Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Mobiele gastroscopie

Mobiele gastroscopie (maag/darm onderzoek) paard

Bij een gastroscopie kijken we bij het paard naar binnen in het gebied van de slokdarm, de maag en eventueel een stukje dunne darm. Soms is dit handig bijvoorbeeld voor verdere analyse van slokdarmproblemen, het exacter kunnen beoordelen van maagzweren, maagtumoren of bijvoorbeeld de peristaltiek van de maag enz.

Indien uw paard een gastroscopie nodig heeft, kunt u op deze pagina nog eens lezen, wat er exact gaat gebeuren en welke stukjes anatomie we gaan zien.

Voor de gastroscopie

Een gastroscopie kan tegenwoordig op stal. Wel hebben we een rustige omgeving nodig en nemen we onze eigen ervaren assistente mee, want hebben meer dan twee ervaren handjes nodig bij de bediening.

We kunnen de maagwand niet goed zien, wanneer er veel voedsel in de maag zit. Daarom is het belangrijk dat het paard minimaal 18 uur voor het onderzoek geen eten meer krijgt. Wel mag het paard water drinken tot 6 uur voor het onderzoek. Indien dat op locatie van het paard niet mogelijk is, omdat er bijvoorbeeld geen stal is, kan het paard van te voren bij ons gestald worden.

Begin van het onderzoek

Dit onderzoek begint met een kortwerkend kalmerend prikje, want dat is prettiger voor het paard. We brengen vervolgens de endoscoop door het neusgat via de slokdarm naar de maag en eventueel het begingedeelte van de dunne darm. We wachten vaak tussendoor even, want het paard gaat de slang zelf door slikken. Dat lijkt enger dan het daadwerkelijk is. Omdat we bij paarden met koliek ook een slang naar de maag moeten brengen, doen we dit heel erg vaak. Een paard kan niet overgeven en heeft daar ook geen reflex voor, dat maakt dat zij de slang doorgaans veel makkelijker accepteren, dan mensen die gemiddeld doen. Ze denken er ook niet vooraf heel lang en diep over na, dus zien ook geen spoken voorbij komen.

Tijdens het onderzoek

Via de camera aan het uiteinde van de endoscoop kunnen we de slokdarm en de maagwand en een stukje van de dunne darm observeren. Daar is heel veel te zien. We hebben aanvullende artsentrainingen doorlopen, om ook echt goed te kunnen interpreteren wat we allemaal zien, want dat is namelijk niet altijd heel eenvoudig.

Biopten onderzoeken

Een eventueel probleem kan uitvoerig bekeken worden, we kunnen film opslaan en indien nodig kunnen biopten genomen worden (stukjes weefsel) als dit een diagnose weer verder kan verfijnen. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Voorbeeld

Hier volgt een voorbeeldfillmpje van een gastroscopisch onderzoek. De anatomie van het paard is mooi herkenbaar: de maag van het paard is verdeeld in twee afzonderlijke gebieden: het gebied bovenin (als voortzetting van de slokdarm voering) en de glandulaire mucosa onderaan (vergelijkbaar met de menselijke maag).

Bron: www.ulcerquard.com

Het onderste deel scheidt maagzuur uit. Echter, deze regio produceert ook slijm en bicarbonaat om de wand tegen zuurblootstelling te beschermen. Dus hoewel deze regio ook is blootgesteld aan enkele uren zuur per dag, valt zweervorming hier meestal mee. Vaker zien we zweren bij of in het bovenste gebied, omdat de wand daar niet zo een goede beschermlaag heeft. De overgang van het ene naar het andere gedeelte heet margo plicatus. Deze is in onderstaand filmpje goed te zien.