Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Ons team

 

SINDS 2004

Paardendokters is in 2004 opgezet door Hans Coster.  Met een vast team van vier Erkend paardenartsen en twee assistentes combineren we vele jaren werkervaring en het principe van voortdurende verdere scholing in verschillende deelgebieden.

 

ZORGEN VOOR GOEDE ZORG

Goede zorg voor paarden op alle fronten heeft onze oprechte interesse. Daarom volgen onze artsen in vaste dienst voortdurend aanvullende scholing en zijn alle artsen automatisch ook Erkend Paardenarts. Erkenning bij paardenartsen is vreemd genoeg niet verplicht, maar wij willen ons vak graag zo goed mogelijk uitvoeren, in nauwe aansluiting op de laatste kennis en richtlijnen.

We staan dus al heel lang op de lijst van Erkend Paardenartsen. Waarom erkenning in ons beroep echt belangrijk is, leggen we op een andere pagina nog uitgebreider uit.

We letten er heel goed op dat wat we bijleren, in praktijk daadwerkelijk nuttige hulp kan geven. We zien medische scholing als onze kern, zo wordt altijd eerst de puur medische kennis via nascholing aangevuld. Maar soms scholen we ook bij in omliggende gebieden, wanneer dit voldoende concrete ondersteuning geeft paarden op de rit te krijgen en houden, heeft het al snel onze interesse. Als er nieuwe handige mobiele apparatuur gekomen is, waardoor we meer effectieve behandelplannen kunnen op zetten, kopen we dit. Stilstand is achteruitgang, meer leren zien we als progressie, gelukkig kunnen we daarvoor kiezen.

 

MEER INFO PER PERSOON

Onderling dragen we veel kennis over, maar uiteraard geldt dat we via keuzen in nascholing, verdere indeling van werk en persoonlijke interesses wel allemaal onze eigen "speerpunten" ontwikkelden. Daarom hieronder wat meer informatie per persoon.

 

HANS COSTER

Als kind was Hans altijd al het allerliefst tussen de paarden. Zijn moeder fokte ieder jaar een veulen en Hans beleerde meerdere nakomelingen in meerdere disciplines. Op het VWO eindexamen zette Hans met gemak een tien voor wiskunde B neer, dus een moeilijkere studie lag voor de hand. Toch koos hij voor paardengeneeskunde, want paarden zijn lust en leven.

In 1996 ging hij aan het werk als paardenarts. Hij koos er voor eerst echt goed te gaan worden in de eerste lijns zorg, adequaat leren handelen bij spoedgevallen en ziekten, de juiste gebitsbehandelingen, begeleiding bij gyneacologie enz. Dit is bij elkaar al een hele kluif om echt goed onder de knie te krijgen.

Al in 2006 startte hij met steeds verdere verdieping in het keuren en het analyseren en behandelen van kreupelheden en onregelmatigheden. Inmiddels volgde Hans enorm veel verschillende bijscholing op dit gebied. Daaronder vallen uiteraard ook alle modules bij Iselp. Iselp is voor paardenartsen een zware verdiepingsslag in medische details voor het vinden en behandelen van problemen in benen, hals en rug.

Veel extra scholing, keuze voor zeer gedegen echo en rontgen apparatuur, jaar in jaar uit dagelijks onregelmatigheden onderzoeken en de nieuwste ontwikkelingen op de voet volgen. Deze samenvoeging maken hem een ervaren kreupelheidsexpert.

Hans is op meerdere fronten geinteresseerd in het praktisch teruggeven van bewegingsvrijheid. Daarom leerde hij tussendoor ook door tot erkend osteopaat.  Het EDO diploma (de uitgebreide zuivere osteopathievorm volledig gericht op paard) rondde hij met tienen af, nauwkeurige uitvoering van osteopathie vindt hij leuk. Hij heeft ook nog enige tijd geholpen bij het afnemen van examens namens Vluggeninstitute, maar helaas is tijd een schaarse factor. Stug doorleren, zo werd hij medisch kreupelheidsexpert en osteopaat en in praktijk blijkt dat een fijn werkende combinatie. 

