Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Niet meer, niet minder dan handig


ARTSEN IN HART EN NIEREN

De naam "Paardendokters", zegt het al.

We houden van reguliere geneeskunde. In hart en nieren denken we als arts.

Echter, om meer volledige voorlichting en begeleiding te kunnen geven volgden we naast veel reguliere ook nog wel eens aanverwante opleidingen en soms zijn deze zelfs best alternatief te noemen.

Dat maakt ons niet uit, wat werkt voor paarden, werkt.

De paardenhouderij werkt hard aan verdere verhoging van welzijn. We herhalen vaak dat dat verder gaat dan leefruimte en sociaal contact. Paarden zijn van nature vluchtdieren maar er zijn vandaag de dag geen jagers meer, die zieke en zwakke exemplaren selecteren. Het hedendaagse paard staat niet in de natuur. Sterker, wij komen dagelijks bij paarden die de natuur al lang opgepeuzeld zouden zijn, maar door goede zorg van eigenaren nu vrolijk rondlopen in semi-natuurlijke omstandigheden. Met eigenaren die de focus hebben op het voorkomen van chronische pijn en ongemak.

Door goed overzicht te hebben op alle onderzoeksmogelijkheden en behandelroutes, kunnen we per individueel paard kiezen wat in een bepaalde situatie het beste past.

 

OBJECTIEF ADVIES

Bij sommige echt medische problemen is er qua aanpak soms zowel een goedkopere en een duurdere aanpak of nog een middenweg.

Ook hier geven we graag een objectief beeld van alle opties en alle voor- en nadelen.

Vervolgens respecteren we uw keuze, mits niets doen natuurlijk nooit gaat leiden tot dierenmishandeling.
 

DE RUWE LIJNEN IN DIERGENEESKUNDE

Om beeld te geven wat wij wel en niet voor u kunnen betekenen, geven we even een korte uitleg over "de lijnen in diergeneeskunde".

In de (paarden)geneeskunde maakt men onderscheid in eerstelijns (bijv wonden, ziekten, spoedgevallen, gebitten enz), tweedelijns (kreupelheden, inwendige onderzoeken en staande operaties, echografie, rontgen), en derdelijns geneeskunde (liggende operaties, MRI, CT enz).

Wij zijn zeer ervaren en uitgebreid ingericht voor inventarisatie en behandeling in de eerste en de tweede lijn.

We investeren niet in een eigen operatiekamer en/of eigen MRI, scintigrafie of CT. Er zijn in Nederland al relatief veel aanbieders van derdelijns werk. Het aantal paarden die dit soort aanvullende dure medische onderzoeksapparatuur in praktijk daadwerkelijk nodig gaan hebben is, is gelukkig erg klein.

Wij concentreren ons volledig op het leveren van een hoog werkniveau in de eerste en tweede lijn. Blijkt een keer dat verder aanvullend onderzoek of een liggende operatie wel handig te wordt, dan heeft u gedegen reden, alle voorinformatie en alle tijd om te bedenken of en waar u dat wilt.

 

VOOROP IN ONTWIKKELINGEN EERSTE EN TWEEDE LIJN

Door het vele werken in de tweede lijn op onze klinieklocatie, hebben we in de loop van vele jaren hier zeer veel ervaring in opgebouwd.

De laatste jaren zagen we dat door het ontstaan van nieuwe mobiele apparatuur en technieken de eerste en tweede lijn steeds verder in elkaar aan het groeien is. Het maken van echobeelden, luchtzakspoelingen, maagscopieen kunnen we nu ook op stal voor u doen. Het is erg fijn, dat er steeds meer onderzoek ook op stal kan plaatsvinden. Denk aan bepaalde spoedgevallen, paarden die niet makkelijk laden, besmettelijke ziekten enz.

Via onze langdurige werkervaring in de tweede lijn kunnen wij regelen dat er naast deze apparatuur, dan ook daadwerkelijk de adequate kennis mee komt. 

Toch kan nog steeds niet altijd alles goed mobiel. Nog niet alle apparatuur kan er tegen langdurig in auto's rond te hobbelen en men heeft op stal helaas nooit de hoeveelheid stroom die wij op de praktijk trekken via speciaal aangelegde stroomkabels. Bij sommige handelingen werken we graag met een stand en volledige rust op de werkplek.

Maar wat goed mobiel kan, kan nu dus op praktijk en mobiel.

 

WERKEN AAN EFFICIENCY VOOR DE EIGENAAR

Onze focus ligt volledig op het werkniveau in de eerste en tweede lijn zo hoog mogelijk op te voeren. We werken graag samen met derde partijen die hetzelfde doen in de derde lijn. Zo ontstaat namelijk op alle fronten verhoging en dat is mooi.

