Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Uitleg IRAP behandeling

 

IRAP/ACS BEHANDELING

IRAP en PRP zijn zogenaamde „lichaamseigen” therapieën, het bloed van het paard wordt afgenomen, bewerkt en weer terug gezet. Het doel is het zelfgenezingsproces van het paard te impuls te geven.
 
IRAP/ACS-therapie (autologous conditioned serum) is een therapie die wereldwijd wordt ingezet bij paarden met ontstekingen in gewrichten en peesschedes. Het wordt toegepast in vroege stadia, maar ook voor afremming bij chronische gevallen. Komt uw paard in aanmerking voor IRAP therapie, dan kunt u hier nog eens lezen wat dat is.

 

WAT GEBEURT ER BIJ EEN IRAP BEHANDELING?

 

 

We scheren het paard en maken een plekje op de hals goed steriel. Bij IRAP/ACS wordt 60 ml lichaamseigen (=autoloog) bloed van het paard afgenomen.

Dat doen we in een buis met bolletjes. Door deze bolletjes worden de witte bloedcellen gestimuleerd om ontstekingsremmende stoffen te gaan produceren, zodat het bloed daarna IRAP (Interleukine-1 Receptor Antagonist Proteïnen) aanmaakt, dat een ontstekingsremmende werking bevat.

Nadat we het bloed gecentrifugeerd hebben, zakken de bloedplaatjes, rode en witte bloedcellen naar de bodem. Het serum (bloedvocht) met daarin de IRAP wordt vervolgens in injectiespuitjes overgebracht.

 

 

 

Interleukine-1 is een cytokine, een ontstekings stimulerend stofje dat onder andere vrijkomt bij kraakbeenschade maar helaas weten we dat ontsteking ook leidt tot afbraak van gezonde stukjes. IRAP is Interleukine-1 Receptor Antagonist Proteïnen en die blokkeren de receptoren van interleukine-1 cytokine. Zo remt IRAP de ontstekingsreactie, hierdoor kunnen we geen bot herstellen, maar wel een verdere aantasting van het gewricht tegenwerken.

De spuitjes worden op lichaamstemperatuur gebracht en daarna steriel ingespoten. Een behandeling bestaat uit 3 inspuitingen van het gewricht of de peesschede met telkens 7 à 10 dagen tussentijd.

 

OVERIG MATERIAAL

We houden altijd materiaal over, wat we kunnen bewaren in de diepvries worden en voor latere behandeling gebruikt kan worden, mocht dat dan weer nodig en wenselijk zijn.

 

DE WAARDE VAN IRAP

IRAP is een goed en wetenschappelijk bewezen middel. Het is lichaamseigen en heeft daardoor veel minder risico’s op bijwerkingen dan corticosteroïden. Het nadeel tegenover corticosteroïden, is dat IRAP wel duurder is, omdat we bijvoorbeeld een duur pakket moeten kopen en we wat langer bezig zijn met het klaarmaken van IRAP spuitjes. We hopen nu dat de pakketten goedkoper gaan worden, want IRAP is echt een beduidend beter middel. We hebben er in praktijk ook al mooie gevolgen door gezien!

Uiteraard is bij een ontsteking rust en een aangepast revalidatieprogramma ook noodzakelijk, om tot een optimaal resultaat te kunnen komen.

 

GEBRUIK VAN WACHTBOXEN MOGELIJK

Als vervoer overdag niet makkelijk te regelen is, of u bijvoorbeeld niet zeker weet of het paard gelijk makkelijk de trailer op gaat lopen, dan kan een aanwezigheid van een vast tijdstip en een te snel tikkende klok zeker stress geven. In dat geval zal het vaak relaxter werken, het paard al iets eerder te brengen en in een van de wachtboxen te zetten. Dat kan vroeg in de ochtend maar ook een dag van te voren, net wat uitkomt. Meldt het wel even van te voren.

Is het paard alleen nog wat onzeker, dan staat het bij ons niet alleen op stal, maar heeft gelijk uitzicht op andere paarden. U kunt eigen voer mee nemen of wij voeren het paard, er zijn stro en vlasboxen.