Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

De chip

 

REGISTRATIE

In verband met registratie van paarden, moeten alle paarden en pony’s in Nederland gechipt zijn.

 

EEN VEULEN CHIPPEN

Voor veulens moet de eigenaar tussen 6 weken en 6 maanden na de geboorte een paspoort aanvragen. Binnen deze 6 maanden mag het veulen ongechipt met zijn of haar moeder meereizen naar bijvoorbeeld keuringen of nieuwe huisvestingen binnen de grenzen van Nederland.

Ook bij veulens geldt, dat na het plaatsen van de transponder het aanvraagformulier binnen 7 dagen opgestuurd moet worden naar de paspoortuitgevende instantie.

Het paard moet binnen 9 maanden na geboorte een paspoort hebben.

Via een chipnummer in het paard en opname van het nummer in het paspoort, zijn deze aan elkaar gekoppeld. Dat maakt gesjoemel met paspoorten een stuk lastiger.

 

DE CHIP

Een chip bestaat uit een gesloten buisje met daarin een geheugenchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. De chip is slechts 12 mm lang en heeft een doorsnede van minder dan 2 mm! Het biocompatibele materiaal zorgt ervoor dat de chip niet door het lichaam wordt afgestoten en met het weefsel vergroeit. In de microchip is een unieke code opgeslagen. Het spoeltje stuurt de code naar een afleesapparaat. Een chip wordt ook wel 'transponder' genoemd.

 

DE READER

De code van de chip kan met een afleesapparaat ('reader') worden afgelezen. De chip zelf doet niets; er zit geen batterijtje of andere energiebron in. Pas op het moment dat een afleesapparaat in de buurt van de chip komt, gebeurt er iets. Het afleesapparaat geeft een onschadelijk signaal af. De chip wordt actief en antwoordt via radiogolven met de identificatiecode van het betreffende paard. Invloeden van buitenaf (bv het maken van een rontgenfoto) hebben uiteraard geen effecten op de chip.

 

HET PLAATSEN VAN DE CHIP

De chip wordt per injectie ingebracht, bij paarden in Nederland gebeurt dit normaal gesproken aan de linkerzijde, vlak onder de manenkam.

Elke Nederlandse chip begint met de landencode 528.

 

PAARD ZOEKEN OP CHIPNUMMER

Hier de link naar Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland om te zoeken op chipnummer.

 

KEURING VAN HET PAARD

Bij een keuring controleren we de aanwezigheid van de chip en het nummer in het paspoort. Het chipnummer schrijven we op het keuringsrapport. Het keuringsrapport is echter eigendom van de opdrachtgever van de keuring. Keuringsgegevens worden ook niet opgeslagen in een centraal register bij de chipinformatie.