Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Niet meer, niet minder dan handig

 

NIET MEER, NIET MINDER GENEESKUNDE DAN HANDIG

Paarden zijn op alle fronten onze passie. 

Een goede toepassing van geneeskunde, is natuurlijk niet meer, maar ook niet minder diergeneeskunde dan handig.

Wat klinkt dat eenvoudig! Om het in praktijk atlijd tot stand te gaan brengen, is echter dagelijks wel meer nodig, dan alleen een uitgesproken wens. 

 

ARTSEN IN HART EN NIEREN

De naam "Paardendokters", zegt het al. In hart en nieren, zijn we arts.

Waar mogelijk houden we het graag concreet en werken we bij voorkeur met oplossingen die praktisch echt helpen waar mogelijk narigheid bij het paard te voorkomen, op te lossen of te verzachten.

Natuurlijk zijn artsen niet al-wetend en kunnen artsen helaas nog niet overal bij helpen. 

Wij houden graag focus op goede toepassing van diergeneeskunde en alles wat in veel gevallen praktische effectiviteit kan verhogen.

    

HULP BIJ DE DOSERING

Dat betekent dat we ook willen voorkomen, dat uw paard onterecht medisch onderzocht wordt of langer behandeld moet worden, dan noodzakelijk. 

Daarom studeerden we zelf ook de uitgebreide versie van osteopatie, hebben we extra kennis over gerichtere voeding, kennen we bij zadelpassen inmiddels alle addertjes onder het gras, weten we alles over problemen die gebitten kunnen geven enz. 

We houden zeer er zeker niet van alles onnodig te controleren, maar inzicht in deze gebieden helpt ons overzicht te vormen en een probleem medisch nooit groter te gaan maken, dan het medisch is.

Bij sommige echt medische problemen is er qua aanpak een goedkopere en een duurdere aanpak of nog een middenweg. Ook hier geven we graag een objectief beeld van alle opties en alle voor- en nadelen. Vervolgens respecteren we uw keuze, mits niets doen natuurlijk nooit gaat leiden tot dierenmishandeling.

 

DE RUWE LIJNEN IN DIERGENEESKUNDE

Om beeld te geven wat we wel en niet voor u kunnen betekenen, geven we even een korte uitleg over "de lijnen in diergeneeskunde".

In de (paarden)geneeskunde maakt men onderscheid in eerstelijns (bijv wonden, ziekten, spoedgevallen, gebitten enz), tweedelijns (kreupelheden, inwendige onderzoeken en staande operaties, echografie, rontgen), en derdelijns geneeskunde (liggende operaties, MRI, CT enz).

Wij zijn zeer ervaren en uitgebreid ingericht voor inventarisatie en behandeling in de eerste en de tweede lijn.

We investeren niet in een eigen operatiekamer en/of eigen MRI, scintigrafie of CT. Er zijn landelijk gezien al genoeg aanbieders van derdelijns werk, het aantal paarden die dit soort aanvullende dure medische onderzoeksapparatuur in praktijk daadwerkelijk nodig gaan hebben is, is gelukkig erg klein. Mocht dit soort extra aanvullend onderzoek of een operatie wel handig blijken te zijn, dan heeft u alle tijd om te bedenken of u dat wilt. Zo ja, dan sturen we uiteraard alle reeds verzamelde medische gegevens door.

 

VOOROP IN ONTWIKKELINGEN EERSTE EN TWEEDE LIJN

Via het ontwikkelen van nieuwe mobiele apparatuur en technieken waren er de afgelopen jaren stevige verschuivingen naar de eerste en tweede lijn. Er kwam nog veel meer kennis over  de betekenis van echobeelden, we gingen werken met luchtzakspoelingen, maagscopieen, equimoves sensoren, heel veel extra tangen om kiezen mee te trekken, gingen stamcellen inspuiten, er waren heel veel onderzoeken om te lezen enz.

Wat werkt, pakken we op. Dat gaat snel. Wat hier een paar jaar geleden echt ondenkbaar in de tweede lijn was, is nu al weer heel normaal...

Ons pakket dienstverlening wordt echter door meedere artsen gedragen, de geleidelijke verschuivingen in lijnen konden we zo heel goed verwerken in de dagelijkse werkzaamheden. Op onze praktijklocatie, dragen we ook onderling veel kennis over.

Soms is het erg fijn, dat er steeds meer onderzoek ook op stal kan plaatsvinden. We zorgen er voor, dat naast onze apparatuur altijd gedegen tweedelijns kennis staat. Soms blijft het echt veel beter naar de praktijklocatie te komen. We zorgen er voor dat we geen dingen op stal gaan doen, als dit ten koste gaan van kwaliteit in het werk.

 

DINGEN DIE WE NIET DOEN

Daarnaast zijn we ook in de loop der tijd dingen heel bewust niet gaan doen. Zo investeerden we niet in kennis met betrekking tot embryotransplantaties en staan we niet op de lijst voor fokkerij keuringen. De fokkerij en de verdere paardenhandel hierdoor, is in onze regio relatief te klein om de extra kosten bij deze dienstverlening acceptabel voor ons te maken.

We maken onze werkregio niet groter, dan handig. Een dierenarts die heel veel extra kilometers moet rijden, kan in die reistijd niet werken als dierenarts. Onze werkregio houden we bewust beperkt, zodat we met spoedgevallen niet te ver weg zijn!

Feit blijft dat we ook in onze kleinere regio, een beroep hebben waar we veel kilometers maken. Onze VW caddies zijn CO2 neutraal of op groen gas en we besteden veel aandacht aan het kunnen rijden van logische routes.

Wat we ook niet doen, is ieder wissewasje bij het paard onder ladingen antibiotica gooien. Natuurlijk schrijven we het voor als nodig, maar we maken er geen potje van, want onnodig gebruik is onnodig belastend voor het systeem van het paard.

 

DE KOERS

Het doel, niet minder of meer diergeneeskunde dan handig, is dus echt op heel veel plaatsen in onze praktijkuitvoering terug te vinden.

Dat is exact de hulp die we zelf ook zouden willen 

 

 

 

 

 

 

.