Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Weten bij vervoeren

 

Wat iedereen moet weten bij het vervoeren van een paard.

PANIEKSLUITING, VOORDEURTJE ALTIJD DICHT HOUDEN, OP TIJD 112 BELLEN

Een paard kan tijdens het rijden over de voorboom springen. Dat hoeft geen groot probleem te worden, want bij de meeste trailers kan de voorboom vanaf de buitenkant losgemaakt worden. Meestal zit aan de buitenkant een ring, een zogenaamde "panieksluiting". Door deze te draaien valt de voorboom naar beneden.

Zorg zeker bij vervoer van jonge sportpaarden dat je altijd een ijzeren staaf of iets anders sterks in de buurt heeft liggen, waarmee u de bout weer snel los kunt krijgen.

Is het paard erg in paniek, hou dan altijd het voordeurtje dicht totdat het paard iets gekalmeerd is. Bij echte paniek wordt het paard te sterk om nog tegen te houden. We weten via een spoedgeval uit ervaring dat zelfs een hele grote Fries kan gaan bedenken dat hij best door het voordeurtje naar buiten kan gaan. Dat kon hij vervolgens dus ook. Met een paard vol stress naast nog rijdend verkeer op de snelweg lopen is het laatste wat je wilt.

Gaat het paard echt gevaarlijke dingen doen en kunt u echt niet van de drukke weg af, bel dan 112 voor overleg.

 

SCHEERMESSEN AAN LAADKLEPPEN

De luitingen aan de zijkant van de laadklep zien er ongevaarlijk uit, maar zorgen soms voor problemen. Het plaatje tussen het handvat en de achterklep, gemaakt om te voorkomen dat de klep tussen de zijschotten van de trailer naar voren klapt, steekt uit.

Als de klep op de grond ligt en het paard stapt net langs de zijkant van de klep, zijn het opeens scheermessen. Ze zitten helaas op veel merken trailers. Meestal is de wond eenvoudig op te lossen met de hechtset, maar de schade kan helaas ook wat dieper gaan.

Gebruik van beschermers die goed over de kroonrand (!!!) vallen, is zeker aan te bevelen als uw paard niet nog niet altijd recht de klep op loopt, maar soms opeens besluit naast de trailer te gaan staan of heel hard achteruit te rennen. 

Zet bij het uit de trailer gaan het hoofd een klein beetje naar de wand, zodat het paard zijn kont in het midden van de klep blijft.

 

SLOTBOOMGEBRUIK

Het niet (goed) gebruiken van deze stang is onveilig voor degene die de klep van de trailer open- of dichtdoet.

Uit ervaring kunnen we vertellen dat het niet grappig is, als een paard in paniek de klep over zijn eigenaar drukt. Let er op dat de haakjes echt goed bevestigd zijn, want een paard kan de balk anders loswurmen. Vermoedt je dat de balk los is, open dan de klep via de zijkant.

 

DE ZELFKNUTSEL TRAILER

Trailercontrole is belangrijk. Het laatste dat je wilt in twee paarden op de A4 met hun achterbenen door de bodem van de rijdende trailer gezakt. Je zou niet de eerste zijn waarbij dat gebeurt en de schrik en het verdriet is dan natuurlijk echt heel groot.

Ga nooit zomaar zelf uw bodem vervangen en let op als u een trailer leent, dat de eigenaar veiligheid ook niet onderschat. Star je hier niet blind op het kunnen van een hobbyknutselaar, laat een trailer waar je een levend dier in gaat vervoeren, echt verouwen bij vakmensen of daar controleren op veiligheid.