Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Mobiele bronchoscopie

De mobiele bronchoscopie gebruiken we bij bepaalde problemen in de luchtwegen. Luchtwegproblemen bij paarden komen zeer regelmatig voor, maar zijn natuurlijk niet altijd exact hetzelfde qua aard. Diverse luchtwegproblemen gaan niet vanzelf over. Zijn de longen echter verder beschadigd, dan zal een paard uiteindelijk ook bij lichte inspanning veel last ervaren. Daarom is het erg belangrijk om bepaalde aandoeningen aan de luchtwegen vroegtijdig te herkennen en te behandelen.

We hebben helaas geen rontgenogen of betrouwbare glazen bol. Wel kunnen we bij chronischer hoesten, cornage, neusbloedingen en ontstekingen in neus- en nevenholtes maar ook bij vreemde geluiden, een bronchoscoop gebruiken om in de neus- en keelholtes, luchtpijp en een stuk in de longen te kijken en betrouwbaar beeld te krijgen. Een bronchoscopie betekent letterlijk kijken (scopie) in de luchtwegen (bronchiƫn). De bronchoscoop is een flexibele slang met aan het uiteinde een heel kleine camera. Onderzoeken met de bronchoscoop hebben we als praktijk al ontzettend vaak gedaan. Nieuw is nu dat de eigenaar van het paard nu goed kan meekijken naar de beelden, omdat er een beeldscherm bij kwam.

Voor dit onderzoek krijgt het paard een slang in zijn neus. We gebruiken dan vaak een praam. Via de neusgang, kunnen we problemen zoals cornage verder bekijken, via de buis van Eustachius kunnen we de luchtzakken bekijken, de vorming van slijm, monsters nemen of een longspoeling (BAL). Zo zoeken we naar informatie die invloed kan hebben op de therapie.

 

hoesten Mobiele bronchoscopie