Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Wereldwijd aandacht voor pezen

 

 

WERELDWIJD AANDACHT VOOR PAARDENPEZEN

Kijken we wereldwijd, dan houden enorm veel mensen sport- en hobbypaarden. Gelukkig krijgt verreweg het grootste gedeelte paarden, helemaal nooit last van blessureleed.

 

 

Echter, niet ieder paard is in zijn lijf zo atletisch als in zijn hoofd. Bovendien willen gezonde, actieve paarden soms nog wel eens lekker gek en onhandig doen. Binnen alle bewegingsdisciplines, zetten sportblessures regelmatig het werk tijdelijk of permanent stil. Bij normale paarden, maar ook bij extreem dure sportpaarden.

Daarom wordt er wereldwijd veel onderzoek naar peesletsel gedaan. Wat dan inmiddels gelukkig al een feit is, is dat een groot deel van het blessureleed in „de weke delen” weer helemaal goed kan komen. Daarom is analyse en herstel bij kreupelheden, een uitermate serieus werkgebied geworden. Hoe kleiner de beschadiging nog is, hoe groter namelijk de kansen op herstel nog zijn. Helaas is er ook een groep, waarbij de blessure bij de eerste klap al te ernstig geworden is. Deze paarden lopen uiteindelijk voortdurend weer uit balans, ongedwongen fijn intensiever kunnen bewegen, is dan geen optie meer.

 

COMPLEXE ANATOMIE

Ledematen van een paard bevatten een verbazingwekkend mooi stuk anatomie. Zo zitten er in het onderbeen van een paard geen spieren, maar is er een zeer ingewikkelde samenhang van pezen, bandjes en botten. Er zijn een paar grote banden, maar ook heel veel kleine bandjes. Veel blessures vinden we in grotere banden, maar helaas nestelen ze zich ook regelmatig in de kleinere bandjes. Ook die blessures in kleine bandjes zijn belangrijk om op tijd te vinden en behandelen, want ook kleine bandjes kunnen uiteindelijk een paard uit schakelen. Pezen genezen niet makkelijk, want er is relatief weinig doorbloeding.

 

VEEL ONDERZOEK

Daarom zijn peesblessures frusterend genoeg. De enorme omvang van de wereldwijde paardenhobby en de algehele wens op een eerlijke manier met paarden te sporten, zorgt er voor dat er wereldwijd bijzonder veel onderzoek gedaan wordt naar blessures bij paarden. Specialisten onderzoeken voortdurend de complexe anatomie van het onderbeen, de verschillen in blessures, interpretatie van onderzoeksbeelden en alle mogelijke werkzame wegen om preventie en herstel bij verschillende soorten letsels te bevorderen.

Het exacte werk van wereldwijd slechts enkele zeer specialistische onderzoekers, is heel belangrijk, want zij moeten het onderscheid tussen kaf en koren maken. Het is namelijk verbazingwekkend wat mensen bij problemen allemaal gaan bedenken, om herstel van een peesblessure te bevorderen. Echter, helaas gaan niet al die gedachten daadwerkelijk werken. Als er echter een gebied is, waar verkeerde gedachten via onderzoek direct door de mand gaan vallen, dan is het wel op dit gebied. Want het is hier heel simpel: er is na enige tijd daadwerkelijk weefselherstel te zien, of het is er niet.

Het is uiteraard geen enkel probleem om uit liefde voor het paard, allerlei onschuldige dingen te proberen, -baadt het niet schaadt het slechts de geldstroom-. Laat dit echter nooit ten koste gaan van de akties en therapievormen, die bewezen zijn. Want dan verlaagt men in totaal de kansen.

 

VEEL EXTRA INZET

Het is ons doel om tijdens onderzoek van een blessure, zoveel mogelijk detailkennis van deze enkele specialistische experts paraat te hebben. Dat klinkt heel simpel. Maar het is voor iedere paardenarts na de universiteit echt nog een enorme grote kluif extra oefen/werkuren, om zoveel mogelijk letsels te leren vinden en interpreteren. Inmiddels is Hans heel veel specifieke nascholingen, vijf echo’s en echt veel praktijkonderzoeken en behandeltrajecten verder.  Wij schreeuwen niet graag van daken, maar mogen inmiddels met gerust hart stellen dat we bij problemen gedegen begeleiding kunnen leveren.

 

PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES

Op onze site staan geen unieke onderzoek- en behandelmethoden, die je niet zou kunnen vinden bij andere ervaren artsen, op grote internationale praktijken. Dat lijkt weinig creatief en vooruitstrevend. Wij waken er echter echt voor, een eigenaar geen onzin te verkopen. We moeten bedenken we dat hier wereldwijd een enorme markt is, een enorm groot commercieel uit te nutten belang. Alles wat hier verbetering lijkt te geven, kan in een half jaar volledig doorgetest zijn. Blijft een "bijzondere methode" hangen bij "een bijzonder goede lokale behandelaar", dan is er alle reden voor een paardeneigenaar, zeer alert te worden. De kans wordt dan heel groot, dat de rekening omhoog gaat vliegen, zonder dat het bij het paard daadwerkelijk iets toe gaat voegen. Praatjes vullen helaas geen gaatjes, maar zeker geen gaatjes in peesweefsel.

De kern ligt hier echt in preventie, het bewaken van de hoefstand, gezonde training, geef oefeningen doen waar het paard niet aan toe is, vaak even kort terugstappen in het werk (herstel) en het tijdig inzetten van kreupelheidsonderzoeken, door paardenartsen die hier veel extra ervaring opbouwden. Alle behandelmethoden die soms echt wat kunnen toevoegen, PRP, shockwave, tijdelijke wijziging van belasting enz zijn slechts subtiele aanvullingen op deze kern.

Er is wereldwijd aandacht voor problematiek met pezen, humaan en bij paarden. Progressie is waterdicht te testen. Geef dus bewezen therapie altijd prioriteit, boven verzinsels.