Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Voedingsconsulent

 

Niet alleen mensen, maar ook paarden kunnen natuurlijk erg veel baat hebben bij goed afgestemde voeding.

Hoe krijgen we voeding nog beter afgestemd op de individuele behoeften en omstandigheden?

 

VOEDINGSCONSULENT PAARD

Heel veel mensen noemen zich specialist in paardenvoeding.

Dat is niet erg, mits het natuurlijk niet leiden gaat tot halve of gekleurde adviezen.

Soms zien wij daardoor gemiste kansen of zelfs extra klachten ontstaan. Dan zijn er soms hele ritsen kruiden en supplementen en een eigenaar met de beste bedoelingen, die gaat uitleggen wat er allemaal voor creatiefs bedacht is.

Maar bij voeding gaat het om de totale voeding.

 

WAT IS GEZONDE VOEDING VOOR EEN PAARD?

In het algemeen is er op veel stallen in het voerbeleid al heel veel progressie gemaakt.

De tijd dat we heel vaak moesten uitleggen dat 8 kilo sportbrok en een plakje hooi niet optimaal is, ligt echt al weer ver achter ons.

Op verreweg de meeste stallen wordt veel ruwvoer gevoerd en zo veel mogelijk gestreefd naar goede constante kwaliteit in het ruwvoer.  

 

INDIVIDUELE AANPASSINGEN

Maar is alle ruwvoer die onbeperkt gegeven wordt, ook gelijk optimale en voldoende volledige voeding voor alle paarden? Zo niet, wat moet er dan nog bij of misschien af?

Gericht wijzigingen in de voeding en beweging is soms een belangrijk hulpmiddel, om paarden met problemen weer gezond op de rit krijgen. Onze paardenarts Jade Rohof volgde daar voor alle modules van de cursus Voedingsconsulent Paard, gegeven door voedingsspecialiste Anneke Hallebeek, ook voor paarden met problemen.

Anneke is als universitair specialist in paardenvoeding dus zeer veel verder opgeleid in effecten van voeding op een paardenlichaam. Zij is zeker wel een echte voedingsspecialist.Dus Anneke vormt een neutraal begin. Maar haar hulpmiddeltjes en rekensommentjes, hebben we al heel veel paarden concreet in betere conditie gebracht.

 

ALGEMENE PROGRESSIE, INDIVIDUELE PROGRESSIE

Nu zien we eigenlijk dat we voortdurend uitleggen, dat niet alle paarden het atlijd even goed gaan doen op exact hetzelfde voer. Een dominante dikkie dik die bevangen is geweest en het liefste de hele dag bij de hooiruif stil staat en het eten van twee buren ook opeet, is geen magere hein die graag veel loopt en juist heel veel voeding nodig heeft om aan te komen.

Voedingsadvies wordt interessanter, naarmate we meer individueel kunnen bijsturen. Soms kan ook gezorgd worden dat er stukken individuele verandering in voer komt. Alle beetjes progressie, vormen in praktijk soms heel veel progressie.

Waar we met iets eenvoudigs als voeding progressie kunnen maken, wil je het wel een beetje serieus aangepakt zien.

 

HOOFDLIJNEN VOEDINGSADVIES PAARD

Allereerst zijn er natuurlijk algemene hoofdlijnen die bij alle voeradviezen steeds weer naar boven komen. De zogenaamde basisrichtlijnen, staan op onze pagina richtlijnen voedigingsadvies paard. Maar deze zijn uiteraard algemeen.

 

VOEDINGSADVIES OP MAAT

Wij verdiepten ons uiteraard zeker ook in "probleempaarden", want zien relatief veel paarden met gevoeligheden en aandoeningen. Zien we tijdens ons werk problemen bij uw paard, die vragen om bijsturing in voeding, dan worden deze natuurlijk met u besproken.

Als het hooi getest is kunnen we ook een rantsoenberekening maken en extra goed controleren of alles in de juiste verhoudingen verstrekt wordt, passend bij de situatie en eventuele bijzondere behoeften.

 

SUPPLEMENTEN

Als je het eenvoudig bekijkt, is alles wat we nog boven goed hooi en gras geven, supplement. Net als bij mensen, zijn de hoofdlijnen voor gezonde voeding voor ieder paard hetzelfde (en is het grootste probleem met voeding, dat we ons in werkelijkheid niet altijd zo goed aan de hoofdlijnen houden).

Daarnaast zijn er natuurlijk verschillen. Bij paarden kan hooi soms opeens andere samenstelling hebben. Maar ook is er verschil in wat een paard doet, in type paarden en wat de huidige uitgangspositie is en of eventueel bijzonder probleem is.

Er worden ongelofelijk veel supplementen en kruiden verkocht voor paarden. Ze zijn niet zo duur in aanschaf, maar toch best duur, als het helemaal niet doet wat het doen moet.

Het zou voor ons zeker lucratiever zijn om heel veel verschillende soorten supplementen en kruiden te gaan verkopen, dan concrete berekeningen te gaan maken. Maar nog leuker vinden wij het dan, om goed voor je te kunnen kijken of supplementen of voer nu daadwerkelijk die suppletie geven, die ze idealiter aan een specifiek paard moeten geven.

Kortom, er is veel progressie gemaakt in de voeding van paarden. Maar als het moet, kunnen we dus ook nog dichter op het onderwerp gaan zitten, door de samenstelling van het voer door te rekenen en te kijken of dat optimaal is voor een specifiek paard. Of dat we dit op een slimme manier kunnen optimaliseren.

Algemene richtlijnen zijn heel nuttig maar met een afgewogen mix ingredienten kun je natuurlijk nog betere recepten naar smaak en behoefte maken.

Gezonde recepten, daar kan paardenarts Jade ons dus bij helpen.