REGISTRATIE
In verband met registratie van paarden, moeten alle paarden en pony’s in Nederland ook gechipt zijn. Via een chipnummer in het paard en opname van het nummer in het paspoort, zijn deze aan elkaar gekoppeld. Het maakt gesjoemel met paspoorten een stuk lastiger.
DE CHIP
Een chip bestaat uit een gesloten buisje met daarin een geheugenchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. De chip is slechts 12 mm lang en heeft een doorsnede van minder dan 2 mm! Het biocompatibele materiaal zorgt ervoor dat de chip niet door het lichaam wordt afgestoten en met het weefsel vergroeit. In de microchip is een unieke code opgeslagen. Het spoeltje stuurt de code naar een afleesapparaat. Een chip wordt ook wel 'transponder' genoemd.
DE READER
De code van de chip kan met een afleesapparaat ('reader') worden afgelezen. De chip zelf doet niets; er zit geen batterijtje of andere energiebron in. Pas op het moment dat een afleesapparaat in de buurt van de chip komt, gebeurt er iets. Het afleesapparaat geeft een onschadelijk signaal af. De chip wordt actief en antwoordt via radiogolven met de identificatiecode van het betreffende paard. Invloeden van buitenaf (bv het maken van een rontgenfoto) hebben geen effecten op de chip.
HET PLAATSEN VAN DE CHIP
De chip wordt per injectie ingebracht, bij paarden in Nederland gebeurt dit normaal gesproken aan de linkerzijde, vlak onder de manenkam.
Elke Nederlandse chip begint met de landencode 528.
PAARD ZOEKEN OP CHIPNUMMER
Hier de link naar Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland om te zoeken op chipnummer.
EEN VEULEN CHIPPEN
Voor veulens moet de eigenaar tussen 6 weken en 6 maanden na de geboorte een paspoort aanvragen. Binnen deze 6 maanden mag het veulen ongechipt met zijn of haar moeder meereizen naar bijvoorbeeld keuringen of nieuwe huisvestingen binnen de grenzen van Nederland. Ook bij veulens geldt, dat na het plaatsen van de transponder het aanvraagformulier binnen 7 dagen opgestuurd moet worden naar de paspoortuitgevende instantie.
KEURING VAN HET PAARD
Bij een keuring controleren we de aanwezigheid van de chip en het nummer in het paspoort. Het chipnummer schrijven we op het keuringsrapport. Het keuringsrapport is echter eigendom van de opdrachtgever van de keuring. Keuringsgegevens worden ook niet opgeslagen in een centraal register bij de chipinformatie.