Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Mobiele echografie

 

ECHOGRAFIE VOOR ONDERZOEK WEKE DELEN

Echografie is een ontzettend belangrijk onderzoeksmiddel voor ons. Niet alleen voor het onderzoeken van de onderbenen. Ook bij het onderzoeken bijvoorbeeld rug- en knieproblemen is de echo een belangrijk apparaat, want we kijken hiermee naar botten, maar ook verder naar belangrijke weke delen (pezen, banden, weefsel enz) van het paard.

 

APPARAAT EN EXPERTISE BEPALEN SAMEN HET TOTAALBEELD

Met echografie maken we mooie zwart wit gestreepte beelden. Het maken van beelden is bijzonder simpel, het goed interpreteren van de mogelijke beelden is heel wat lastiger. Humaan is dit ook specialist werk, bij paarden is dat niet anders. Handigheid moet groeien, kennis moet "vallen" en dat kan alleen door veel herhaling.

We leveren mobiele echografie en beschikken over veel kennis en ervaring om het onderzoek in praktijk optimaal uit te voeren. 

Aanwezigheid van voldoende expertise en ervaring bij echo-onderzoek, is zeker bij paarden zeer belangrijk, omdat er voor paarden veel op het spel kan staan en sommige paarden te makkelijk door pijntjes heen lopen en zich dan verder beschadigen.

Na het vinden "volgen" we ook veel blessures later verder op, want bij problemen in de banden zijn het de beelden, die bepalen of het paard het aangedane gebied weer meer mag gaan belasten of nog liever niet, om kans op het ontstaan van verdere schade te voorkomen.

Al jarenlang onderzoeken we met echo de weke delen. Inmiddels is onze echo alweer vijf keer vervangen door nieuwere mobiele apparatuur. Hans en zijn mobiele echo zijn een onafscheidelijk stel, zijn huidige mobiele echo gebruikt hij bijna net zoveel als de telefoon. En dat is veel!

 

ONZE HUIDIGE APPARATUUR (MOBIEL)

We hebben meerdere echoapparaten, zo gebruiken we voor gyneacologie weer een ander apparaat dan voor analyse van kreupelheden. Alle zijn mobiel.

Uiteraard houden we in praktijk rekening met de voorkeur van sommige paardeneigenaren om echo-onderzoek op stal te verrichten, mits hier de juiste omstandigheden aanwezig zijn. Alleen indien de totale voortgang van de diagnostiek hierbij gebaat is, zullen wij paardeneigenaren verzoeken het onderzoek op onze praktijklocatie te laten verrichten.

Bepaalde behandelingen waarbij we bijvoorbeeld heel gericht injecteren onder echobegeleiding, vragen om stil en steriel werken en dan is de praktijklocatie vaak beter.   

 

KENNIS DIAGNOSTIEK PAARD

Het uitzoeken van kreupelheden hebben we zeer veel ervaring in. Dat kan bij het werken met echo heel belangrijk zijn, gelukkig heeft niet ieder paard dat onregelmatig loopt of ergens een bult heeft, altijd ook gelijk een echte sportblessure. Goed kreupelheidsonderzoek is belangrijk om geen onjuiste conclusies te trekken. 

Uiteraard volgden we diverse nascholingen voor kreupelheidsonderzoek en echografie. Ook volgde Hans uiteraard de nascholingscursussen bij Iselph. Hij heeft hier alle modules doorlopen. 

 

WAAR MOGELIJK ECHO

Iselp (International Society of Equine Locomotor Pathology) is een internationale opleiding, gegeven door J.M. Denoix, de absolute topexpert op gebied van echo-onderzoek bij paarden. Hij vergelijkt op wetenschappelijke basis echobeelden en vergelijkt deze met CT en MRI beelden. Tijdens de opleiding leert hij paardenartsen dan weer hoe we echo steeds beter en breder op het paard kunnen inzetten om aandoeningen te vinden. Zijn werk is extreem belangrijk voor paardeneigenaren, want een echo apparaat is veel goedkoper en mobieler als een CT/MRI. Artsen die diergeneeskunde niet veel duurder of exlusiever willen maken dan nodig, ontwikkelen welhaast automatisch een fijnere, praktijkgerichte instelling richting eigenaren. 

Wij vinden het nu erg leuk dat we door veel inzet en zeer lange ervaring, als relatief kleine artsenpraktijk erg veel expertise op het ingewikkelde gebied kreupelheden en onregelmatigheden kunnen bieden. Het is zeer dankbaar werk, wanneer dit situaties zijn waar we nog echt verschil kunnen maken voor een paard en zijn toekomst een positieve wending kunnen geven.

 

 

Echografie = leren kijken Mobiele echografie
Echografie = leren kijken Mobiele echografie
echografie = leren kijken Mobiele echografie