Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Niet meer, niet minder

NIET MEER EN NIET MINDER

Dat is de missie in ons werk, de gedachte die ons handelen sterk beinvloed. Bij problemen vinden wij het erg belangrijk dat je als eigenaar goede hulp kunt krijgen, waarbij niet het aanbod van dienstverlener maar overzicht in de oplossingen centraal staat.

De naam "Paardendokters", zegt het al. Patienteigenaren kunnen er bij ons altijd volledig op vertrouwen, dat we pimair altijd blijven handelen vanuit de visie van een arts. We zijn ook trots op ons beroep, want we koesteren de verschillen die we kunnen maken voor een paard bij een veelvoud aan medische problemen zoals bijvoorbeeld kleinere blessures, lelijke wonden, verschillende infectievormen, forse maagzweren of verschillende koliekvormen. Maar ook onze kennis over preventie, osteopathie, zadelpassen, thermografie, voedingsadviezen en lymfedrainage zijn ter completering van adviezen. Het helpt ons bij het op stellen van een stappenplan.

Het grote voordeel van een brede horizon is de mogelijkheid een paard via meerdere brillen te bekijken, via geneeskunde en via aangrenzende gebieden die in praktijk goed lijken te werken. Want wat wij graag leveren als artsenpraktijk is exact die zorg die we zelf ook graag zouden ontvangen: "niet meer, maar gelijkertijd ook zeker niet minder middelen en oplossingen, dan nodig". 

DE EERSTE LIJN ALS BASIS

In de (paarden)geneeskunde maakt men onderscheid in eerstelijns (bijv wonden, spoedgevallen), tweedelijns (rontgen, echografie en staande operaties), en derdelijns geneeskunde (buikoperaties, MRI enz). De lijnenopbouw is eigenlijk heel eenvoudig, kan het in de eerste lijn niet opgelost worden, dan ga je naar de tweede en in uitzonderlijke gevallen of voor specialistische operaties naar de derde.

Hans begon in 1996 met zijn werk als paardenarts. Toen Hans begon met werken, startte hij in de eerstelijns zorg bij een bestaande praktijk. Op de eerstelijns dienstverlening wordt vaak wat neergekeken. Sommige mensen, soms zelfs artsen die net afgestudeerd zijn, denken dat het "huisartsenwerk" op stallen of de eerste analyse van kreupelheden, altijd hele makkelijke standaardwerkjes betreft. Het lijkt allemaal minder "high tech", dan bijvoorbeeld leuke operaties of het maken van een MRI scan.
Voor een dierenarts is de eerstelijn echter het fundament, kiezen voor te veel of te weinig geneeskunde kan soms grote verschillen voor het paard maken. Om een goede allround eerstelijns dierenarts worden heb je flink wat patienten, nascholing en ervaring nodig. 

DOORGROEI IN DE TWEEDE LIJN

Nadat Hans in 2004 voor zichzelf was begonnen en in 2007 zijn eigen praktijk in Zwaanshoek was gestart met volop mogelijkheden voor kreupelheidsonderzoek, verdiepte hij zich ook steeds meer in het maken van echo's en rontgenfoto's. Er werd steeds meer geinvesteerd in steeds geavanceerdere apparatuur en ook alle modules van de ISELP (intensief traject voor kreupelheidsonderzoek) werden doorlopen om zoveel mogelijk uit beeldvormende diagnostiek te kunnen halen.
Ook kwam er superleuk werk overvliegen uit de derde lijn, namelijk de ontwikkeling om staand de achterste kiezen bij een paard te kunnen trekken. Alle staande gebitsingrepen die er zijn, doen we inmiddels en in de toekomst verwachten wij dat er nog meer nieuwe ingrepen volgen. We hebben goede contacten met chirurgen uit de derde lijn, maar een operatiekamer inrichten, staat nog altijd niet op ons lijstje.

ONTWIKKELINGEN

Zoals met het ontwikkelen van nieuwe mobiele apparatuur en technieken is gebleken komen er in de eerstelijn steeds meer diensten bij vanuit de tweedelijn. Luchtzakspoelingen en maagscopien kunnen inmiddels ook prima bij u op stal gedaan worden.
Met deze vooruitgang in de wetenschap verwachten we eigenlijk dat na verloop van tijd de tweedelijn nagenoeg geheel binnen de eerstelijn komt te liggen. Inmiddels weten we ook dat het prima te doen is om in de loop der jaren meerdere "specialisaties" in 1 hoofd te combineren.
Naast uitbreiding vanuit de tweedelijn wordt ook binnen de eerstelijn steeds verder uitgebreid. Een niet zo grote maar in de praktijk belangrijke uitbreiding is de cursus voedingsadvies die Hendrike heeft gevolgd. Ziekte en voeding liggen dicht bij elkaar, hooi testen, verbeteren van de totale balans in de voeding, we boeken er zeker successen mee. Iets waar we in de traditionele geneeskunde niet verder mee kwamen waren de paarden die niet kreupel bleken maar het toch onder het zadel niet lekker deden. We voegden daarom niet alleen osteopathie aan onze eerstelijn toe maar zorgden er ook voor dat we qua kennis van zadels boven het maaiveld gingen uitsteken. Strikt genomen geen geneeskunde, maar we merken dat het toegenomen inzicht ons in de praktijk echt helpt om paarden beter in beweging te krijgen.

Daarnaast zijn we ook in de loop der tijd dingen heel bewust niet gaan doen. Zo investeerden we niet in kennis mbt embryotransplantaties en staan we niet op de lijst voor fokkerijkeuringen. De fokkerij en de verdere handel hieropvolgend is in onze regio relatief veel te klein. Ook investeren we niet in een eigen operatiekamer en/of eigen MRI, scintigrafie of CT. Mocht dit soort extra aanvullend onderzoek of een operatie echt nodig zijn, sturen we patienten door naar collega klinieken. Het aantal paarden die dit soort dure onderzoeksapparatuur in praktijk daadwerkelijk nodig gaan hebben is, gelukkig voor de paardeneigenaren, beperkt. De meeste problemen vinden we met goed onderzoek en onze eigen echo en rontgenapparatuur al

Door de huidige praktijkopzet kunnen wij uiterst efficient werken en veel kwaliteit leveren. De totale eerstelijn wordt bij ons door vier artsen gedragen, de geleidelijke verschuivingen in lijnen kunnen we nu heel goed verwerken in de dagelijkse werkzaamheden. Bij diverse onderzoeken op stal gaat er direct genoeg tweedelijns ervaring en kennis mee.Voor ons is het echter niet efficient (met mobiele apparatuur) het hele land door te reizen. De dienstverlening hebben we dan ook tot onze werkregio moeten beperken. Paarden die gestald staan buiten de regio, kunnen wel bij ons terecht op onze praktijklocatie.

 

 

.