In de tweede lijn zitten hele mooie ontwikkelingen, die echt nuttig zijn. Uiteraard zijn we als een van de eerste partijen droespaarden op stal gaan spoelen. Bij maagscopie kunnen we gelijkertijd ook alle biopten maken, steeds meer opties bij bloedonderzoeken enzovoorts. We lopen voorop bij het gebruik van sensoren bij bewegingsonderzoek. De reden is zeker niet dat we de bijbehorende rode bandages zo mooi vinden. Het is voor paarden en eigenaren belangrijk dat we bij bepaalde onregelmatigheden eerst zo exact mogelijk mogen zoeken. Goede omgang met sensoren en data helpen ons namelijk nog nauwkeuriger onderscheid te maken waar eventueel verder te zoeken aan de binnenkant. Het is dan basis voor veel efficienter vervolgonderzoek, scherpere diagnoses en dus beter gerichte behandelplannen. Werken met sensoren is praktisch zeker niet altijd zo eenvoudig als het klinkt, maar de beloning in het zoektraject, is er praktisch te vaak. In praktijk zo vaak, dat wij na intensief gebruik al zeker weten dat sensoren, een van de mooiste ontwikkelingen in de tweede lijn is.

Een ander voorbeeld is dat ons assortiment extra tangen om staande kiezen mee te kunnen trekken, steeds groter groeide. We zijn geen verzamelaars, maar er kwam steeds weer een nieuw handig tangetje op de markt en we hebben hier zo graag steeds het beste materiaal. Zo zorgen we dat een paard dat voor het trekken niet op tafel hoeft, niet alsnog onnodig op tafel beland.

Alles wat voor de eigenaar en paard een keer daadwerkelijk toegevoegde waarde kan geven, pakken we op. En dat gaat snel. Wat een paar jaar geleden echt ondenkbaar in de tweede lijn was, is nu al weer heel normaal...

 

NIET MEER, NIET MINDER GENEESKUNDE DAN HANDIG

Paarden zijn onze passie. Diergeneeskunde zetten we daarom echt graag zo gericht mogelijk in.

Daarom studeren we voortdurend bij, het liefst op het gebied van diergeneeskunde. Maar we houden ook van praktische handigheid. Dus we volgden zelf ook opleidingen manuele therapie, denk aan osteopathie, chiropractie, lympfedrainage enz. We volgden zelf extra kennis over gerichtere voeding, hebben we heel veel bijgeleerd over zadelpassen van gerenomeerde zadelpassers, iedere arts heeft zich verder verdiept in het gebit, we leren hoe we wetenschappelijke onderzoeken extra kritisch moeten beoordelen, verdiepen ons in biomechanicabeelden via sensoren enzovoorts. Kortom, ook via de randgebieden bouwen we graag aan kennis.

De reden: ons vak is heel gewoon leuk en overzicht maakt het allemaal nog leuker. Juist door het hebben van totaaloverzicht weten wij inmiddels ook best wel goed, wanneer het handig is diergeneeskunde wat minder of juist weer wat meer aan het woord te laten.

 

EEN TEAM

Dit zou allemaal niet haalbaar geweest zijn, als we geen enthousiast team hadden dat altijd voor elkaar klaar staat en iedereen eigen interessegebieden heeft, die gelukkig elkaar niet altijd volledig overlappen. Iedere medewerker heeft zo zijn eigen speerpunten. Samen zorgen we er voor dat een paard die kennis toekomt, die op het op dat moment nodig heeft.

 

DINGEN DIE WE NIET DOEN

Daarnaast zijn we ook in de loop der tijd dingen heel bewust niet gaan doen. Zo investeerden we niet in kennis met betrekking tot embryotransplantaties en staan we niet op de lijst voor fokkerij keuringen. De fokkerij en de verdere paardenhandel hierdoor, is in onze werkregio relatief te klein om de extra kosten en inspanningen voor deze dienstverlening acceptabel voor ons te maken.

We hebben een spoeddienst voor onze eigen klanten. Onze werkregio houden we bewust beperkt, zodat we met spoedgevallen voor onze eigen klanten niet te ver weg zijn. Een hond kun je altijd makkelijk op de achterbank neerleggen en even snel naar de spoedkliniek rijden. Bij paarden kan dat lastiger worden.

Feit blijft dat we ook in onze kleinere regio, een beroep hebben waar we dagelijks heel veel kilometers maken en dus millieubelastend zijn. We besteden veel aandacht aan het kunnen rijden van logische routes. Onze VW caddies zijn CO2 neutraal of op groen gas, onze nieuwe bus is uiteraard al electrisch.

 

HET CENTRALE DOEL

Het streven naar ons centrale doel, niet minder of meer diergeneeskunde leveren dan handig voor patient en eigenaar, is dus op heel veel plaatsen in onze praktijkuitvoering terug te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

.