Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Mobiele echografie

 

MOBIELE ECHOGRAFIE

We kunnen op de praktijk maar ook op stal echobeelden voor je maken. Voor mobiele echografie rijden we niet door het hele land, maar uitsluitend in onze werkregio (onderste deel Noord-Holland en bovenste deel Zuid-Holland). Twijfel je op je stal binnen onze regio valt, neem dan even contact met ons op. 

 

WAT KUNNEN WE ALLEMAAL VIA ECHOGRAFIE BEKIJKEN?

Wij hebben ver doorgeleerd om met echografie zo veel mogelijk te kunnen bekijken.

Via echografie kunnen we belangrijke weke delen als zoals slijmbeurzen, pezen en gewrichtsbanden van het paard nader bekijken. Veel mensen denken bij echografie bij paarden alleen aan onderzoek aan de onderbenen.

Maar ook bij verder onderzoek bij bijvoorbeeld halsproblemen, rugproblemen, problemen in SI- of kniegewricht en zelfs bij buikproblemen, gebruiken we veel echografie. Echografie is bovendien ook heel belangrijk bij het maken van veulentjes!

Kortom de echo is belangrijke apparatuur. We hebben daarom meerdere mobiele echoapparaten. Voor gyneacologie gebruiken we een ander echoapparaat, dan bij onderzoek naar motorische schade. Deze apparaten zijn beide mobiel en worden dus op stal en op de kliniek gebruikt. Bij echografie is er dan geen kwaliteitsverschil in beeldvorming.

 

ECHOGRAFIE BIJ MOTORISCHE SCHADE

Het echoapparaat voor het zoeken naar motorische schade gebruiken we dus zowel op de kliniek als op stal.

Als we al weten waar we moeten scannen, omdat er bijvoorbeeld concreet een nieuwe zwelling is of we het herstel van een vastgestelde blessure controleren of het paard een klap heeft gehad of met 1 been zeer kreupel is, dan gebeurt dit ook vaak op stallocatie. Het enige dat dan belangrijk is, is dat er een voldoende donkere ruimte is.

 

ALS DE BESTE ZOEKOMGEVING NODIG IS

We gebruiken echografie ook vaak bij uitgebreidere kreupelheid en motoriek onderzoeken. Dan is een nog vager motorische probleem, dat aanleiding voor bewegingsonderzoek. Via allerhande bewegingstesten en eventueel zelfs sensoren, speuren we eerst zo nauwkeurig mogelijk het probleemgebied of de probleemgebieden op. Wat een overbelastingschade kan soms ook nog secundair zijn. Vervolgens kijken we alleen met rontgen, of met alleen echo of een combinatie, wat er in dat gebied aan de hand is. 

Als we zoeken, is het het belangrijk dat we alles zo goed mogelijk bij elkaar moeten hebben, zodat we kwalitatief goed en ongestoord door kunnen gaan. Denk aan zeer goede omstandigheden voor de bewegingstesten. Paarden die eventueel slaan bij het maken van kniefoto in een stand. Bij rontgenologie van probleemhalzen en probleemruggen gebruiken we geen mobiel, want dan willen we per definitie zo veel mogelijk kunnen zien. Echografie is hier dan dus niet altijd het enige of eerste onderdeel. Dan werken we meestal op de kliniek.

Constateren we dan schade in zachter weefsel, dan is een eventuele controle hier van, meestal weer weer op stal.

 

EXPERTISE ECHOGRAFIE

Het maken van een echobeeld is natuurlijk heel eenvoudig. Maar alle mogelijke afwijkingen in zoveel mogelijk weke delen zo goed mogelijk op kunnen sporen met echo en al deze verschillende beelden goed leren interpreteren, vraagt natuurlijk wel veel extra kennis van een arts.

Echografie is een onderdeel bij kreupelheidsonderzoek en de vele mogelijke details bij echografische beelden maakt kreupelheidsonderzoek een zeer breed gebied. Beetje verwarrend is dan, dat er bij echografie niet altijd zeer heldere kreupelheid hoeft te zijn. Soms is hele milde verandering in beweging al voldoende aanleiding, om te zoeken of tijdelijke aanpassing en opbouw van belasting handig is, om toekomstige kreupelheid tegen te gaan.  

