Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Logboek paard

 

Voor het merendeel van de medicijnen die voor paarden gebruikt worden geldt een wachttijd voor de slacht, maar geen registratieplicht in het paspoort. De wachttijden zijn wisselend, soms een dag maar soms 139 dagen. De wachttijden staan uiteraard duidelijk op de verpakking.

Ze gelden voor paarden die niet uitgesloten zijn voor de slacht via het paspoort. In de ogen van de wetgever is het dan een consumptiedier, ongeacht de vraag of de eigenaar ooit van plan is daadwerkelijk het paard zijn leven te beeindigen via de slager. Wilt u het dier nooit laten slachten, dan kan dit in het paspoort aangetekend worden, met uw handtekening en een handtekening van een dierenarts. Dit kunnen we de eerstvolgende visite regelen of u kunt even bij ons langskomen op kantoor, om het paspoort aan te tekenen. 

Is het paard niet via het paspoort permanent uitgesloten voor de slacht? Dan wordt u geadviseerd een LOGBOEK bij te houden, van het medicijngebruik van het paard. Het gaat dan om tijdelijke wachttijden, over medicijnen waarvan het gebruik niet in het paspoort aangetekend hoeft te worden, maar wel bijgehouden moeten worden. Dit is echter de allergrootste groep medicijnen! Denk aan Ventipulmin siroop, maar ook aan wormenkuren zoals Equest, Equest Pramox, Equimax. De wachttijd gaat dan in na de LAATSTE toediening. De wachttijden staan in de bijsluiters. Dienen wij uw paard medicijnen toe die in dit logboek thuishoren, dan ontvangt u van ons een logboekformulier hiervoor. U kunt het ook gewoon op een papiertje bijhouden.

Let op! Het betreft hier bijvoorbeeld:

Equest 32 dgn

Equest pramox 64 dgn

Equimax 35 dgn

Equimectin 18 dgn

Bye mite (sebacil) 28 dgn

Hydrocortiderm zalf 28 dgn

Novacam oraal 3 dgn

Relaquine, Niet slachten.

Relaquine is een vreemde eend in de bijt, omdat de fabrikant een beetje onhandig is geweest met registratie. Dit is nog onder discussie, voorlopig staat het op de lijst verboden middelen.  

Indien u een paard verkoopt, terwijl nog medicijnen wachttijd voor geldt, adviseren wij u de nieuwe eigenaar een handtekening onder het logboek te laten zetten danwel bepalingen op te nemen in een schriftelijke koopovereenkomst. Bij een slager kunnen steekproefcontroles op het vlees volgen. Worden daarbij stoffen in het dier aangetroffen, die er niet mogen zijn, dan volgt er natuurlijk een probleem. Wie verzweeg de toedoening van stoffen? Het makkelijkst is gewoon even een formuliertje bij te houden.