Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Voer en hooi analyse

 

U kunt bij ons terecht voor een neutrale analyse van het voer, omdat Hendrike is bijgeschoold tot Voedingsconsulent door Anneke Hallebeek, universitair specialist in paardenvoeding. 

Bij het advies houden we uiteraard goed rekening met het soort paard, de leeftijd, en gebruiksdoel en zijn huidige conditie. Een voeranalyse doen we het liefst op basis van een ruwvoeranalyse. Het gras is wellicht mooi groen, maar nog nauwkeuriger wordt het als we beter weten wat er in zit. We kijken niet alleen naar alle optimale waardes, maar ook naar de balans tussen de verschillende mineralen en sporenelementen. Zo zijn bijvoorbeeld de calcium-fosfor verhouding en de ijzer-koper-zink-mangaan verhouding erg belangrijk.

Op sommige stallen is er te veel wijziging in partijen hooi en is er geen hooianalyse. Dan moeten we met aannames gaan werken. Geef dan wel door of het grof of fijn is, we kunnen helaas niet met het blote oog zien hoeveel suikers enz het hooi bevat. 

Heb je zelf een voorkeur voor een bepaald voer, of ben je afhankelijk van het voerbeleid op b.v. een pensionstal, dan kunnen we daar rekening mee houden. Van de meeste voermerken hebben we de informatie. Voer je een onbekend merk of speciaal samengesteld voer, waarvan de samenstelling niet op internet te vinden is, probeer dan te achterhalen wat de exacte samenstelling is. Hooi en aanvullend voer en de situatie vorme de basis voor behoefte aan aanvullende mineralen en vitaminen.

Hooi kunt u overigens laten analyseren op verschillende plaatsen. De mogelijkheden en diepgang is verschillend, overleg even met ons wat voor jou situatie het handigst is.