Was er wel duidelijk zwelling op de pees maar is er daarna geen kreupelheid meer te zien,  hoeft dit niet te betekenen dat er geen schade is.

Een paard hoeft ook niet erg kreupel te zijn, om veel baat te kunnen gaan hebben, van een kreupelheidsonderzoek.

Kreupelheidsonderzoek is bewegingsonderzoek, zowel bij kreupelheden en rug/hals/si problemen is bewegingsonderzoek ontzettend belangrijk om terdege totaalbeeld te krijgen.

We hebben al vele jaren geleden binnen Paardendokters een opsplitsing in werk- en expertisegebieden gemaakt. Een vroegtijdige splitsing, veel extra scholing, vele patienten en een oprechte passie voor dit werkgebied, zorgen er nu voor dat we inmiddels een zeer ervaren en kundige kreupelheidsarts in huis hebben, voor het onderzoeken en behandelen van complexere kreupelheden.

Blessures in weke delen blessures kunnen spontaan ontstaan, verkeerde beweging, maar ook gevolg zijn van het langere tijd subtiel ontlasten van pijn elders in het lichaam. Wil je meer weten over de verschillende wijzen waarop we kreupelheidsonderzoeken kunnen uitvoeren en welke nieuwe onderdelen je dan bij ons kunt tegenkomen, lees dan hier verder.

 

GOEDE ECHO APPARATUUR EN VEEL EXPERTISE

Hans heeft zoveel echo-uren gemaakt, dat we met alle beelden al bijna de koepel van de Sint Bavo vol kunnen plakken! Het huidige motorische echoapparaat is ook al ons zesde echo apparaat. Echo onderzoek is in praktijk vaak de basis voor specifiekere behandelplannen, daarom steken we steeds weer veel tijd in keuze van nieuwe apparatuur.   

 

De keuze voor mobiel of niet mobiel, kan dus per eigenaar, maar ook per paardsituatie (eerste of tweede onderzoek, gedrag enz) en stalsituatie (overdekte donkere ruimte), verschillend zijn.

 

WETENSCHAP BIJ PAARDEN

Echografie speelt een heel belangrijke rol bij orthopedie paard en ontwikkeling van medische wetenschap voor paarden.

Zo is Iselp (International Society of Equine Locomotor Pathology) een internationale opleiding, gegeven door J.M. Denoix, een topexpert en topopleider op gebied van kreupelheidsonderzoek bij paarden. Hij vergelijkt op wetenschappelijke basis echobeelden en vergelijkt deze met CT en MRI beelden.

Tijdens de opleiding leert hij paardenartsen dan weer hoe we echo steeds beter en breder op het paard kunnen inzetten om aandoeningen te vinden. Uiteraard zijn er ook andere cursussen en opleidingen, maar dit is een belangrijke, waar we dus ook alle onderdelen gevolgd hebben.

De insteek zo veel mogelijk te willen kunnen vinden met echografie is extreem belangrijk voor verreweg de meeste paardeneigenaren, die uiteindelijk graag zien dat er normaal met kosten omgegaan wordt. Een echo onderzoek is namelijk veel goedkoper als een CT/MRI, een echo is mobiel en dat is makkelijk bij vervolgopnamen. Alle artsen die diergeneeskunde niet veel duurder of exclusiever willen maken dan nodig, werken er daarom hard aan, het maximale uit de combinatie goed kreupelheidsonderzoek en echografie te kunnen halen. Denk bij dit leertraject niet aan een studie van wat weekendjes, maar een traject van vele jaren oefenen en vele praktijkcasussen.

In sommige gebieden kunnen we met echografie slechts gedeeltelijk binnendringen. Wordt de pijn exact in dat gebied vastgesteld, dan biedt echo voor beeldvorming geen weg maar kan altijd nog gekozen worden om hier gericht de zwaardere, veel duurdere apparatuur in te zetten. Gelukkig is dit slechts een klein percentage, dat we dus niet groter hoeven te maken, dan nodig. 

Heb je echografie nodig maar twijfel je hoe of wat precies, bel dan gerust even voor overleg.

 

 

 

Echografie = leren kijken Mobiele echografie
Echografie = leren kijken Mobiele echografie
echografie = leren kijken Mobiele echografie