IDENTIFICATIE EN CONTROLE
Ieder paard, ouder dan 6 maanden, moet een paspoort hebben. Het paspoort is geen eigendomsbewijs maar een identificatiebewijs. In het paspoort staat ook een uniek chipnummer dat bij het paard hoort. Maar de functie van het paspoort gaat inmiddels wel een stukje verder, dan alleen identificatie van het paard.
Zo willen wedstrijdorganisatoren en stalhouders bijvoorbeeld graag aangetoond zien, dat het paard op de juiste wijze tegen influenza is gevaccineerd. Daarom wordt de inlfuenzavaccinatie en de data dat deze gegeven zijn, opgenomen in het paspoort. Slachthuizen moeten controleren, of het paard niet uitgesloten is voor de slacht en het paspoort klopt met de VKI verklaring van de laatste eigenaar.
WAAR IS HET PASPOORT ?
De wetgever gaat er van uit, dat het paspoort ALTIJD bij het paard in de buurt aanwezig is. Iedereen die een paard op stal of in het land heeft of vervoert, moet binnen afzienbare tijd een paspoort van dit paard kunnen laten zien. Zo niet, dan kunnen forse boetes uitgedeeld worden aan de stalhouder en vervoerder.
In de praktijk ligt het paspoort natuurlijk helemaal niet altijd bij het paard, het hangt niet om de hals. Regelmatig weten eigenaren niet dat deze regel er is, vindt men het te omslachtig of is iemand bang voor diefstal. Geeft een eigenaar het paspoort aan een pensionhouder, dan kan pensionhouder bij bedrijfscontrole alles overleggen en boete voorkomen. Echter, de eigenaar moet het wel weer moet terugvragen voordat deze wedstrijd gaat rijden, naar de kliniek gaat, van stal verandert enz. Allemaal begrijpelijke motieven dat een paspoort er een keer niet is, maar helaas kan dit leiden tot boetes.
REGISTRATIE
Paardenartsen moeten bij uitgifte van bepaalde groepen medicijnen aan een paard, deze registreren in het paspoort. Denk aan de influenza entingen, maar ook leiden bepaalde medicijnen leiden tot beperkingen voor de slacht. Het feit dat paspoorten niet altijd bij paarden aanwezig zijn, is natuurlijk een uitvoeringsprobleempje waar we dan tegenaan lopen. Maar in praktijk vragen we er, indien nodig, dan gewoon nog een keertje extra om. Redenen dat we medicijnenregistratie heel belangrijk vinden, is niet alleen het risico op boetes, maar het zwaarwegende algemene belang van voedselveiligheid en het kunnen behouden van de huidige regels, waarbij paardeneigenaren alle beslismogelijkheden omtrent medicatie voor hun paard behielden. Als in de toekomstige praktijk blijkt dat dierenartsen de registratieverplichting niet serieus nemen, kan dit er bijvoorbeeld toe gaan leiden dat bepaalde medicijnen verboden gaan worden. Daar moeten we met zijn allen niet naar toe willen, want dat leidt tot afzwakking van zorg.
De overheid is recent gestart met stalcontroles op aanwezigheid paspoorten en het uitgeven van boetes. De aankomende jaren kunnen we verwachten, dat verdere controle niet uitblijft. Tevens wordt vlees gecontroleerd. Bij het aantreffen van stoffen die daar niet in mogen zitten, wordt verder uitgezocht waarom deze niet vermeld waren in paspoort of VKI.
Helaas is het nog lang niet mogelijk dat we de database met chipgegevens kunnen gebruiken als centrale registratie van alle medische handelingen, dat zou een stuk makkelijker zijn voor iedereen. Tot die tijd werken we met chip, paspoort, logboeken en VKI verklaringen.
WEL EEN EIGENDOMSBEWIJS ?
Als het paspoort geen eigendomsbewijs is, wat is dat dan wel? Het eigendom van een paard, hoort bij een eventueel desbetreffend stamboek ingeschreven te staan. Veel paarden staan echter niet op naam van de huidige eigenaar. Het is namelijk niet verplicht om een paard of pony op naam van de eigenaar te zetten. Aan het overschrijven zijn vaak kosten verbonden en de extra handelingen die gedaan moeten worden, slaan mensen soms over.
Wat is dan het eigendomsbewijs. Er is ook niet altijd een factuur. Dierenarts of keuringsrapporten en foto’s van het paard kunnen eveneens sterke aanwijzingen zijn, maar zijn ook geen bewijs van eigendom. Een koopovereenkomst, hoe klein dan ook, is bij afwezigheid van factuur een goed plan. Zeker wanneer zo een overeenkomst alle kenmerken van het paard vermeldt, kunnen koopovereenkomsten gelden als (extra) eigendomsbewijs van het paard.