dat medische behandelingen oorzaken van buitenaf niet gaan oplossen.

We zagen bij zogenaamde niet-zadelproblemen scheuren in plastic bomen, losse nagels in de bomen onder ruitergewicht die piekpunten doorgeven in de druk naar het paard. Wat we ook zagen zijn zadels die in een zadelpers onbewust scheef geduwd zijn. We zagen zadels van een goed merk met spontane productiefouten. Hoe langer je zadels controleert, hoe vaker je ervaart dat zadels handwerk zijn en kwaliteitscontrole in de fabriek ook mensenwerk. Kleine veranderingen in het productie- of inkoopproces kan al tot veranderingen in een zadel gaan leiden.

Daarom is het belangrijk objectief naar zadels te kunnen kijken. Simpelweg omdat ze wel met regelmaat problemen veroorzaken en deze oorzaak nou net het makkelijkst op te lossen is.  

 

 

Het kan zijn dat je in het kussenkanaal of onder de kussens echt niets voelt. Dan is het een plastic zitting. Voelt u de veer lopen, dan heeft u een “spring tree”. Nu je dit weet, kun je de punten ook makkelijker zelf controleren.

 

 

Uitslag bij de zadelmaker

Het is belangrijk te weten dat breuk echt niet alleen bij hele oude goedkope zadels voorkomt. Voel hoe het zadel aan het begin voelt. Voelt u later nieuwe vreemde dingen die u eerder niet voelde, ga dan met het zadel naar de zadelmaker. Hij kan het zadel openmaken en de schade beoordelen. Veel breuken kunnen worden hersteld, maar is er geen garantie meer, dan zal het soms nodig zijn afscheid van het zadel te nemen.