Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Mobiele echografie

 

MOBIELE ECHOGRAFIE

Via mobiele echografie kunnen we belangrijke weke delen als zoals slijmbeurzen, pezen en gewrichtsbanden van het paard nader bekijken.

Mobiele echografie gebruiken we niet alleen voor onderzoek aan de onderbenen maar ook bij verder onderzoek bij bijvoorbeeld halsproblemen, rugproblemen, problemen in SI- of kniegewricht enz. Echografie is bovendien ook heel belangrijk bij het maken van veulentjes!

We hebben daarom twee mobiele echoapparaten. Voor gyneacologie gebruiken we een ander echoapparaat, dan bij onderzoek naar motorische schade.

 

GEEN KWALITEITSVERSCHIL MOBIELE ECHOGRAFIE EN PRAKTIJKECHOGRAFIE

Bij alle echografie geldt, dat we op praktijkloactie en stallocatie altijd dezelfde apparatuur gebruiken. Bij echografie is er dus geen kwaliteitsverschil in beeldvorming. Bij rontgenologie van halzen en ruggen is er zeker nog wel verschil tussen onze praktijkapparatuur en alle bestaande mobiele apparatuur, op praktijkapparatuur zien we dan veel meer.

 

EXPERTISE ECHOGRAFIE

Het maken van een echobeeld is natuurlijk heel eenvoudig. Maar alle mogelijke afwijkingen in zoveel mogelijk weke delen zo goed mogelijk op kunnen sporen met echo en al deze verschillende beelden goed leren interpreteren, vraagt natuurlijk wel veel extra kennis van een arts.

Echografie is een onderdeel bij kreupelheidsonderzoek en de vele mogelijke details bij echografische beelden maakt kreupelheidsonderzoek een zeer breed gebied. Beetje verwarrend is dan, dat er bij echografie niet altijd kreupelheid hoeft te zijn. Soms is lichte zwelling al voldoende aanleiding, om te zoeken of tijdelijke aanpassing en opbouw van belasting handig is om toekomstige kreupelheid tegen te gaan.  

We hebben al vele jaren geleden binnen Paardendokters een opsplitsing in werk- en expertisegebieden gemaakt, om onze verdere kennis en ervaring als praktijk op dit totale gebied op uiterst gerichte wijze steeds verder op te kunnen gaan bouwen. Een zeer vroegtijdige splitsing, veel extra scholing, vele patienten en een oprechte passie voor dit werkgebied, zorgen er nu voor dat we inmiddels een zeer ervaren en kundige kreupelheidsarts in huis hebben, voor het onderzoeken en behandelen van complexere kreupelheden.

Blessures in weke delen blessures kunnen spontaan ontstaan, verkeerde beweging, maar ook gevolg zijn van het langere tijd subtiel ontlasten van pijn elders in het lichaam. Wil je meer weten over de verschillende wijzen waarop we kreupelheidsonderzoeken kunnen uitvoeren en welke nieuwe onderdelen je dan bij ons kunt tegenkomen, lees dan hier verder.

 

GOEDE ECHO APPARATUUR EN VEEL EXPERTISE

Hans heeft zoveel echo-uren gemaakt, dat we met alle beelden al bijna de koepel van de Sint Bavo vol kunnen plakken! Het huidige motorische echoapparaat is ook al ons zesde echo apparaat. Echo onderzoek is in praktijk vaak de basis voor specifiekere behandelplannen, daarom steken we steeds weer veel tijd in keuze van nieuwe apparatuur.   

We doen zowel echo-onderzoek op de praktijk maar ook thuis bij de paarden op stal die in onze regio staan. De locatie maakt ons weinig uit, maar wat natuurlijk wel belangrijk is, is dat de arts op iedere locatie wel de juiste omstandigheden heeft om op goede manier tot beeldvorming te komen (voldoende donkere ruimte).

De keuze voor mobiel of niet mobiel, kan dus per eigenaar, maar ook per paardsituatie (eerste of tweede onderzoek, gedrag enz) en stalsituatie (overdekte donkere ruimte), verschillend zijn.

 

WETENSCHAP BIJ PAARDEN

Echografie speelt een heel belangrijke rol bij orthopedie paard en ontwikkeling van medische wetenschap voor paarden.

Zo is Iselp (International Society of Equine Locomotor Pathology) een internationale opleiding, gegeven door J.M. Denoix, een topexpert en topopleider op gebied van kreupelheidsonderzoek bij paarden. Hij vergelijkt op wetenschappelijke basis echobeelden en vergelijkt deze met CT en MRI beelden.

Tijdens de opleiding leert hij paardenartsen dan weer hoe we echo steeds beter en breder op het paard kunnen inzetten om aandoeningen te vinden. Uiteraard zijn er ook andere cursussen en opleidingen, maar dit is een belangrijke, waar we dus ook alle onderdelen gevolgd hebben.

De insteek zo veel mogelijk te willen kunnen vinden met echografie is extreem belangrijk voor verreweg de meeste paardeneigenaren, die uiteindelijk graag zien dat er normaal met kosten omgegaan wordt. Een echo onderzoek is namelijk veel goedkoper als een CT/MRI, een echo is mobiel en dat is makkelijk bij vervolgopnamen. Alle artsen die diergeneeskunde niet veel duurder of exclusiever willen maken dan nodig, werken er daarom hard aan, het maximale uit de combinatie goed kreupelheidsonderzoek en echografie te kunnen halen. Denk bij dit leertraject niet aan een studie van wat weekendjes, maar een traject van vele jaren oefenen en vele praktijkcasussen.

In sommige gebieden kunnen we met echografie slechts gedeeltelijk binnendringen. Wordt de pijn exact in dat gebied vastgesteld, dan biedt echo voor beeldvorming geen weg maar kan altijd nog gekozen worden om hier gericht de zwaardere, veel duurdere apparatuur in te zetten. Gelukkig is dit slechts een klein percentage, dat we dus niet groter hoeven te maken, dan nodig. 

Twijfel je of je paard een peesblessure heeft, omdat je zwelling ziet? Het is warm en je voelt het paard anders doen dan normaal? Bel dan gerust even voor overleg. Ook als er geen kreupelheid meer is, hoeft dit niet te betekenen dat er geen schade is. Laat de mate van kreupelheid dus niet leidend zijn, bij de beslissing een onderzoekje op te laten zetten.

 

 

 

Echografie = leren kijken Mobiele echografie
Echografie = leren kijken Mobiele echografie
echografie = leren kijken Mobiele echografie