Daarnaast waren er nog dingen die te leuk zijn om niet te doen. Hans is tevens FEI-wedstrijdarts en heeft bevoegdheid FEI paspoorten te maken. We zijn immers veel met sportpaarden aan het werk. Daarnaast is gebitsonderhoud is in vergelijking tot bewegingsanalyse, zeer meer eenvoudige materie. Het is relatief een veel kleiner gebied en er zijn weinig nieuwe spannende ontwikkelingen. Wel is dit een zeer leuk gebied. Rontgenfoto's maken en als nodig bij staande paarden de tanden en eerste kiezen trekken, deed hij dus al jaren. In 2017 kwam op dit gebied een mooie nieuwe uitdaging, omdat er eindelijk goede technieken kwamen om ook de achtergelegen kiezen bij een paard te gaan trekken, terwijl het paard nog staande onder verdoving is.  In totaal heeft hij al heel veel paarden staande verlost van pijnlijke rotte tanden en kiezen, zonder risico's van liggende narcose.

Hans blonk nooit uit in het hebben van vrije tijd. Recent heeft hij echter zijn jeugdhobby SGW-trainen weer opgepakt. Het veelzijdig opleiden van een paard geeft hem enorm veel plezier.

 

ERICA VAN DEN BROEK

Erica is in 2007 bij Paardendokters gaan werken. Erica is ook sinds haar kleutertijd iedere dag met paarden in de weer. Voor haar afstuderen had ze diverse bijbaantjes als stalmedewerker en later ook als instructrice, ze ging vrijwillig op paardenklinieken meelopen enzovoorts. Ze droomde er echt van, ooit een "echte" paardenarts te zijn.

Van droom naar dagelijkse praktijk, het ging haar makkelijk af. Wat ons betreft heeft een uitblinker in ons vak, niet de snelste babbels, maar focus op de wens altijd zeer nauwkeurig te werken, -ook in standaard situaties-. Met deze gedachte haalde ze op de universiteit een absurd hoge cijferlijst. Erica is echter zeker niet alleen goed in theorie, in praktijk kan Erica goed met paarden overweg en ook onder druk blijft alles op een rijtje. In standaardwerk of extreem nare situaties, Erica helpt met hart en ziel.

 

 

Erica leerde in praktijk veel van Hans over het eerstelijns werk, maar houdt zelf ook erg van nieuwe dingen onderzoeken en bracht zo ook veel nieuwe kennis in. Zo volgt ze alles mbt tot wonden. Haar dierenartsenhart ging heel hard kloppen, toen ze zich verder ging verdiepen in het onderzoeken van inwendige problemen. Denk aan het maken van een leverbiopt bij een levend paard, veel verdieping door het maken van veel maagscopieen en in werking zien van bijpassende behandelplannen en veel ervaring met mobiele luchtzakbehandelingen. In 2017 en 2018 nam bij het begeleiden van een extreem grote droesuitbraak op een zeer grote pensionstal het voortouw, ze heeft zeer veel kennis en ervaring opgedaan met de allernieuwste bestrijdingsmethoden.

Erica heeft kleine kinderen en een hele leuke D-pony. "Mijn voorliefde voor pony's komt vooral door mijn bescheiden lengte, ik groeide er namelijk nooit helemaal uit". Echter, heel veel paardeneigenaren hebben al ontdekt dat Erica in praktijk ook erg goed met grote paarden kan omgaan en zeker ook in stresssituaties, weet wat te doen.

 

HENDRIKE VREEMAN

Hendrike had eerst fysiotherapie gestudeerd en was daar al heel jong mee klaar. Na twee jaar als fysiotherapeute gewerkt te hebben, besloot ze alsnog Diergeneeskunde te gaan doen.

In 2009 rondde ze monotraject Paard af, deed bijzonder leuk onderzoek naar "ezels en het vermeende effect van een praam" (net even anders). Dit past bij haar vrolijke aard, in combinatie met kritisch willen nadenken over aannames. Ze volgde een paardeninternship in Palmerston North en werkte daarna bij verschillende Nederlandse praktijken al veel met paarden.

Voor Paardendokters kwam haar beslissing in 2013 liever in onze regio te willen wonen, heel goed uit. We zochten een ervaren eerste lijn arts en dan iemand die theorie goed in praktijk kan brengen en die bijvoorbeeld bij lichamelijk zwaarder werk zoals gebitsverzorging, niet naar huis wil gaan voor de klus echt helemaal perfect geklaard is. Gelukkig kwam Hendrike in 2013 bij ons langs, zij was al erkend Paardenarts en we zagen al snel, dat Hendrike in haar werkzaamheden bepaald niet om de brei heen gaat draaien. Theoretisch scherp maar ook handig en doortastend in de praktijk, is in dit vak een noodzakelijke combinatie.

