Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Droesvrij gecertificeerd

 

DROESVRIJ GECERTIFICEERD

We zijn ook in 2019 weer gecertificeerd droesvrij! Wat houdt dat dan in? Een droesvrij certificaat kan wel enige toelichting gebruiken.

 

GEEN DRAGERS

Droes is een besmettelijke bacterie, die door dragers verspreid wordt en nieuwe dragers kan veroorzaken. Droes is irritant genoeg, om het waar mogelijk te willen voorkomen.

Voor het krijgen van een droesvrij certificaat vind jaarlijks een screening van onze privepaarden plaats, waarbij de privepaarden via een laboratorium onderzoek getest worden op dragerschap. Een drager is een paard, die de bacterie in zijn luchtzak opgeslagen heeft. Een drager hoeft geen ziekteverschijnselen te geven, maar op willekeurig moment kan de bacterie gaan opspelen en kan het paard ook andere paarden besmetten. Als bij screening dragerschap wordt gevonden, is het dus handig het paard of de pony schoon te spoelen, voordat het paard weer andere paarden gaat besmetten.

Wij bleken ook dit jaar geen dragers op stal te hebben, hoefden dus niet te spoelen. De stappen gingen dus erg soepel! Volgend jaar hebben we dan de keuze: opnieuw de paarden testen of de „droesvrij” status over te laten gaan in „droesonverdacht” (dan hoeven niet ieder jaar alle paarden opnieuw getest maar de nieuwkomers wel).

 

HET NUT VAN HET CERTIFICAAT

Droes is op opfokbedrijven nog normaal, men laat de bacterie bij uitbraak daar ook gewoon de hele groep door gaan. Echter, op stallen waar volwassen paarden staan en we meer maatregelen moeten nemen om verdere verspreiding terug te dringen, kan een uitbraak van droes nog sterkere impact krijgen op het plezier van en met paarden.

Omdat we weten hoe droes op stallen kan doorwerken, is het laatste wat wij willen, dat onze paarden droes via indirect contact aan onze andere paarden zouden kunnen doorgeven. Zodoende worden zij preventief onderzocht. Onze paarden screenen is een onderdeel van de voorzorgmaatregelen die we achter de schermen nemen.

 

WAAROM WILLEN WE GEEN DRAGERS

Helaas blijft bij enkele paarden na besmetting de bacterie in een luchtzak altijd latent levend aanwezig, zo een paard noemen we drager. Gaat zijn weerstand omlaag, dan kan een drager opnieuw de bacterie gaan uitscheiden. Sommige dragers doen dat zelfs meerdere keren achter elkaar en dat drukt de pret met paarden stevig omlaag.

Heb je geen dragers tussen je paarden en hou je nieuwkomers even apart en bezoekende paarden bij ze vandaan, dan heb je hier misschien nog niet alle besmettingsrisico’s 100% onder controle, maar zeer zeker wel het grootste risico al te pakken.

 

DAARNAAST BLIJVEN NIEUWKOMERS APART

Op twee van de stallen waar droes de afgelopen jaren uitbrak, was er een jarenlang stabiele groep maar kwam een nieuwkomer op stal die als eerste ziek werd. Zet nieuwkomers als het kan, echt niet direct in de koppel. Een droes screening is niet erg duur en de uitslag is er binnen 14 dagen. Is het paard al bij de oude eigenaar gescreend, dan hoef je dat niet nog een keer te doen. Vind je screening veel te ver gaan, onthou dan dat ook voor andere infectieziekten al iets veiliger bent, als je in ieder geval 14 dagen of liever nog iets langer, het paard even apart van de groep houdt en kijk of er geen vage klachten zijn. Het is geen garantie, maar zo kun je in praktijk wel degelijk het een en ander voorkomen.

Kleine stapjes kunnen soms toch een groot verschil maken.  


RISICO DIRECT VERSUS INDIRECT CONTACT


Is het overdreven, dragerschap strakker op te sporen? Dat is een afweging, die overal anders kan zijn. Belangrijk is te weten dat een uitbraak groter kan worden, naarmate er meer onderling sociaal contact is. Paarden mogen tegenwoordig meer samen of mogen vaker in paddocks. Komt een actieve bacterie via snot buiten het paard dan is een keer neus tot neus contact natuurlijk een serieus ding. Stallen worden tegenwoordig doorgaans niet kleiner maar groter en er is niet minder contact tussen paarden maar op veel stallen vaak meer. We zien de laatste jaren in Nederland en dus ook in onze praktijk, dat uitbraken onder deze omstandigheden groter en langduriger kunnen worden. Omdat we nu wetenschappenlijk zeker weten wat de rol van dragers is, snap men ook beter dat het op sommige stallen vaker terugkomt dan op andere.

Voor andere besmettingsoorzaken moet snot ergens anders gaan liggen want een belletje snot vliegt nu eenmaal niet heel lang heel ver door de lucht. Het gaat al snel landen en vervolgens binnen bepaalde tijd weer aankomen bij een ander paard. De kans zo een indirecte besmetting te krijgen, is gelukkig veel lager. De kans op indirecte besmetting is er zeker, denk aan jassen wassen, poetsplaatsen schoonmaken enz maar is bij voldoende alerte omgang met snot wel echt kleiner, dan de kansen die onstaan bij direct contact en een waterbak waar bijvoorbeeld twintig paarden uit drinken.

De bacterie leeft ook buiten het paard nog even door, maar houdt er niet van lang droog te staan. De bacterie leeft veel langer bij nattigheid. Drink- en voerbakken waar paarden allemaal heerlijk de neus in steken, zijn dan plaatsen voor het langere en betere bacterieleven met hoge kans een andere paardenmond tegen te komen. Het aantal besmettingen kan dan sterk cumuleren en nieuwe dragers kunnen volgen.

 

 

IEDERE SITUATIE ANDERS, BEGRIP VOOR ELKAAR

Voor de ene stalhouder lijken maatregen om vooraf te gaan testen en eventueel schoonspoelen ver overdreven. Voor de andere stalhouder is het daarentegen helemaal niet overdreven. Stel dat je al drie keer tientallen snotterende paarden en dan weer heel veel niet blije eigenaren en bijrijders op je terrein hebt rondlopen! Het is dan niet zo vreemd dat iemand een bovenmatige aversie tegen snotneuzen krijgt en men een strakker preventiebeleid gaat voeren, beter passend bij alle nieuwe ontwikkelingen.


Wat uw keuze ook is, is er droes dan kunnen we u vanuit de diergeneeskundige hoek, alle mogelijke steun geven. We werken hier maximaal mobiel, op de stallocatie waar het probleem is. Wij zien het als onze taak u goed voor te lichten over de opties die er zijn. Welke zorg u vervolgens kiest, is uiteraard altijd uw keuze.

In het algemeen kunnen we zeggen dat droes bij paarden nooit volledig uit te banen is. Daarentegen kan preventie zeker omhoog en dat is een kwestie van voortdurend kleine stappen maken. Minder droes maakt paarden houden heel erg veel leuker.

 

ANATOMIE

Het is eigenlijk vreemd dat na besmetting niet ieder paard in staat is de bacterie er gewoon even helemaal uit te werken of immuun te worden. De reden is dat onder de buis van Eustachius een holle zak zit bedekt met lekker zacht slijmvlies, waar voor de rest niets langskomt om het weg te spoelen.

Artikel in Hippisch Ondernemer mei 2018

http://www.paardendokters.nl/uploads/droesvrijcertificatie.pdf