Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Droesvrij gecertificeerd

 

DROESVRIJ GECERTIFICEERD

We zijn ook in 2019 weer gecertificeerd droesvrij!  Maar wat houdt dat dan in?

 

GEEN DRAGERS

Droes is een besmettelijke bacterie, die door dragers verspreid wordt en nieuwe dragers kan veroorzaken. Droes is niet allergevaarlijkst, maar irritant genoeg, om het waar mogelijk te willen voorkomen.

Voor het krijgen van een "droesvrij certificaat" vindt jaarlijks een screening van onze privépaarden plaats, waarbij ze via een laboratorium onderzoek getest worden op dragerschap. Een drager is een paard die de bacterie in zijn luchtzak opgeslagen heeft. Een drager hoeft zelf geen ziekteverschijnselen te laten zien, maar op bepaalde momenten kan de bacterie wel actief worden en bestaat de kans dat de drager andere paarden gaat besmetten. Als bij screening dragerschap wordt gevonden, is het aan te raden de luchtzak van het dier schoon te spoelen om besmetting bij anderen te voorkomen. De screening is niet volledig waterdicht, maar iets is dan weer beter dan niets.

Omdat we weten hoe droes op stallen kan doorwerken, is het laatste wat wij willen dat onze eigen paarden droes via indirect contact aan andere paarden zouden kunnen doorgeven. Zodoende worden zij preventief onderzocht. Onze eigen paarden blijven screenen is een onderdeel van de voorzorgmaatregelen die we achter de schermen nemen, naast het feit dat nieuwkomers in isolatie gaan. Screenen betekent namelijk helaas niet dat ze nooit droes via invloeden van buitenaf kunnen krijgen. Nieuwkomers zijn vervolgens groot risico. Ook dat risico dammen we weer in. 

Isolatie van nieuwkomers is in praktijk misschien nog wel de belangrijkste maatregel. Het kan werken tegen verspreiding van meerdere ziekten, samen maken zij het de moeite waard.