Hendrike haar passie is goede dienstverlening in de eerste lijn. Inmiddels zijn daar enorm veel vlieguren gemaakt en dingen gezien. Haar interesse in paardengeneeskunde is tevens ruim, zo volgt ze naast algemene nascholingen over eerste lijns dienstverlening bijvoorbeeld ook de cursus Voedingsconsulent. Aangepaste voeding kan soms een serieus effectief medicijn zijn, daarom volgen we dit gebied in onze praktijk graag goed.

 

LEONIE MEIJS

De afgelopen jaren gaven voortdurende groei, in 2017 waren onze dagen echt te lang en te vol. Zo ging Leonie met ons mee lopen en al snel besloten we, dat ze echt heel goed in het team past! 

Leonie is haar hele jeugd met paarden in de weer geweest, heeft ook gewerkt als stalmedewerker, groom, is bijrijder op een springstal enz. Zo ervaarde ze in praktijk al, dat bij plotselinge paardenproblemen een goede kwaliteit en begeleiding van een arts in eerste en tweede lijn, opeens heel belangrijk kan worden.

Leonie is in 2017 met onderscheiding in Gent afgestudeerd. Ze had zich reeds via stages al specifiek verdiept in de eerste lijn en kreeg bij ons natuurlijk, onder gedegen begeleiding, een ware vuurdoop.

Leonie beschikt over de specifieke bescheiden en nauwkeurige manier van denken en handelen, die wij zo graag bij een arts zien. Uiteraard heeft zij ook veel interesse in omliggende gebieden. Zo heeft ze inmiddels ook al de opleiding Chiropractie aan de Backbone Academy, Buxtehude, Duitsland afgerond, wat heel leuk is want nu hebben we kennis van chiropractie en osteopathie in huis. Ook is zijn in Duitsland op gebitscursussen geweest en is al heel veel geleerd van de andere dierenartsen, want achter de schermen, overleggen we veel met elkaar.

 

ROXANNE RUIGROK

Roxanne volgde de opleiding dierenartsassistente paraveterinair aan het Groenhorst College in Barneveld. Zij kwam in 2008 in dienst bij Paardendokters en werkt veelal op de praktijk. Ze heeft dus inmiddels ongelofelijk veel paardenbenen geschoren en blessures in beeld gezien.

Roxanne begon op 5-jarige leeftijd met voltige. Na twintig jaar staat Roxanne nog steeds haar rondjes op het paard en traint hier erg hard voor. Ze was dit jaar met haar team zesde op de Wereldruiterspelen, dus ze kan best een sprongetje maken!

"Ik vind voltige een hele mooie sportcombinatie, want wil liever niet kiezen tussen turnsport op niveau en het omgaan met paarden". Sinds kort rijdt Roxanne ook paard, dan slaat ze de radslag en salto over en draagt ze keurig een cap.

Roxanne is zeer ervaren als assistente bij alle diverse paardbehandelingen en kan ook goed overweg met angstige paarden.

 

JACQUELINE COSTER

Jacqueline Coster is verantwoordelijk voor veel omliggende werkzaamheden zoals de website en het verzorgen van paarden enz. Om meer kennis te krijgen over technisch correct zadelpassen volgde ze in 2007 een jaar zadelmakerscursus in Veurne (leerbewerking). Haar hart ligt meer bij het passen dus startte ze Nederland MSFC en in 2009 rondde ze de cursus zadelpasser af. Door daarna weer enige jaren als dealer in bijzonder sterk aanpasbare zadels te werken leerde ze de mogelijkheden en beperkingen extra goed kennen. We verkopen nu geen zadels meer, maar gebruiken de kennis bij het begeleiden van combinaties. Daarnaast volgde ze in 2017 ook de cursus lymfedrainagemassage bij paarden en de onderdelen lymfe oedemen en lymfetaping. Sinds 2018 is ze NGS-gediplomeerd humaan sportmasseur. 

 

 

 

INDELING MEDEWERKERS

Vier erkende paardenartsen maar ook een duidelijk bericht, niet iedere paardenarts in onze praktijk exact dezelfde kennis en ervaring op dezelfde gebieden. Bij het indelen van de planningen tijdens het spreekuur letten wij er goed op, dat ieder paard de kennis ontvangt, die het op dat specifieke moment nodig heeft.

We dragen onderling veel kennis over, maar kunnen niet elkaars hoofd even meenemen. Mochten we onverhoopt iets onverwachts bij het paard zien, dan schuiven we natuurlijk alsnog door. In een kleinere regionaal werkende praktijk, voelt iedere arts zich nog altijd heel betrokken, bij het wel en wee van “onze” patienten.